Fotografija: Denis Vlahovac napravio je jedan koktel u kojem ćete sigurno uživati ovog ljeta/Foto: Ana Knežević
Galerija
Denis Vlahovac napravio je jedan koktel u kojem ćete sigurno uživati ovog ljeta/Foto: Ana Knežević

Probajte Moscow Mule, klasični koktel od votke, piva od đumbira i limete koji je poharao Ameriku

Originalno ga se serviralo u bakrenim šalicama, a vi ga možete servirati u visokoj čaši s kristalno čistim štapićem leda ili u niskoj čaši za viski s kristalno čistom kockom ledaNakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Denis je na FraMaFu festivalu u Daruvaru pravio koktele novinarima u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Privatni album
Denis je na FraMaFu festivalu u Daruvaru pravio koktele novinarima u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Privatni album

Klasični kokteli su jako zanimljivi jer ih svi barmeni znaju, a svatko ih radi drugačije. Danas ću se dotaknuti Moscow Mulea, koktela koji je gotovo sam proširio popularnost votke u Sjedinjenim Državama. Njegova povijest je jedna od zanimljivijih. Naime, 1941. godine u New Yorku tri prijatelja sjedila su za stolom restorana jednog od njih. Drugi se bavio distribucijom votke, a treći distribucijom piva od đumbira. Pivo od đumbira tek sada lagano hvata maha u Hrvatskoj iako je u Americi izrazito popularno piće i uglavnom je bezalkoholno. I tako su tri prijatelja odlučili spariti votku, pivo od đumbira i limetu te su dobili koktel koji je poharao cijelu zemlju.

Moscow Mule se u koktel barovima servira u bakrenim šalicama/Foto: Unsplash
Moscow Mule se u koktel barovima servira u bakrenim šalicama/Foto: Unsplash

Originalno ga se serviralo u bakrenim šalicama i taj način serviranja je ostao do danas. Unutrašnjost šalice je obično prevučena nehrđajućim čelikom jer bakar u dodiru s kiselinom ispušta otrov pa nije baš preporučljiv za ovakvu konzumaciju. Naravno nije nužno da se ovaj koktel servira u ovakvim šalicama već ga se može servirati u visokoj čaši s kristalno čistim štapićem leda ili u niskoj čaši za viski s kristalno čistom kockom leda.

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Možda ćete misliti da pretjerujem s kristalno čistim ledom, ali led je jedna od najljepših dekoracija svakog koktela. Moscow Mule je potekao u New Yorku, ali najviše se prodavao na zapadnoj obali u Los Angelesu. I s obzirom da je toliko ukusno piće, pogotovo nekome tko voli malo ljutkast okus đumbira, nadišao je područje Amerike i sada se pije svugdje po svijetu.

Sastojci (za jednu osobu):

50ml votke

10ml šećernog sirupa

25ml soka od limete

Dopuniti đumbirovim pivom

Priprema:

1. Sve sastojke osim đumbirovog piva ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili čak i prazna staklenka od krastavaca)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Jako promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4. Ulijte u čašu preko leda i dopunite đumbirovim pivom

5. Dobiti ćete piće kristalno čiste boje poput vode i ljutkasto kiselkastog okusa koje jednostavno okrepljuje

Samo hrabro i uživajte u vašem novom omiljenom piću! Pogotovo kada dođe ljeto ovo piće će biti vaš pravi izbor! :)

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:

https://www.cocktailempire.hr/

https://www.instagram.com/cocktail.empire/?hl=en

https://www.facebook.com/cocktailempireDV/