Foto: Stipe Boščić, Ribafish

Foto: Stipe Boščić, Ribafish

TURNEJA PO BBŽ-u

RIBAFISH U ČAZMI "Iz cipela su me izuli Moslavački doručak i delicije od divljači"

"Čazma će vas svakako razveseliti kvalitetnom gastro ponudom, uskoro se vraćamo po još ideja i savjeta!'', piše Ribafish

U Bjelovarsko–bilogorskoj županiji ima sasvim dovoljno kuća za odmor, ljudi su veseli i vole popiti i pojesti, a što je također bitno, cijene su izvrsne! Tijekom trodnevnog boravka bili smo u četiri grada, a počeli smo upravo s Čazmom, piše o svojoj najnovijoj avanturi na svojem blogu popularni Ribafish.

Savršen doručak

Na Moslavačkoj gori uz rijeku Česmu (ne Čazmu!), Između Ivanić Grada i Bjelovara, smjestila se Čazma, 60 kilometara udaljena od Zagreba i s oko 7.000 stanovnika, poznata po netaknutoj prirodi – raju za rekreativce, lovce i ribolovce ili jednostavno ljubitelje prirodnih ljepota. Bogata je kulturnim nasljeđem i ljudima koji njeguju stare običaje, pa smo tako prvo posjetili OPG Pirak u Čazmi koji nas je dočekao bogatim Moslavačkim doručkom. Pa ako se po jutru dan poznaje, ovdje treba doći i na ručak jer doručak je ispunio sva naša očekivanja. Na stranu scotch eggs, povrće u lisnatom i punjeni šampinjoni, nas su kupili s domaćom klopom.

Imanje obitelji Pirak u srcu Moslavine/Foto: Ribafish

Imanje obitelji Pirak u srcu Moslavine/Foto: Ribafish

Moslavački doručak u punoj ljepoti/Foto: Ribafish

Moslavački doručak u punoj ljepoti/Foto: Ribafish

Uz platu narezaka s okolnih OPG-ova, skidam kapu za sir i vrhnje koje bi svaki restoran tradicionalne kuhinje trebao imati na jelovniku. A ovdje je izvrsno, lisnatog sira i fino kiselog ne pregustog vrhnja. A kad smo kod vrhnja, ono dolazi i u sjajnoj kombinaciji s trgancima!

Na OPG-u Pirak istovremeno može jesti do 100 ljudi, a imaju i smještajne jedinice, kućicu s privatnim jacuzzijem, ali i bazen za goste okružen zelenilom i pogledom na njihov vinograd! Tradicionalnu domaću kuhinju tako ovdje zalijevaju kućnom graševinom, škrletom i muškatom, a za desert imaju i rezance s makom. Dakle, kako smo tu u srpnju, svakako se vidimo!

Jedinstveni bazen

Punih buraga krećemo na kraću i dulju šetnju, a prva od njih je u strogom centru Čazme, gdje su umjesto, recimo, fontane, napravili –  prvo hrvatsko biološko kupalište. Na ovom bazenu tako nećete osjetiti miris klora, i imat ćete osjećaj da se kupate u rijeci ili nekom kristalno čistom jezeru dok u susjednom, regeneracijskom dijelu bazena, kraj vas krekeću žabe skrivene lopočima i trskom – u njemu se ne kupa!

Jeidni biološki bazen u Hrvatskoj/Foto: Ribafish

Jeidni biološki bazen u Hrvatskoj/Foto: Ribafish

Biopark Čazma je dio projekta Čazma Natura i svoja je vrata otvorio 2022. od kada privlači sve više kupača i onih koji su samo došli u pripadajući restoran na ćevape ili burger. Nismo se stigli okupati jer sezona počinje 14.06., ali svaka čast na zgodnoj ideji i kupalištu usred grada, baš kao u Tuzli i njihovim sjajnim slanim jezerima.

Šetnja pod krošnjama

Došao je red i na drugu šetnju, Medjame, prekrasnu drvenu stazu pod krošnjama udaljenu od centra Čazme tek desetak minuta lagane šetnje. Močvarno područje okruženo gustim krošnjama uz životinje koje se ne gase…. Ako imate sreće naletjet ćete na nutriju ili dabra, ali mi smo nabrojali kornjače na plutajućim granama, žabice koje neumorno krekeću i skakuću, jednog šarana porcijaša i  bezbroj ptičica. Mir, tišina, netaknuta priroda, Medjame su idealna lokacija za zaljubljene, kao i klince koji ovdje mogu naučiti puno o flori i fauni. A ima i jedan Geocache!

Iako se nismo stigli potrošiti od Moslavačkog doručka, došli smo na Moslavački brunch, odnosno sve veću i ljepšu kućicu u kojoj se peku proizvodi mesne industrije Grof Lovski, smještene tek par metara iza pečenjare. Grof Lovski malo je obiteljsko poduzeće posvećeno proizvodnji polutrajnih mesnih i suhomesnatih delicija od domaće divljači.

Ribafish je obišao i Medjame/Foto: Ribafish

Ribafish je obišao i Medjame/Foto: Ribafish

Foto: Stipe Boščić

Foto: Stipe Boščić

Slasni zalogaji od divljači/Foto: Stipe Boščić

Slasni zalogaji od divljači/Foto: Stipe Boščić

Njihove proizvode smo često jeli po restoranima i prije nego su otvorili svoj mali raj u Čazmi, kao i na brojnim festivalima gdje promoviraju svoje proizvode – detalje pronađite u ovom tekstu.

Specijaliteti od divljači

Prošle je godine ovdje bila tek skromna kućica, koja se sada malo udebljala, narasla, dobila terasicu, pripadajući brendirani food truck, a i iza nje se nešto kopa, i ovog će ljeta kod Grofa Lovskog biti itekako veselo. Morali smo provjeriti je li hrana i dalje izvrsna, a onda nas je domaćin Marko krenuo bombardirati s pikantnim kobasicama i hrenovkama u tortilji uz domaći umak.

Foto: Ribafish

Foto: Ribafish

Foto: Stipe Boščić

Foto: Stipe Boščić

Pa smo probali njihove fantastične ćevape od muflona, šiš burger te za kraj i smash burger u koji je Marko nakon naših ideja i savjeta prošle godine ubacio kineski kupus, novi umak i sir. Brutala! Sve smo zalili pivom Grof Lovski pale ale koje za njih kuha pivovara Pivski mudraci iz Ivanić Grada, kao i čašom izvrsnog škrleta Miklaužić. I već smo morali dalje…

Uglavnom, iako ne pretjerano velika, Čazma će vas svakako razveseliti kvalitetnom gastro ponudom, uskoro se vraćamo po još ideja i savjeta, piše Ribafish.

Foto: Ribafish

Foto: Ribafish

Martina Čulo Dončević iz TZ grada Čazme i Marcel Medak, direktor TZ BBŽ, bili su pratnja popularnom blogeru/Foto: Stipe Boščić

Martina Čulo Dončević iz TZ grada Čazme i Marcel Medak, direktor TZ BBŽ, bili su pratnja popularnom blogeru/Foto: Stipe Boščić

Ribafish sa svojim domaćinima/Foto: Stipe Boščić

Ribafish sa svojim domaćinima/Foto: Stipe Boščić

Dobijte infromaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!