Fotografija: Čanovi novog pakračkog pop-rock benda/Foto: Pakrački list
Galerija
Čanovi novog pakračkog pop-rock benda/Foto: Pakrački list

Ovo je stvarno genijalno: Pakrački osnovnoškolci osnovali pop-rock bend

Trenutno bend broji petnaestak učenika od petog do osmog razreda, no u pakračkoj osnovnoj školi su uvjereni da će ih biti i višeOd nedavno, pakračka osnovna škola bogatija je za novu izvannastavnu aktivnost – školski bend, javlja Pakrački list.

Kako nas je izvijestila ravnateljica Sanja Delač, škola je dobila financijsku potporu u iznosu od 10.000 kuna Ministarstva znanosti i obrazovanja na natječaju za poticanje izvannastavnih aktivnosti kojima je cilj razvoj učeničkih kompetencija, vještina, kreativnosti i samopouzdanja.

Zabava je zagarantirana/Foto: Pakrački list
Zabava je zagarantirana/Foto: Pakrački list

Iako je projekt odobren još prošle godine, zbog epidemioloških mjera, držanja distance i ne miješanja razreda, nije se moglo ranije početi s realizacijom.

Originalna ideja

Projekt je osmislio profesor glazbene kulture u osnovnoj školi Miroslav Badrov, koji će ga i provoditi. „Kad je ravnateljica rekla da je raspisan natječaj Ministarstva brzo sam došao na ideju da se prijavimo, smislimo naziv koji je privlačan i koji bi mogao proći tako da je nastao ovaj projekt pod nazivom „Budi u trendu, sviraj u školskom bendu“ - i zaista je prošlo. Ideja je originalna i nije mi poznato da u našoj okolici ima takvih školskih bendova“, rekao je Badrov i dodao da bend još nema ime, no smislit će ga uskoro.

Mladi bubnjar novog školskog benda/Foto: Pakrački list
Mladi bubnjar novog školskog benda/Foto: Pakrački list

Dodijeljenim sredstvima kupili su veći broj instrumenata: bas gitaru i električnu gitaru s pojačalom, elektronske bubnjeve, sintisajzer, mikrofone, kablove, udaraljke, konge, bongose, def, zvečke, light show… i uz još ponešto instrumenata koje je škola imala od ranije, stvoreni su svi preduvjeti za kvalitetan bend. A odaziv učenika je i bolji nego su očekivali. Trenutno bend broji 15-ak učenika od petog do osmog razreda, no uvjereni su da će ih biti i više. Ima djece koja već sviraju u glazbenoj školi ili imaju neko glazbeno predznanje, zatim onih koji nisu nikada učili svirati već sviraju po sluhu, ali i djece koja nisu nadarena za sviranje, ali žele sudjelovati barem kao pomagači, govori profesor Badrov i dodaje da je evidentno kako su djeca željna druženja i ovakvih aktivnosti za koje su cijelu ovu školsku godinu bili uskraćeni.

Slobodnije i modernije

Repertoar benda će biti zabavne, pop-rock pjesme, jer iako neki idu u glazbenu školu, ipak djeca vole kad je nešto drugačije, slobodnije, modernije… Probe za sada održavaju jednom tjedno, no ako bude interesa i djeca uspiju uskladiti ostale obaveze, možda ih budu održavali i preko ljeta. „Bitno je da vježbaju, stječu iskustvo sviranja, pjevanja, držanja instrumenata, a zadatak je u nekoliko mjeseci naučiti pet, šest pjesama kojima ćemo se moći predstaviti na školskim priredbama i drugim događanjima, te tako upotpuniti nastupe školskog zbora“, rekao je profesor.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Ne krijući oduševljenje prvim pakračkim školskim bendom ravnateljica Delač je izjavila kako je cilj ovog projekta da učenici kvalitetno provedu slobodno vrijeme, da uživaju, druže se, da nisu na mobitelima i igricama. Također, nada se boljoj jeseni i popuštanju epidemioloških mjera, a onda će biti i prilika da pokažu što su naučili. Do tada, kako zvuči bend moći će se poslušati na internetskim stranicama škole, piše Pakrački list.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda