Fotografija: Gospođa Nevenka i njezina Lili koju neizmjerno voli / Foto: Janja Čaisa
Galerija
Gospođa Nevenka i njezina Lili koju neizmjerno voli / Foto: Janja Čaisa

Ovo je dirljiva priča o nepokretnoj retriverici i ženi koja ne odustaje od bitke za njezin život...

"Nemoj me nikad otjerati kad ostarim, obolim ili kad ti ne budem više mogao služiti. Ako me ne možeš njegovati ili zadržati (…) Priskrbi mi lijepu smrt, uz posljednje tvoje milovanje", citira Nevenka stihoveGospođa Nevenka sa osmijehom me dočekala ispred bijele kuće, kraj bijele ograde u sporednoj mirnoj ulici u Hercegovcu kraj Garešnice. U njezinoj blizini na friško pokošenom travnjaku omeđenom cvjetnim gredicama i čempresima, sunčala se gotovo bijela Lili, 15-godišnja retriverica. Upravo nas je dugogodišnja bezuvjetna ljubav, briga i povezanost ove dvije sijede dame dovela u idilično dvorište.

- Ovo je Lilica. Ja sam njezin univerzum, a ona je moj - tako mi je Nena predstavila Lili koja je poput kraljevne na zrnu graška ležala na dekicama, pokrivena narančastim prekrivačem. Lili je podignula glavu i odmah pokazala interes; ponjuškala mi je ruku i pogledom odobrila maženje. Dvije starice činile su se mlađima nego što su njihove godine pokazivale.  

Problem nakon potresa

- Lili je za mene po mnogočemu posebna, no ona se izdvaja iz prosjeka jer je stara 15 godina, dok je životni vijek zlatnih retrivera od 10 do 12 godina. Problemi s kostima i kretanjem boljka su velikih pasa i s tim se već neko vrijeme mučimo. Pomagala sam joj da se osovi na noge, onda bi polako išla sama. Međutim, nakon snažnog potresa krajem prosinca, Lili se nije micala puna tri dana. Mislila sam da je došao kraj. Onda je opet počela jesti, samo više ne može hodati - kazala nam je Nena gledajući svoju ljubimicu s puno ljubavi i privrženosti. 

Čim bi joj izašla iz vidnog polja, Lili bi počela zvati svoju gazdaricu.

- Tu sam, Lili, ne brini. Jesi žedna, dušo? Evo malo vodice... Dok je Lili halapljivo pila vodu, Nena mi je priznala da trenutno živi poput mladih majki. - Sve je podređeno mojoj Lili koja je nepokretna. Perem i kuham dok Lili spava, kad je budna tu sam za nju: mazim je, redovito masiram da joj poboljšam cirkulaciju, umivam, češljam i perem. Mažem njoj zglobove, mažem sebi – sa osmijehom mi je rekla Nena i pokazala kako laganim, nježnim pokretima masira psa.

Gospođa Nevenka ne želi uspavati Lili, ali je pokojnom suprugu obećala da će to uraditi ako Lili bude trpila bolove / Foto: Janja Čaisa
Gospođa Nevenka ne želi uspavati Lili, ali je pokojnom suprugu obećala da će to uraditi ako Lili bude trpila bolove / Foto: Janja Čaisa

Lili je do sad bila samo jednom ozbiljnije bolesna, S devet godina starosti imala je kvrgu na glavi koja je rasla pa su se pribojavali da je riječ o tumoru. Veterinar je bio iznenađen sadržajem vrećice u kojoj je pronašao kamen i travu. Srećom, sve je dobro prošlo i Lili je nakon toga bila kao nova.

Ljubav i pažnja

U kući na zidovima Liline fotografije, a krevetić na podu tik uz Nenin naslonjač centralni je dio dnevnog boravka. Nena je sama uz pomoć paleta napravila improvizirani ulaz za Lili kako bi je mogla vući van jer se Lili voli sunčati, slušati cvrkut ptica i gledati prolaznike na cesti ispred kuće. Nenina kuća je prizemnica, no Lili je velika i teška, i pitanje je koliko će je još moći podizati i vući, i to je, priznaje nam, njezin najveći strah. Iako je snažna i vrlo aktivna 69-godišnjakinja, svjesna je svojih granica. 

Mjesto u dnevnom boravku na kojem leži Lili / Foto: Janja Čaisa
Mjesto u dnevnom boravku na kojem leži Lili / Foto: Janja Čaisa

- Neki kažu da sam sebična jer je ne dam uspavati, ali ja jednostavno još nisam spremna na to. Lili cijeli život jede najbolju hranu, ima najbolju liječničku skrb, cijeli život dobiva puno ljubavi i pažnje, puno boravi vani. Veterinar mi je rekao da Lili neće još dugo poživjeti i da imam prostora za oproštaj jer je ne boli. Nadam se da će se jednostavno sama ugasiti. No ako vidim da se stanje imalo pogorša, da trpi bol, znam da je moram uspavati. To sam obećala i svojem pokojnom suprugu - rekla je Nena. 

Poseban detalj u cijeloj priči jest da su Nena i njezin suprug u leglu punom štenaca odabrali baš Lili, i to svatko u drugom vremenu.

– Lili nam je bila suđena. Željko ju je odabrao dan prije mene i nije mi ništa rekao. Kad sam prišla leglu, odmah sam okom izdvojila Lili. Željko nije vjerovao da smo od svih tih dlakavih loptica oboje izabrali baš nju. Našu vjernu Lili. Dvije godine smo svi troje uživali, šetali kilometrima, spavali zajedno u krevetu, putovali automobilom, ma bili smo nerazdvojni. Kad se suprug razbolio, ona je sve stoički podnosila i bila uz nas. Lili je tri dana ležala uz supruga prije smrti, nije se micala od njega. Nevjerojatna je ta pseća intuicija i bezuvjetna ljubav. Onda je opet bila uz mene kad je on zauvijek otišao. Nosila se s mojom tugom. Lili mi je spona sa suprugom s kojim sam proživjela 30 predivnih godina, s mojom srodnom dušom, osobom koja je znala sve moje tajne i bila mi najbolji prijatelj – rekla je Nena. 

Zvukovi iz prirode

Kad priča o svojem suprugu i Lili, Nena gestikulira i tepa jednom i drugom, Pokazuje mi fotografije supruga, prepričava zanimljive anegdote i neizmjerno je sretna što je imala divan život s njim.

– Znate, mi smo si pokazivali pažnju pred drugim ljudima. Nekima je to bilo čudno, no nas to nije brinulo. Jednom me je prijtateljica pitala zašto ga gnjavim pred svima, a Željko ju je preduhitrio odgovorom da on voli kad ga ljubim. Nena ističe kako je odrasla u gradu pa je tek uz supruga učitelja naučila gledati detalje, slušati zvukove iz prirode poput orkestra žaba u blizini kuće. Sada to prenosi na svoje drage prijateljice i unuke. Sin, snaha i unuci žive svoj užurbani život u gradu, no Neni je draži ovaj s Lili na selu. 

Lili cijeli život jede najbolju hranu i ima najbolju liječničku skrb / Foto: Janja Čaisa
Lili cijeli život jede najbolju hranu i ima najbolju liječničku skrb / Foto: Janja Čaisa

Dok razgovaramo i pokazujemo jedna drugoj fotografije ljubimaca, nekoliko puta nas prekida zvuk mobitela. Nena trči do stola, ispričava mi se što nas ometaju i blagim, nježnim glasom veli prijateljici da će joj se javiti kasnije. Na stoliću uz mobitel neizostavna knjiga, kava i slastice za Lili. Ono što Lili drži na životu, a Neni daje snagu, jesu svakodnevna druženja s prijateljicama i njihovim ljubimcima. Starim frendom labradorom Gregom i vlasnicom Mirjanom te mješankom Mašom i prijateljicom Snježanom.

- Grega znamo čitavo desetljeće, podvukao nam se pod kožu, objema. Lili ima oke ko orahe, a Greg ko lješnjake. Da vidite kad Greg uzme jabuku, pregrize je popola i drugu polovicu donese svojoj frendici Lili. Liže joj uha, timari je i donese joj puno veselja. Godinama smo kilometrima šetali zajedno, bilo ljeto ili zima. Greg je uz nju i u dobru i u zlu i na neki način joj vraća jer zna što znači biti bolestan i nemoćan. Napušten, šugav i odbačen, hodao je našom ulicom prije 10 godina i malo-pomalo se približavao Lili, igrao se i jeo s njom. Ni na tren mi nije palo na pamet da ga otjeram jer bi mogao zaraziti Lili. Ubrzo ga je udomila susjeda Mirjana pa je Gregor, od milja zvani Greg, na opće oduševljenje ostao u susjedstvu - veli nam Nena.

Nikad nije sama

Sva ta prijateljstva vrte se oko ljubimaca. Ove zime prijateljice su pronašle u snijegu još jedno bačeno promrzlo pseto. Nena ga je nahranila, očistila i stavila na grijanje uz Lili koja sve prigrli poput majke. Prijateljica se sjetila kako je vjeroučitelj iz susjedstva tražio psa. Iako se isprva nećkao, čim ga je uzeo u ruke, stvar je bila riješena. Sada se zove Lord i rado sa svojim vlasnikom navraća u Nenino i Lilino dvorište, svoje prvo utočište.

Problemi s kostima i kretanjem boljka su velikih pasa / Foto: Janja Čaisa
Problemi s kostima i kretanjem boljka su velikih pasa / Foto: Janja Čaisa

Nena je položila vozački ispit nakon suprugove smrti s 55 godina što pokazuje da je pravi borac i da ne posustaje. Vrlo je vitalna, vedra i nasmijana osoba koja i kad usput povjeri neki teški detalj iz života, odmah objasni da se ne žali i da je mnogima gore nego njoj. Prije nego što je Lili ostala nepokretna, Nena je često vozila prijateljice u trgovinu ili liječniku, no sad ne ostavlja svoju mezimicu samu.

Nakon suprugove smrti Nena je obnovila veze s mamom iz Podravine. Često bi je posjećivala s Lili, te bi mama dolazila k njoj.

– Staroj, pobožnoj ženi nije bilo jasno kako mi Lili može biti centar svijeta. Djeca su daleko, žive svoj život, a ja i Lili svoj starački. Mama bi nasmijavala moje prijateljice do suza kad bi me oponašala pred njima. Način na koji pričam s Lili, kako je ljubim, tetošim. Napravila bi male satirične scenske prikaze. Znala bi mi reći: Ma bježi od mene, prvo ljubiš Lili pa tek onda mene. A glavna joj je izjava da nije ni u ludilu mislila da će imati kuju za unuku – nasmijala se Nena prisjećajući se pokojne majke. 

Krupne oči

Gospođa Nena jedna je od onih ljudi zbog kojih volim novinarski posao. Iako je razlika u godinama tri desetljeća između nas dvije, kliknule smo na prvu. Ljubav prema književnosti, povijesti, prirodi i životinjama, samo su neke od dodirnih točaka. A krupne oči poput oraha zovu me da ih opet posjetim prije nego što odu u vječna lovišta.

Dok gladi Lili, Nena mi citira stihove iz pjesme Molitva psu: Nemoj me nikad otjerati kad ostarim, obolim ili kad ti ne budem više mogao služiti. Ako me ne možeš njegovati ili zadržati (…) Priskrbi mi lijepu smrt, uz posljednje tvoje milovanje.

Gospođa Nevenka redovito masira nepokretnu Lili / Foto: Janja Čaisa
Gospođa Nevenka redovito masira nepokretnu Lili / Foto: Janja Čaisa