Fotografija: Uvaženi gosti na uvodnom predavanju za polaznike druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku/Foto: Compas.hr
Galerija
Uvaženi gosti na uvodnom predavanju za polaznike druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku/Foto: Compas.hr

Predstavnici Microsofta posjetili Centar umjetne inteligencije u Lipiku

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko i kolege iskazali su podršku Centru za umjetnu inteligenciju u Lipiku, a razgovaralo se i o budućoj suradnji Microsofta s lipičkim AI Centrom, Gradom Lipikom i Toplicama LipikUvodno predavanje za polaznike druge generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku održano je 19. listopada u prostoru Centra za umjetnu inteligenciju u Lipiku, piše lipički Compas.hr.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Osim lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, predavanju su prisustvovali predstavnici tvrtke Microsoft na čelu s direktoricom Tatjanom Skoko, Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, glavni fizioterapeut Toplica Lipik Ivan Žilić te pokretači budućih startupova u Lipiku, inače polaznici prve generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Na samom početku, prisutnima se obratio Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA u sklopu koje se i nalazi Centar za umjetnu inteligenciju. On je prisutnima detaljno obrazložio sve o projektu umjetne inteligencije na području Lipika, od samih početaka pa sve do danas, kad već kreće druga generacija polaznika sa svojim usavršavanjem i kad se naziru prvi startupovi.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA/Foto: Compas.hr

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana također je pozdravio nove polaznike čije osposobljavanje zapravo kreće početkom studenog. Ovom je prigodom gradonačelnik Kasana naglasio da je prva generacija polaznika zaista bila izvanredna jer su educirani mladi ljudi u relativno kratkom vremenskom roku svladali veliku količinu znanja pa već sad imaju svoje projekte. Izrazio je vjeru da će tako zasigurno biti i s novim polaznicima kojima je poželio puno uspjeha te iskazao potporu.

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko u Lipiku/Foto: Compas.hr
Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko u Lipiku/Foto: Compas.hr

Direktorica Microsofta Hrvatska Tatjana Skoko i njezini kolege iskazali su podršku Centru za umjetnu inteligenciju u Lipiku i pri tome su polaznicima prezentirali svoje programe edukacije koji mogu pomoći da bi ta vizija uspješno bila ostvarena. Tako je bilo govora o smart city inicijativama, zatim inicijativi koja uključuje programe učenja putem LinkedIna, a potom su prezentirani i programi za startupove. Također, razgovaralo se i o budućoj suradnji lipičkog AI Centra, Grada Lipika te Toplica Lipik s Microsoftom.

Ovom je prigodom bilo govora i o potencijalnoj suradnji Centra za umjetnu inteligenciju i Toplica Lipik na području rehabilitacije, odnosno primjeni novih tehnologija u liječenju, kako je napomenuo glavni fizioterapeut Toplica Lipik Ivan Žilić.

Albert Gajšak, 23-godišnji direktor informatičke tvrtke CircuitMess, poduzeća s 30 zaposlenih i klijentima iz cijelog svijeta/Foto: Compas.hr
Albert Gajšak, 23-godišnji direktor informatičke tvrtke CircuitMess, poduzeća s 30 zaposlenih i klijentima iz cijelog svijeta/Foto: Compas.hr

Predavanju je nazočio i Albert Gajšak, 23-godišnji direktor informatičke tvrtke CircuitMess, poduzeća s 30 zaposlenih i klijentima iz cijelog svijeta. Ovaj mladi poduzetnik tvorac je pametnih igračaka koje primjenjuju umjetnu inteligenciju i koje su oduševile svijet. On je mladim polaznicima ispričao svoj poduzetnički put o kojem je i prije samo tri dana govorio u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Također je ponudio i pomoć novim lipičkim startupovima u razvoju njihovih proizvoda, piše Compas.hr.