Fotografija: Astro vrtić koji se održava danas u 11 sati (lijevo) i jučerašnje predavanje Ante Radonića o povratku na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Astro vrtić koji se održava danas u 11 sati (lijevo) i jučerašnje predavanje Ante Radonića o povratku na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo

Radonić sjajno otvorio "10 dana astronomije", danas vas čekaju Astro vrtić i Vernesa Smolčić

Bilo bi sjajno da dovedete djecu u Astro vrtić danas u 11:00 sati kojeg će voditi Dubravka Prević i Vernesa Smolčić u kojem djeca kroz atraktivne eksperimente uče tajne svemira.PROGRAM ZA VIKEND:

SUBOTA

(Društveno kulturni centar Daruvar) 

11:00 Astro vrtić (Dubravka prević, Vernesa Smolčić)

19:00 Vernesa Smolčić: "Opća teorije relativnosti i kako je ona potvrđena zahvaljujući pomrčini Sunca"

NEDJELJA:
11:00 Promatranje sunca kroz teleskop (glavni gradski trg)

19:00 Predavanje, sijelo na Kumovoj slami Saša Ceci i Nenad Jarić Dauenhauer: "Znanost i predrasude"

--------------------------------------------

Svečanim otvorenjem na kojem su bili prisutni i predstavnici Grada Daruvara te županije, jučer je u Daruvaru počela jedna od najzanimljivijih znastvenih manifestaciju U Hrvatskoj - "10 dana astronomije". 

Riječ je 14. izdanju ove manifestacije koja je odavno stekla ugled i izvan granica Hrvatske, a koja u Daruvar dovodi samu kremu hrvatskih i regionalnih stručnjaka za svemir. 

Također, riječ je i o jedninom događaju u Hrvatskoj koji se punih 10 dana bavi jednom temom - astronomijom, a strukturian je tako tajne svemira otkriva kako onim najmlađima - kroz, primjerice, izuzetno zanimljiv Astro vrtić - tako i onim starijima kroz predavanja koja privlače sve generacije zaljubljenika u svemir.

Ante Radonić drži predavanje o povratku čovjeka na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ante Radonić drži predavanje o povratku čovjeka na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ovogodišnjih "10 Dana astronomije" sinoć je svojim predavanjem "Povratak na Mjesec" otvorio poznati hrvatski astronom, Korčulanin Ante Radonić.

- Antu Radonića ne treba posebno predstavljati, on je, između ostalog, postao i počasni građanin Grada Daruvara jer je u našem gradu održao impresivan niz znastvenih predavanja, a ovo mu je 14. gostovanje na "10 dana astronomije". Kada bismo njegova predavanja na ovoj manifestaciji spojili u jedno, mogli bismo reči da nas je učio o svemiru puna 24 sata bez prestanka - poručio je Antun Boroš, tajnik Astronomskog društva Kumova slama koje je i glavni organizator manifestacije. 

I djeca su bila na predavanju o povratku čovjeka na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
I djeca su bila na predavanju o povratku čovjeka na Mjesec/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Radonić je jučer održao izuzetno zanimljivo predavanje o ponovnom zahuktavanju utrke povratka čovjeka na Mjesec s prilično drukčijim odnosima nego onima koja su bila tijekom hladnog rata kada su glevne uloge u svemirskoj utrci imali tadašnji Sovjetski savez i SAD. Danas su svemirske sile postale neke druge države poput Indije koja je praktički stala uz bok SAD-u po napretku. U SAD-u glavnu riječ više ne vodi samo NASA jer ona sada misije organizira u partnerstvu s privatnim tvrtkama budući da više nema dovoljno sredstava s kojima bi sama mogla financirati misije. Danas su se također kao vodeće sile etablirale Kina i Japan koje također šalju svoje misije na Mjesec - bez ljudskih posada - pripremajući tako se skorašnje mislije s ljudskom posadom. 

Sva mjesta bila su popunjena/Foto: AD Kumova Slama
Sva mjesta bila su popunjena/Foto: AD Kumova Slama

- Ono što je zanimljivo jest da je Rusija u ovom trenutku, što se tiče svemirske tehnologije, potpuno zaostala za ostatkom svijeta i trenutno nemaju nikakve šanse da realiziraju neki ozbiljniji projekt. Imaju neke ideje, ali Rusija sada više nije u stanju napraviti ozbiljnu misiju na Mjesec. S druge strane, Indija ima fantastične znastvenike koji rade sjajan posao i toliko su dobri da čak i lansiranja izvode za druge države koje to nisu u stanju - rekao je, između ostalog Radonić. 

Astro vrtić: model Planeta Zemlje i Sunca pomogao je shvaćanju izmjena noći i dana kao i godišnjih doba/Foto: MojPortal.hr
Astro vrtić: model Planeta Zemlje i Sunca pomogao je shvaćanju izmjena noći i dana kao i godišnjih doba/Foto: MojPortal.hr

Sjajno je bilo što je u dvorani bilo i dosta mladih te ponešto djece koja su zaljubljenici u svemir. Program se nastavlja danas i, ako nemate bolju ideju za provesti prijepodne s najmlaima, bilo bi sjajno da dovedete djecu u Astro vrtić (11:00) kojeg će voditi Dubravka Prević i Vernesa Smolčić u kojem djeca kroz atraktivne eksperimente uče tajne svemira. 

Za odrasle i one koji žele znati više, večeras u 19 sati  je predavanje Vernese Smolčič, astrofizičarke i sveučilišna profesorice, pod nazivom "Opća teorije relativnosti i kako je ona potvrđena zahvaljujući pomrčini Sunca"

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!