Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
PREDSTAVLJENI '6-i ELEMENTI': Sinergija daruvarske gastronomije, zdravlja i lokalnih proizvoda
Riječ je o projektu koji već više od četiri godine spaja ugostiteljsku ponudu s lokalnim proizvođačima hrane i pića, stavljajući naglasak na zdravstveni turizam i nutricionistički uravnotežena jela
U organizaciji Turističke zajednice Daruvar-Papuk, u Zavičajnom muzeju Daruvar održana je prezentacija projekta "6-i elementi". Riječ je o projektu koji već više od četiri godine spaja ugostiteljsku ponudu s lokalnim proizvođačima hrane i pića, stavljajući naglasak na zdravstveni turizam i nutricionistički uravnotežena jela.
Prezentacija je prvenstveno bila namijenjena privatnim iznajmljivačima i turističkim vodičima kako bi se detaljnije upoznali s onim što destinacija nudi te te informacije mogli prenijeti gostima.
Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk, uvodno je pozdravila prisutne naglasivši važnost zajedništva u ovom projektu.
- Ovaj projekt ne bi zaživio da nema naših ugostiteljskih objekata, njihovih voditelja i vlasnika koji su s nama od početka. Cilj je bio da se u našu lokalnu gastronomiju što više uključi lokalnih proizvođača hrane, ali isto tako i lokalnih pića i da zapravo stvorimo jednu sinergiju na našoj destinaciji kroz naziv "6-i elementi" - izjavila je Plažanin Vuković.
Dodala je kako se projekt provodi uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Grada Daruvara, Gastronauta, svih osam daruvarskih ugostiteljskih objekata te brojnih partnera i OPG-ova poput Pivovare Daruvar, Daruvarskih toplica, OPG-a Jareš, Kešić, Richter, Plažanin i Rozman.
Stručna suradnica na projektu, Karin Mimica iz Gastronauta, pojasnila je kako je ideja nastala kristaliziranjem glavnih aduta Daruvara - zdravstvenog turizma i gastronomije. Jela su kreirana u suradnji s nutricionistkinjom Dijanom Spaić kroz teme poput jačanja imuniteta, prehrane za sportaše te jela za kosti i zglobove.
- Gosti vole priče, vole se osjećati posebno. Da bi se privukla pažnja gosta uvijek je potrebno kristalizirati adute destinacije. Gost koji danas dođe u daruvarski restoran, ako je iz jedne od ovih kategorija koja ga zanima, zaista može dobiti jelo koje je idealno za ono što njegov organizam taj trenutak traži, bilo da se radi o rehabilitaciji kostiju, jačanju imuniteta ili je sportaš, istaknula je Mimica.
Naglasila je i važnost simbola grada - ginka, koji je implementiran kroz čajeve, pelinkovac i jela, te novitet "obrnutih daruvarskih parova" gdje se jela biraju prema piću.
- Ono što se uspjelo postići, što je po meni najveći iskorak, je da su vam svi ugostitelji ujedinjeni, da nitko ne gleda usko samo svoje interese, nego kroz tu ponudu praktički propagira ne samo sebe, nego i destinaciju - zaključila je Mimica.
Što nude daruvarski ugostitelji?
Predstavnik Fast Fooda Black & White Dean Jambrović predstavio je jela za imunitet i kosti.
- Ponudili smo osvježavajući wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i lješnjacima te fitness salatu s pet vrsta salata i agrumima za jačanje imuniteta. Za jačanje kostiju tu je gruzijsko jelo s tri vrste sira. U kategoriji parova uz Staropramen pivo ponudili smo pizzu s crnim tijestom rađenim sa crnilom od sipe - opisao je ponudu te dodao kako nude i palačinke s ginkom i pistacijom.
Marko Pilat iz restorana Little Italy istaknuo je bogatu ponudu jela od mesa i ribe.
- Za sportaše imamo juneće ćevape zapečene u krušnoj peći te juneći carpaccio koji zadržava sve nutrijente. Tu je i 'Salmon truffle base', losos na posteljici od pirea s tartufima za kosti i zglobove - rekao je Pilat te izdvojio i jelo "The Silent Lamb" - juneću koljenicu suvidiranu 12 sati, kao i "obrnute parove" poput rebarca uz daruvarska pića.
Adriano Papoušek, voditelj restorana Terasa u Daruvarskim toplicama, naglasak je stavio na oporavak i češku kuhinju.
- Trudimo se da ta hrana bude zdrava i da pomogne u što bržem oporavku. Donijeli smo svinjski medaljon u umaku od šumskih gljiva koji su bogati vitaminima D i B te cinkom, uz batat tjesteninu. Također, imamo i jela češke kuhinje poput tački punjenih pekmezom - pojasnio je Adriano, dodavši da u ponudi imaju širok izbor lokalnih pića.
Marin Kelbasa, predstavnik restorana Greenberg, novog ugostiteljskog objekta uključenog u projekt predstavio je svoja "slow food" jela.
- Predstavljamo se sa sporo kuhanim goveđim obrazima koji se kuhaju 12 sati i raspadaju prilikom rezanja. Također, tu su sirevi OPG-a Jareš, gulaš od divljači s punjenim njokima te rižoto od tri vrste gljiva za jačanje imuniteta - Marin Kelbasa, glavni kuhar i suvlasnik restorana Greenberg.
Nikolina Vondraček iz objekta Zdravljak Orijent predstavila je tradicionalnu ponudu.
- Kod nas imate bureke, sirnicu, krumpirušu i zeljanicu koji idu uz domaći jogurt. Od kolača imamo najpoznatiju baklavu s daruvarskim orasima i cheesecake s domaćim sirom - rekla je Nikolina.
Direktorica TZ Daruvar Papuk Ivana Plažanin Vuković ukratko je predstavila i ponudu objekata čiji predstavnici nisu mogli prisustvovati. Tako restoran Srce nudi šarana paniranog u bučinim sjemenkama i pureće rolice, dok Kavana Queen nudi jela poput pilećeg woka s đumbirom i čilijem te ginko proizvode za cirkulaciju. Spomenut je i restoran Taverna koji će se ponovno uključiti punim kapacitetom nakon renovacije Daruvarskih toplica.
Za kraj, Ivana Plažanin Vuković obratila se iznajmljivačima i vodičima najavivši nove promotivne materijale.
- Vi ste ljudi koji ste u prvoj crti s gostima našega grada. Uskoro ćete dobiti vizitke s QR kodom i lepeze s informacijama o projektu "6-i elementi" kako biste ih mogli dijeliti svojim gostima. Pozivam vas da kušate sve što su naši ugostitelji pripremili i uparite to s lokalnim pićima.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!