Fotografija: Snježana Sabo šetnje će voditi djelomično kostimirana/ Foto: Privatni album
Galerija
Snježana Sabo šetnje će voditi djelomično kostimirana/ Foto: Privatni album

Otkrijte nepoznate detalje iz života Daruvara kroz noćne šetnje sa Snježanom Sabo

Snježana svoje sugrađane želi bolje upoznati s Daruvarom kroz lik i djelo Alojzije Janković, ali i kroz običaje vezane za Svetu Barbaru, Svetu Luciju i božićne običaje u daruvarskom kraju- Prošećimo zajedno noćnim Daruvarom, odškrinimo vrata dvorca, potrudimo se prisjetiti mirisa i okusa davno zaboravljenih jela i običaja, samo je dio poziva koji je ovih dana Daruvarčanima uputila Snježana Sabo, licencirana turistička vodičkinja te certificirana interpretatorica baštine pri Interpret Europe.

Upoznajmo Daruvar

Upravo je Snježana organizirala prvu tematsku šetnju daruvarskim ulicama. Želja joj je svoje sugrađane bolje upoznati s Daruvarom kroz lik i djelo Alojzije Janković, ali i kroz običaje vezane za Svetu Barbaru, Svetu Luciju i božićne običaje u daruvarskom kraju.

- Ovo nije storytelling, već interpretacija uz pomoć povijesnih, ali i živih osoba, koje su živjele ili bile na destinaciji o kojoj govorimo. Planiram organizirati četiri različite šetnje, odnosno svaki put ruta će biti drukčija te ćemo obilaziti različite lokacije, objašnjava Sabo te dodaje da je jedino zajedničko svim šetnjama mjesto okupljanja, točnije glavni gradski trg. 

Upoznajte bajkoviti Daruvar sa Snježanom Sabo/Foto: Dunja Županić
Upoznajte bajkoviti Daruvar sa Snježanom Sabo/Foto: Dunja Županić

Kako kaže, Alojzija je bila velika štovateljica tombole, pa će i ona biti organizirana u sklopu jedne od najavljenih šetnji. 

- Neću dijeliti krave, patke ili svinje kao Alojzija, ali će se zato naći simpatični i prigodni poklončići, u šali dodaje SnježanaJed.

Termini prilagodljivi posjetiteljima

Prva šetnja na rasporedu je ovog petka, 3. prosinca, a okupljanje je zakazano u 17 sati kod adventskog vijenca u središtu grada. Termini idućih susreta prilagođavat će se posjetiteljima, a druga šetnja trebala bi biti u nedjelju 12. prosinca, u isto vrijeme. 

- Budući da smo na otvorenom ograničenja broja posjetitelja nema. Također, susreti nisu planirani na način da iznosim puste činjenice o osobama i događajima, već je naglasak stavljen na priče, stoga će šetnje svakako biti zanimljive i djeci, poručuje Snježana Sabo.

Dodajmo i to da su susreti potpuno besplatni, odnosno riječ je svojevrsnom poklonu ove turističke vodičkinje svojim sugrađanima. 

Plakat događanja/ Foto: Snježana Sabo
Plakat događanja/ Foto: Snježana Sabo

- Ideja za organizaciju ovog druženja rodila se za vrijeme jedne edukacije u Istri, a inspiraciju sam dobila od tamošnje ekipe koja radi najbolje priče vezane za interpretaciju baštine, zaključila je Snježana Sabo.

Za više detalja možete se obratiti Snježani Sabo na broj telefona ili mail adresu koji su napisani na plakatu.