Fotografija: Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša za ovaj vikend vam je pripremila piletinu curry s basmati rižom/Foto: Leonarda Pejša
Galerija
Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša za ovaj vikend vam je pripremila piletinu curry s basmati rižom/Foto: Leonarda Pejša

Pileći curry s basmati rižom uz koje se tradicionalno poslužuje naan kruh s mirisom maslaca

Leonarda je postala stalna suradnica našeg portala koja će vam svaki drugi vikend otkrivati svoje kulinarske specijalitetePakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji. 

Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha. Odnedavno radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu. 

Leonarda Pejša u svojoj najomiljenoj prostoriji u kući/Foto:Antonio Pejša
Leonarda Pejša u svojoj najomiljenoj prostoriji u kući/Foto:Antonio Pejša

Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh. 

Leonarda je postala stalna suradnica našeg portala koja će vam svaki drugi vikend otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje.

Specijalitet koji nam je danas napravila je pileći curry!

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Uz ovo jelo preporučam basmati rižu koju je moguće pronaći u većim trgovačkim centrima, a ja svoju kupujem u Spar prodavaonicama. Brzo je gotova, ne lijepi se (obavezno ju isperite hladnom vodom da isperete višak škroba) i ima poseban miris koji idealno odgovara pikantnijim umacima. Uz ovakva jela, odgovara i jasmin riža, ali nju je već teže pronaći. Dakako, odgovarat će i bilo koja riža koju imate pri ruci.

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Tradicionalno se poslužuje i naan kruh, koji je idealna zamjena za kruh. Topao, mekan i ogaravljen, s mirisom maslaca. 

Preporuka je i da koristite pileće batke i zabatke zbog mesa koje je sočnije i ona marinada s jogurtom ga savršeno omekša. Uvijek možete koristiti i pileća prsa, ali kada to usporedimo cjenovno, puno je jeftinija opcija, a i najbolja moguća kako iskoristiti ove dijelove piletine, a da nije uobičajeno pečeno pile. 

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Količine su dovoljne za četiri porcije, a jelo je zajedno s pripremom i mariniranjem gotovo za sat i pol.

Sastojci:

4 batka sa zabatcima (1 kg)

2 žlice garam masala mješavine začina *

1,5 žlice kurkume ili curry praha

1 žličica slatke mljevene paprike

1,5 žlica prešanog češnjaka

1,5 žlica prešanog đumbira

1/8 žličice kajenske paprike

soli po potrebi

1 žlica limunovog soka

180 g grčkog jogurta

malo maslaca

1 crveni luk

1 žlica koncentrata rajčice+

1 konzerva pelata

250 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica šećera

bosiljak po želji

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

*Garam masala je indijska mješavina začina i ja svoju kupujem u Harissa trgovini začina. Na fotografiji vidite kako izgleda jedna vrećica tog začina i što sadrži. Ako imate sve začine, možete ju napraviti i sami u mužaru. Ukoliko ju ne pomišljate ni kupovati, slobodno ju zamijenite curry mješavinom začina i u nju možete dodati malo cimeta i klinčića, ako vaše nepce voli probati razne kontraste. 

Priprema:

Batke sa zabatcima otkoštiti i očistiti od postojećih žilica i masnoća. Narezati na podjednake komade te pomiješati sa navedenom mješavinom svih začina, grčkim jogurtom i limunovim sokom. To nam je marinada i u njoj držimo piletinu minimalno pola sata, a maksimalno 24 sata.

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Na malo maslaca popržimo luk, dodamo koncentrat rajčice i nakon toga mariniranu piletinu. Piletinu ne ubacujemo sa svom marinadom, ali marinadu niti ne mičemo s piletine. Onoliko koliko se uhvatilo za same komade, ubacujemo u posudu za pečenje, a ostatak koji ostane u posudi, bacamo.

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Piletinu pržimo sa svih strana dok ne poprimi bijelu boju. Kada pobijeli, dodajemo pelate, šećer i vrhnje za kuhanje. U tom stadiju, piletine ne smije biti do kraja pečena jer će se skuhati s preostalom tekućinom.

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Kuhamo dok se umak ne reducira. Dodatno, po želji još posolimo, popaprimo i na kraju, dodamo malo svježeg bosiljka. 

Dobar tek!