Fotografija: Mladi Hrvati koji ubrzano razvijaju njemačku tvrtku DataMir u Hrvatskoj/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Mladi Hrvati koji ubrzano razvijaju njemačku tvrtku DataMir u Hrvatskoj/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ovi mladi genijalci rapidno brzo grade njemačku tvrtku u Lipiku. Hrvatske tvrtke ih nisu htjele...

Njemačka IT tvrtka DataMir daje priliku studentima i onima koji su tek završili fakultet. Hrvatske tvrtke ih ne žele jer nemaju radnog iskustva. Ali Nijemci ne razmišljaju tako. ...Velika njemačka softverska tvrtka Libelle AG iz Stuttgarta prije nešto više od dvije godine tražila je lokaciju na području istočne i južne Europe za svoju sestrinsku tvrtku. Razmatrali su lokacije i tražili najbolje prednosti u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Bjelorusiji, Grčkoj, Rumunjskoj... Na kraju su se odlučili osnovati svoju sestrinsku tvrtku DataMir u - Lipiku. 

Krenuli su skromno, krajem 2020. godine sa samo četiri zaposlenika, a danas ih imaju čak 26! U prosjeku bi to značilo da gotovo svakog mjeseca zaposle jednog novog radnika.

Potraga za stručnjacima

Nijemac Hans-Joachim Krüger, čovjek koji je zaslužan za brzi razvoj Data Mira u Lipiku, zadovoljno sjedi u lipičkom inkubatoru, gdje je sjedište Data Mira, i sa smiješkom se prisjeća početaka koji su, ne krije, bili teški. 

Hans-Joachim Krüger, Nijemac koji je u manje od dvije godine zaposlio nešto manje od 30 redom mladih Hrvata u tvrtki DataMir sa sjedištem u Lipiku/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Hans-Joachim Krüger, Nijemac koji je u manje od dvije godine zaposlio nešto manje od 30 redom mladih Hrvata u tvrtki DataMir sa sjedištem u Lipiku/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Trebali su nam softverski developeri koji su dobro obrazovani. Budući da smo u Stuttgartu okruženi divovima poput Mercedes-Benza, Porschea, IBM-a, HP-a, SAP-a, nije nam bilo lako pronaći stručnjake kakvi nam trebaju. Shvatili smo da takve ljude moramo tražiti u drugim područjima, izvan Njemačke. Razmatrali smo područje bivše Jugoslavije, Grčku, Bjelorusiju, Rumunjsku jer nismo htjeli ići daleko, primjerice na Tajland ili u Indiju. U jednom trenutku nam se ukazao Lipik, stupili smo u kontakt s gradonačelnikom Vinkom Kasanom i vrlo brzo smo znali da želimo biti ovdje jer smo vidjeli da gradonačelnik intenzivno radi na razvoju grada. Ponuđen nam je prostor u inkubatoru, koji nam je odličan. I u Lipiku imamo sjajnu, brzu internetsku vezu što nam je također bilo ključno za odluku da ovdje započnemo posao - priča nam nam je Hans-Joachim Krüger.

Mladi zaposlenici koji su sreću našli u tvrtki DataMir koja ih je primila bez obzira što nisu imali radnog iskustva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Mladi zaposlenici koji su sreću našli u tvrtki DataMir koja ih je primila bez obzira što nisu imali radnog iskustva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Priča kako sada svakako može reći da je odluka bila ispravna iako im je početak bio težak. 

- Trebali smo oformiti ekipu koja će znati raditi ono što trebamo i razumjeti što očekujemo. Svi koji ovdje rade došli su direktno s fakulteta, a neki su još uvijek studenti. Riječ je o mladim ljudima i bilo je jako važno da oni razumiju što očekujemo od njih kao i što od nas očekuju naši klijenti koji se nalaze diljem svijeta. Softver kojeg radimo je sofisticiran i u početku je bilo teško, imali smo kritičnih trenutaka. Prvih šest mjeseci nismo bili produktivni koliko smo željeli, ali to je bilo normalno jer smo to vrijeme uložili u ljude i njihovu obuku. Kasnije je sve krenulo kako smo očekivali. Nakon toga smo korak po korak unaprjeđivali poslovanje, znanje naših zaposlenika i ukupnu produktivnost. Sada smo na produktivnoj razini koja je zadovoljavajuća, ali situacija u IT svijetu je uvijek ista, IT sektor se neprestano razvija i neprestano moraš raditi na sebi i pratiti trendove - priča Krüger. 

Eliminacija u startu

Danas je Data Mir potpuno integrirana u Libelle grupu i zaposlenici koji rade u Lipiku sposobni su izvršiti sve zadatke koji se stave pred njih. Napredak je, kaže Krüger, očit i jako su zadovoljni s onim što imaju u Lipiku u smislu produktivnosti, odgovornosti i razvoja.

Hans-Joachim Krüger, direktor njemačke IT tvrtke DataMir koja daje priliku mladima i obrazovanim Hrvatima bez radnog iskustva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Hans-Joachim Krüger, direktor njemačke IT tvrtke DataMir koja daje priliku mladima i obrazovanim Hrvatima bez radnog iskustva/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Data Mir, inače, proizvodi takozvani infrastrukturni softver. Dakle, ne bave se izradama aplikacija poput onih za mobilne telefone, nego takozvanim tehničkim softverom i infrastrukturnim rješenjima. Jedan od njihovih proizvoda je BusinessShadow, koji služi kao baza podataka i stand by sustav. Stand by sustavi se, primjerice, aktiviraju u slučaju da se glavni sustav neke kompanije sruši. U tom trenutku se aktivira njihov stand by sustav koji omogućava daljnji rad dok se glavni sustav ponovno ne osposobi. Libelle i Data Mir također nude uslugu zaštite podataka za velike tvrtke. 

Ono što je iz naše perspektive izuzetno zanimljivo jest da redom zapošljavaju ljude koji su tek završili fakultet ili rade s onima koji još uvijek studiraju. Dakle, mlade i obrazovane bez radnog iskustva. To je upravo ono što većina hrvatskih ne radi. Potvrdili su nam to i zaposlenici Data Mira, kad su tražili posao nakon fakulteta, svi su od njih tražili godinu ii više radnog iskustva. Znači, na tržištu rada su bili eliminirani u startu. Tko će u Hrvatskoj uzeti visokoobrazovanog radnika bez radnog iskustva. Nitko? E, pa Nijemci očito s tim nemaju problem. Nijemci su dali priliku našim mladima i zadržali ih ovdje. Razgovarali smo s četvero njih, od ukupno 26, koji su sreću pronašli u Lipiku.   

PRIČA PRVA

Dobrivoj Dakić, Daruvar

Daruvarčanin Dobrivoj Dakić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Daruvarčanin Dobrivoj Dakić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Završio sam Ekonomski fakultet u Zagrebu, a nakon fakulteta sam se krenuo usmjeravati u Frontend developmentu za koje sam se obrazovao na Algebri. Htio sam krenuti u tom smjeru, a nakon studija sam kratko radio u bankarskom sektoru. Kroz razgovor s prijateljima saznao sam da je ovdje otvorena pozicija za frontend developera te sam se za isto prijavio. No, kada su direktori vidjeli da imam iskustva s ekonomijom, predložili su mi da bih mogao krenuti u smjeru prodaje. 

Prvo sam se morao upoznati sa svim proizvodima i načinom njihovog funkcioniranja. Zatim sam krenuo u potragu za potencijalnim klijentima. U suradnji s Tinom Pogač organiziram webinare, prezentiramo cijelu grupaciju Libelle i Data Mir. A onda nastupa Valentino i još jedan kolega kao tehnički konzultant i oni prezentiraju demo proizvod. 

Trenutno smo usredotočeni na Hrvatsku, BiH, Srbiju, Sloveniju, ali planiramo krenuti na češko tržište pa ćemo dalje vidjeti u kom smjeru ćemo ići. 

Zadovoljan sam u Data Miru, imamo zainteresiranih klijenata, ali još ne smijemo govoriti o imenima. Riječ je o velikim tvrtkama koje su poznate hrvatskoj javnosti. U potrazi smo i za partnerima koji bi svojim klijentima mogli nuditi naše proizvode. 

Da ne radim u Data Miru, vrlo vjerojatno bih sad bio u Zagrebu. Htio sam se vratiti u svoj kraj, bitno bolje se osjećam u manjem okruženju. A tu sam odrastao, Daruvar, Lipik i Pakrac su moji gradovi tako da sam zadovoljan što sam sada ovdje." 

PRIČA DRUGA

Ana Novokmet, Lipik

Lipičanka Ana Novokmet/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Lipičanka Ana Novokmet/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ana Novokmet je Lipičanka koja završava Fakultet informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci. 

"U Data Miru radim već godinu i pol kao student i čim završim studij, ovdje ću dobiti ugovor i posao. Diplomski rad sam također radila u Data Miru tako da cijenim tu mogućnost koju pružaju svim studentima. Odlično je što ne moram nigdje seliti zbog posla nego mogu ostati živjeti u Lipiku i raditi u struci. Da Data Mir nije ovdje, vjerojatno bih morala tražiti posao u Zagrebu, što bi bila prva opcija, a ako ga ne bih tao pronašla, vjerojatno bih morala ići i dalje. 

Sjajno je što su nudili posao ljudima koji nemaju radnog iskustva. Počela sam raditi ovdje samo sa studentskim znanjem, bez pravog radnog iskustva. Rekli su mi da će me oni mentorirati i naučiti sve što trebam znati i tako je i bilo. 

Bilo me je u početku strah jer fakultet definitivno nije dobra priprema za ono što te čeka u realnom sektoru. Nema puno tvrtki koje primaju ljude bez radnog iskustva tako da je ovo što radi Data mir sjajno.

Ovdje neprestano stječem nova znanja, tvrtka se bavi različitim tehnologijama i budući da u Hrvatskoj baš i nema firmi koje rade kao što radi Data Mir, mislim da sam jako profitirala što radim ovdje". 

PRIČA TREĆA

Valentino Getliher, Daruvar

Daruvarčanin Valentino Getliher nije mogao pronaći posao nakon fakulteta jer nije imao radnog iskustva, a u DataMiru je danas jedan od najvažnijih zaposlenika/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Daruvarčanin Valentino Getliher nije mogao pronaći posao nakon fakulteta jer nije imao radnog iskustva, a u DataMiru je danas jedan od najvažnijih zaposlenika/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Završio sam računarstvo u Čakovcu. U Data Miru sam od samog početka i zadovoljan sam što ovdje radim. Radim u nekoliko područja, kao tehnički konzultant, developer i tester. Kao tehnički konzultant radim s klijentima, a prije nego što smo uveli odjel prodaje, radio sam s klijentima iz SAD-a Italije, Švicarske, Velike Britanije, Indije i na azijskom tržištu. Kako smo krenuli s prodajom kod nas, više se fokusiramo na hrvatsko tržište i područje Balkana. 

Kao developer radim na promjenama na proizvodu. Moja zadaća je razvitak algoritama. Primjerice, ako postoji neki specifičan zadatak, ja napravim algoritam koji će taj zadatak obaviti. A kao tester radim provjere, pronalazim greške, ispunjavam uvjete koje su klijenti tražili, a koje mi ih u tom trenutku nismo imali u ponudi, pišem zadatke za naše developere i slično...

Kolege u firmi su savršeni, odlični smo što se tiče komunikacije i suradnje. I atmosfera je odlična. Ovo je odlična prilika za nas, a kako sam inače iz Daruvara, radno mjesto mi je jako blizu. Da ne radim ovdje, vjerojatno bih završio u Zagrebu ili u nekom od većih gradova u Hrvatskoj što mi nije bio cilj. Kada sam se prijavljivao na natječaje za posao, svi su tražili jednu, dvije ili više godina radnog iskustva. Ovo je bila jedina tvrtka koja me je prihvatila direktno s fakulteta, bez ikakvog radnog iskustva i omogućila mi da se mogu razviti kao osoba i da mogu ući na tržište rada. Data Mir mi je dala priliku, a ja sam sa svojim trudom počeo doprinositi razvoju tvrtke."

PRIČA ČETVRTA

Tina Pogač, Dubrovnik

Dubrovčanka Tina Pogač doselila je u Lipik kako bi radila u tvrrtki DataMir/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Dubrovčanka Tina Pogač doselila je u Lipik kako bi radila u tvrrtki DataMir/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

"Magistra sam multimedije i grafičke tehnologije. Inače sam iz Dubrovnika, a u Lipik sam se prije nešto više od godinu dana preselila upravo zbog ovog posla. Saznala sam preko prijatelja da Data Mir traži nove zaposlenike. Javila sam se i obavila inicijalni razgovor. Rukovodstvo Data Mira mi je ponudilo mogućnost da mi oni plaćaju stanarinu, ako bih se doselila u Lipik i to je bilo jako lijepo od njih. Selidba ovdje mi je puno pomogla jer sam htjela živjeti u manjoj sredini. Prenapučeni gradovi mi baš i ne odgovaraju. Kad rezimiram, zaposlila sam se u struci, preselila sam se u manju sredinu što sam i željela, a tvrtka mi pokriva troškove podstanarstva... Dakle, ne mogu biti nego zadovoljna. 

U početku mi je bilo malo čudno, jer sam prije ovog posla radila nešto što nije bila moja struka. Naravno, mentori su me obučavali. Radila sam nekoliko mjeseci u Frontendu (razvoj izgleda aplikacije). Uglavnom sam se bavila vizualima i grafičkim dijelom. zatim sam polako krenula u marketing. Krenuli smo raditi i webinare pa je krenula i prodaja. To mi odgovara jer sam se i na fakultetu više fokusirala na taj dio; medije i marketing. Zadovoljna sam ovdje jer me nisu bili zaposlili zbog marketinga, a kroz komunikaciju, moj rad i napredak vidjeli su da bi tu mogla doprinijeti pa su me i oni počeli poticati i usmjeravati da se razvijam u tom smjeru."