
Probajte Mediteranski tonik - koktel za putnike i ljubitelje gin tonika
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
Nakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.
Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.
Napravio sam jedan koktel za putnike i ljubitelje gin tonika. Jeste znali da iz Zagreba za Maltu možete letjeti već za 20 eura povratno? Ovaj koktel počinjemo baš tamo jer sam na povratku s Malte kupio njihov liker Bajtra. Bajtra liker je liker koji se dobiva od oponucija odnosno porodice kaktusa kojima rastu plodovi. Plodovi su crvene boje i koriste se u izradi kolača, pekmeza, želea i ovog likera. Bajtra nastaje kada se plodovi urone u alkohol dok ne postane ružičaste sirupaste teksture. Okus Bajtre je jedinstven. Slatkast sa zemljanim notama. Obično se pije kao digestiv. U ovom koktelu Bajtru možete zamijeniti Aperolom za sličan, ali ipak drugačiji okus. Drugi sastojak ovog koktela je limoncello. Tradicionalni talijanski aperitiv koji sam napravio u domaćoj proizvodnji. Osnovni limoncello nije teško napraviti i recept je dolje. Uz ovo trebat će vam tonik i sok od limuna ili limete te nezaobilazni gin. Uzmite svoj omiljeni i napravite ovaj koktel.

Sastojci (za jednu osobu):
30 ml Gina
Tonična voda (tonik)
15ml limoncello
15 ml soka od limuna ili četvrt ocijeđenog limuna
15ml Bajtra liker (ili Aperol)
Limoncello recept
Ogulite koru 5 limuna i 1 naranče te ju stavite u staklenku. Staklenku prekrijte s 500ml votke (idealno preko 50% alkohola ako ju nađete, možete zamijeniti votku lozovačom ili komovicom no okus će ipak biti drugačiji). Zatvorite staklenku i pustite da odstoji 2 mjeseca uz povremeno mućkanje staklenke svakih par dana. Nakon 2 meseca procijedite sastojak staklenke tako da se riješite kora te napravite šećerni sirup u jednakom omjeru vode i šećera te ulijte 250ml u limoncello.. Promiješajte i stavite u hladnjak. Poslužujte hladno.
Priprema:
1. Sve sastojke osim tonika ulijte u šejker
2. Dobro promiješajte s ledom
3. U čašu dodajte led ili ledeni štapić kao ja i izlijte piće iz šejkera
4. Dopunite tonikom do vrha čaše te lagano promiješajte
5. Stavite slamku i ukrasite dehidriranim ili svježim limunom
Mediteranski tonik je spreman!
Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: