Foto: TZP Južna Bilogora
Sajam sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju: Uživajte u čvarcima, štrukljima od vrganja, a stiže i poznati chef
Chef Ivan Đukić iz Osijeka prezentirat će i pripremiti glavno jelo od lokalnih, autohtonih sastojaka Južne Bilogore koje će se naći na menijima restorana i OPG-a
GRUBIŠNO POLJE – Za nekoliko dana u Grubišnom Polju čeka nas poslastica koju ne bi trebalo propustiti. Riječ je o 19. Gospodarskom sajmu sira, meda i vrganja koji se održava dva dana, od subote do nedjelje, 15. i 16. studenoga u sklopu školsko sportske dvorane u Grubišnom Polju.
Manifestacija je to u zajedničkoj organizaciji Grada Grubišnog Polja, Turističke zajednice područja Južna Bilogora i Razvojne agencije AGRO.
Više od 100 izlagača iz svih dijelova Hrvatske među kojima su proizvođači sira i meda, OPG-ovi, obrti, tvrtke, udruge, domaće radinosti, proizvođači rukotvorina i drugi prezentirat će svoje vrhunske autohtone domaće proizvode.
Chef Ivan Đukić
Natjecateljski duh neće izostati jer upravo na sajmu će se proglasiti najbolji sir i med, ali i najljepše i najkreativnije uređeni štand.
U sklopu manifestacije bit će organizirane edukacije i predavanja posvećene vrganjima i drugim gljivama i njihovoj ulozi u prirodi.
Sajam donosi trajnu vrijednost području Južne Bilogore jer se upravo u sklopu održavanja stvara nova gastro ponuda koju posjetitelji mogu kušati, a koju restorani i OPG-ovi s područja Južne Bilogore trajno uvrštavaju na svoje menije. Tako je prošle godine izabran desert tajne recepture koji je postao nezaobilazan dio kulinarske ponude regije, kombinirajući tradicionalne okuse s modernim pristupom.
Ove godine chef Ivan Đukić iz Osijeka nastavit će ovu posebnu gastro priču i prezentirati i posjetiteljima pripremiti glavno jelo od lokalnih, autohtonih sastojaka Južne Bilogore koje će se naći na menijima restorana i OPG-a.
Drugi dan sprema se tradicionalno omiljena točka sajma ČVARKIJADA – natjecanje za Majstora u pravljenju čvaraka, a posebnu pozornost zasigurno će privući i prezentacija i degustacija domaćih štruklji s vrganjima.
Posjetitelji će tijekom Sajma kroz dva dana, uz izvrsnu gastronomsku ponudu, moći uživati i u raznovrsnom glazbenom programu – od smotre folklora koji čuvaju tradiciju naših krajeva do tamburaških sastava koji će zasigurno rasplesati i raspjevati publiku.
Besplatni izložbeni prostor
Na 19. Gospodarskom sajmu sira, meda i vrganja proizvođačima se omogućuje da bez dodatnih troškova u besplatnom izložbenom prostoru predstave svoje sireve i mliječne proizvode, med i pčelinje prerađevine, vrganje i druge gljive, ali i sve druge domaće proizvode od pekmeza i džemova do suhomesnatih delicija, rakija, likera, začina i rukotvorina.
Kroz spoj domaće proizvodnje i bogate tradicije posjetitelji Sajma kroz okuse, mirise i običaje imaju priliku otkriti na jednom mjestu bilogorsko naslijeđe i sa sobom ponijeti nezaboravno iskustvo.
O važnosti Gospodarskog sajma za bilogorski kraj govori i činjenica kako će projekt ove godine svojim dolaskom podržati zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, župan Marko Marušić te predstavnici Ministarstva poljoprivrede.
Devetnaesto izdanje Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja podržala je Hrvatska turistička zajednica, Bjelovarsko-bilogorska županija, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije, Razvojna agencija AGRO, TZP Južna Bilogora, TZ Bjelovarsko-bilogorske županije te Bjelovarski sajam.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!