Foto: Freepik

Foto: Freepik

PROTIV NADUTOSTI

Pretjerali ste s hranom i piće za blagdane? Ovih 6 namirnica pomoći će vam da se vratite u život

Ako se budite s osjećajem težine, tromosti i napuhnutosti, niste jedini, i nije vam potrebna kazna ni strogi detoks, nego nježan povratak u ritam

Božićni dani imaju jednu zajedničku nuspojavu: stol se ne posprema, porcije se “samo malo” povećaju, a tijelo brzo pošalje poruku da mu je dosta. Ako se budite s osjećajem težine, tromosti i napuhnutosti, niste jedini, i nije vam potrebna kazna ni strogi detoks, nego nježan povratak u ritam. Prvo pravilo je najjednostavnije: pijte više vode, jedite sporije i taj dan birajte laganije obroke u manjim porcijama. Drugo: prošetajte 20 do 30 minuta jer blaga aktivnost potiče probavu bolje od ležanja i čekanja da prođe sama od sebe. Treće: na slatko i masno gledajte kao na iznimku, a ne nastavak blagdanskog maratona.

Kako si olakšati već danas? U nastavku je šest namirnica i čajeva koji su odlična zamjena za teške zalogaje i mogu pomoći da se osjećate manje napuhano, i to bez drame i odricanja.

Đumbir (čaj ili svježe nariban u vodi): Topli đumbir često godi želucu kad “stoji”. Napravite čaj od nekoliko tankih kriški ili dodajte malo naribanog đumbira u toplu vodu s limunom. Pijuckajte polako, pogotovo nakon obroka. Okus je jači, ali osjećaj olakšanja zna doći brzo.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Paprena metvica (čaj): Ako vas muči nadutost i osjećaj “punog trbuha”, metvica je klasik s razlogom. Šalica čaja nakon jela može biti bolja opcija od kolača “za kraj”. Pomaže i kad vam je teško od miješanja hrane i kasnih večera. Birajte nezaslađenu varijantu.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Komorač (čaj ili kao začin): Komorač je jedna od najpoznatijih namirnica za napuhnutost. Čaj od komorača mnogima paše navečer, kad se trbuh najviše napuhne. Ako kuhate juhu ili varivo, sjemenke komorača mogu biti odličan dodatak. Blag je, a djeluje smirujuće na probavu.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Banane: Kad ste pretjerali sa slanim i masnim, tijelo često zadržava vodu. Banana je praktična, zasitna i nježna za želudac pa je dobra kao međuobrok umjesto keksa ili čokolade. Kombinirajte je s običnim jogurtom ili zobenim pahuljicama za lagan doručak. Najbolje je pojesti jednu, ne dvije ili tri “jer su zdrave”.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Zobene pahuljice: Nakon blagdanskih delicija, zob je kao reset tipka. Pripremite kašu s vodom ili mlijekom, dodajte malo voća i cimet, bez dodatnog šećera. Zasitit će vas, a pritom neće “sjesti” teško kao kroasan ili burek. Plus: odlična je baza kad želite dan provesti na laganijim obrocima.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Krastavac i zelene salate: Ako ste u božićne dane zaboravili na povrće, vratite ga kroz najjednostavniju opciju: hrskavu salatu. Krastavac, matovilac, rikola ili zelena salata uz malo maslinova ulja i limuna mogu biti savršen prilog uz lagani protein. Takav tanjur “otvara” prostor u želucu i smanjuje potrebu za grickanjem. Izbjegnite teške preljeve i previše sira.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

I za kraj, mali trik: sljedećih 24 sata preskočite gazirana pića i “još jednu kavu” umjesto vode. Tijelo će vam zahvaliti već do večeri, a blagdanski stol će čekati neku iduću prigodu, bez da vi čekate da vam napuhnutost prođe.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!