Fotografija: Papa Franjo/Foto: Unsplash
Papa Franjo/Foto: Unsplash

Papa Franjo: "Prošlog mjeseca bio sam na rubu smrti, spasio me medicinski tehničar"

U razgovoru za španjolsku radio postaju 84-godišnji papa rekao je da mu je medicinsko osoblje spasilo život te da je to drugi put kako su mu oni spasili život
Papa Franjo otkrio je kako je prilikom nedavne operacije crijeva umalo izgubio život, javlja britanski Daily Telegraph, dodajući kako je poglavar Katoličke crkve odbacio bilo kakvu mogućnost da dade ostavku na dužnost kao što je to učinio njegov prethodnik Benedikt XVI.

U razgovoru za španjolsku radio postaju COPE 84-godišnji papa rekao je da mu je medicinsko osoblje spasilo život.

Operacija crijeva

- Bio je to medicinski tehničar, čovjek s toliko iskustva. Ovo je drugi puta da su mi oni spasili život. Prvi put to se dogodilo 1957. u Argentini - kazao je prisjećajući se operacije crijeva na koju je bio primoran otići početkom srpnja.

Medicinska sestra koja je kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća brinula o njemu, dok je još bio samo mladi Jorge Mario Bergoglio, odlučila je udvostručiti mu dozu antibiotika koje su liječnici propisali radi teške upale pluća i nakon operacije u kojoj su mu morali ukloniti dio desnog plućnog krila.

Franjo se sada opet suočio sa zdravstvenim problemima i to u području crijeva, što je relativno uobičajeno kod osoba starijih od 80 godina. Deset dana oporavljao se u rimskoj bolnici od operacije kojom mu je uklonjen velik dio debelog crijeva.

U jednoipolsatnom razgovoru za španjolski medij rekao je da boluje i od išijasa a komentirao je i špekulacije da bi se zbog dobi ili narušenog zdravlja mogao povući s dužnosti. Čini se kako to neće biti njegov izbor, za razliku od Benedikta koji je bio prvi papa u 600 godina koji je napustio tu dužnost nakon Grgura XII koji je to učinio 1415.

Razmmišljao o ostavci

- Kad god je papa bolestan, krene povjetarac ili uragan špekulacija o konklavi, rekao je Franjo u intervjuu, koji će u cijelosti biti emitiran u srijedu, referirajući se na tajni izbor katoličkih poglavara.

Kako piše Telegraph, nema nikakvih znakova da se papa namjerava povući. Štoviše, već je najavio posjete Mađarskoj i Slovačkoj idućeg mjeseca, a nada se i da će uspjeti dogovoriti pastoralne pohode Grčkoj i Cipru kao i da će sudjelovati na konferenciji o klimatskim promjenama u škotskom Glasgowu u studenome. Pa iako ostavka nikad nije spominjana, Papa je ipak u prošlosti priznao da je katkad razmišljao o tom potezu. Tako je 2014, rekao da je Benedikt napravio nezamisliv presedan, a znakovite su bile i njegove riječi kako Katolička crkva ne bi trebala imati doživotne poglavare.

List podsjeća da će, odstupi li Franjo, to biti situacija bez presedana jer će Crkva imati, s njegovim nasljednikom, čak trojicu papa - dvojicu u miru.

Ipak, teško da će do toga doći jer papa uživa nevjerojatnu popularnost među vjernicima, a pogotovo među Talijanima kojih čak 75 posto, prema nedavnoj anketi, smatra da je vrijedan njihova povjerenja, bez obzira na njihove političke stavove.