Fotografija: Foto: Unsplash
Galerija
Foto: Unsplash

Prijelomna točka: E-automobili i hibridi u Europi prvi puta nadmašili dizelaše po prodaji

Najprodavaniji potpuno električni model je u kolovozu VW ID.3, pri čemu drugo mjesto odlazi Tesli Modelu 3, a ID.4 uzima broncu
Prema podacima JATO Europe, prodajne brojke potpuno električnih i plug-in hibridnih vozila u Europi ovaj kolovoz (2021.) po prvi puta su premašile one od dizelaša, piše Auto Klub.

Naime, EV i plug-in hibridni auti zauzeli su čak 21 posto tržišnog udjela, sa 151.737 isporuka, dok dizelaši ostaju ispod 20 posto, odnosno 141.635 isporučenih vozila.

Tržišni udio novih prodanih automobila u Europi, Kolovoz, 2021.

Što se tiče benzinaca, trenutno zauzimaju više od pola tržišnog udjela s 56 posto, iako se i on postupno smanjuje.

Prodaja električnih vozila snažno raste – od siječnja do kolovoza 2021. godine prodano je ukupno 1,32 milijuna EV-ova i hibrida, dok je u istom razdoblju prošle godine prodano samo 158.300 primjeraka.

Broj novih registracija u Europi prema vrsti goriva

<p>Foto: JATO Europe</p>

Foto: JATO Europe

Najprodavaniji potpuno električni model je u kolovozu VW ID.3, pri čemu drugo mjesto odlazi Tesli Modelu 3, a ID.4 uzima broncu. Što se tiče plug-in vozila, najprodavanija ja Ford Kuga, dok drugo i treće mjesto odlazi Mercedesu GLC-u i BMW-u Seriji 3 PHEV-u.

Ukupan broj registracija novih automobila u kolovozu za europsko tržište iznosu 713.714 vozila, što je 18 posto manje u odnosu na prošlu godinu, i pad od 33 posto u odnosu na pretprošlu.

<p>Tesla/Foto: Unsplash</p>

Tesla/Foto: Unsplash

Razlog tomu može se pripisati nedostatku čipova koji uzrokuje veliko razdoblje čekanja za većinu novih automobila, pri čemu dosta kupaca odlazi na oglasnike rabljenih automobila, piše Auto Klub.

Prvih 5 najprodavanijih novih automobila su VW Golf, Dacia Sandero, Toyota Yaris, Dacia Duster i VW T-Roc. Golf svejedno bilježi značajan mjesečni pad u odnosu na 2021. Iznenađujuć je i ostarjeli Fiat 500 koji je na šestom mjestu s ukupno 10.966 mjesečnih registracija, od kojih je 3152 potpuno električno.