Fotografija: Mladi iz dva DVD-a u kampu u Fažani/Foto: VZ Grada Garešnice
Galerija
Mladi iz dva DVD-a u kampu u Fažani/Foto: VZ Grada Garešnice

Ovo su mladi s garešničkog područja koji žele biti vatrogasci. I zbog toga su išli trenirati u Fažanu

Druženje, vježbe, vatrogasne igre, kupanje s pogledom na Brijune, tematske zabavne večeri… Ovako se može ukratko opisati ljetovanje u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani
Ove godine pružila se prilika mladima iz dva garešnička DVD-a, DVD-a Tomašica i DVD-a Trnovitički Popovac, da upoznaju vršnjake vatrogasce iz drugih dijelova zemlje i dobro se zabave u kampu.

Mladi i njihovi treneri Zrinka Kunješić, Dejan Darvaš i Blaženka Pavlović, bili su u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani od 16. do 23. kolovoza.

<p>Trenerice Zrinka i Blaženka sa svojim mladima/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Trenerice Zrinka i Blaženka sa svojim mladima/Foto: VZ Grada Garešnice

Vatrogasna zajednica Grada Garešnice broji 16 dobrovoljnih vatrogasnih društava i jednu Javnu vatrogasnu postrojbu. U tih 16 DVD-a, šest društava radi s djecom od 6 do 12 godina, odnosno vatrogasnim podmlatkom, te s mladeži od 12 do 16 godina. Uz pripreme za natjecanje i ostale obveze, u VZ Grada Garešnice gledaju da mlade nagrade za njihov trud i rad u čemu im pomaže Grad Garešnica.

<p>Rad, red i disciplina u kampu/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Rad, red i disciplina u kampu/Foto: VZ Grada Garešnice

- Već godinama šaljemo svoju vatrogasnu mladež u Vatrogasni kamp u Fažani. Kamp može primiti do 150 mladih, i to iz cijele Hrvatske. Rad s podmlatkom nam je jako bitan jer dobar dio te djece ostane u DVD-ima, odakle skupljamo nove članove. Uz vatrogasni dio, među djecom i mladima razvija se ljubav prema sportu i osjećaj za natjecanje – kazao je za MojPortal.hr zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Garešnica Tomislav Kunješić, ujedno zapovjednik smjene u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani 2021.

<p>Zabavne igre u kampu/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Zabavne igre u kampu/Foto: VZ Grada Garešnice

Vatrogasni kamp u Fažani radni je kamp gdje mladi imaju čitav niz obveza. Mladi vatrogasci ustaju svako jutro u sedam sati. Nakon doručka na rasporedu su vježbe i igre poput brzog spajanja vatrogasnih cijevi i rušenja čunjeva. Sve je to priprema djece za ulazak u operativni dio vatrogastva. Uz obveze, djeca imaju i slobodno vrijeme za kupanje, a navečer se organiziraju tematske zabavne večeri – natjecanje u plesu, pjevanju, najboljoj maski, izbor za miss i mistera kampa.

<p>Večer je bila predviđena za zabavu i druženje/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Večer je bila predviđena za zabavu i druženje/Foto: VZ Grada Garešnice

- Biti trener mladeži jako je zahtjevan i odgovoran posao koji oduzima puno slobodnog vremena. Međutim, sve se poteškoće zaborave onog trenutka kada vidite rezultate svog rada, kada vidite svu tu djecu i mladež kako uživaju u tome što rade i kad se druže. Imala sam odličnu i discipliniranu ekipu mladih s kojom sam se sve mogla dogovoriti. Sve u svemu, bilo nam je fantastično, i djeci i trenerima – rekla nam je trenerica Zrinka Kunješić koja je u vatrogascima od svoje šeste godine u DVD-u Garešnički Brestovac. Sada živi u Tomašici i radi s mladima u DVD-u Tomašica.

<p>Trenerice Zrinka Kunješić (lijevo) i Blaženka Pavlović (desno)/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Trenerice Zrinka Kunješić (lijevo) i Blaženka Pavlović (desno)/Foto: VZ Grada Garešnice

Zanimljivo je da je od 20-ero mladih u kampu iz dva DVD-a bilo čak 13 djevojčica, što ne čudi jer su cure na garešničkom području jako aktivne u vatrogastvu. Naime, trenerica Zrinka je s još nekoliko cura sudjelovala na nebrojeno mnogo natjecanja i kupova, ali i intervencija poput onih na Banovini.

<p>Zrinka u operativnom centru nakon potresa/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Zrinka u operativnom centru nakon potresa/Foto: VZ Grada Garešnice

– Cure ponikle iz DVD-a Garešnički Brestovac odličan su primjer tog cijelog puta gdje su od malih nogu bile prvo pripadnice vatrogasnog podmlatka, zatim mladeži gdje su odlazile na državna natjecanja, i za kraj se stavile na raspolaganje na velikim intervencijama na području zahvaćenom potresom. Cure su tamo odradile jednu jako lijepu priču. Zrinka je bila u operativnom centru gdje je koordinirala i raspoređivala vatrogasce na intervencije, a drugi dio cura je radio na prihvatu pomoći i podjeli hrane. Ljudi su skeptični i pitaju se mogu li to cure, no vatrogasna djelatnost je jako široka. Ne moraš uvijek biti velik i jak, kako mnogi misle, koji put trebaš biti sitniji da bi se lakše provukao, uz čitav niz drugih kompetencija koje podjednako dobro mogu odraditi i žene, ako ne i bolje – rekao nam je zapovjednik Tomislav.

<p>Zrinka i kolegice sa zapovjednikom JVP Garešnica/Foto: VZ Grada Garešnice</p>

Zrinka i kolegice sa zapovjednikom JVP Garešnica/Foto: VZ Grada Garešnice

Zrinka ističe da joj je vatrogastvo donijelo mnogo fantastičnih iskustava, puno poznanstava i prijateljstava. Uz to, obišla je puno mjesta u Hrvatskoj, te radi za opće dobro. Poziva sve mlade da se uključe i nauče nešto o ovom plemenitom zanimanju.

Svi zainteresirani klinci i roditelji koji bi se htjeli uključiti u svijet vatrogastva i postati članovi mogu se javiti u obližnji DVD koji radi s mladima. Članstvo je besplatno za djecu i mlade, a roditelji mogu biti sigurni da se djeca uče hvalevrijednim vještinama. Ljetovanje u radnom kampu u Fažani u cijelosti je financirala Vatrogasna zajednica Grada Garešnice.