Fotografija: Poziranje ispred škole u majicama udruge Nisi sama/Foto: OŠ Garešnica
Galerija
Poziranje ispred škole u majicama udruge Nisi sama/Foto: OŠ Garešnica

OŠ Garešnica i DV Maslačak prikupili 8300 kn za prijevoz žena na kemoterapije

Djelatnici OŠ Garešnica i Dječjeg vrtića Maslačak ovom su akcijom željeli ukazati na važnost empatije i humanitarnog djelovanja, a sve kako kako bi se okolina senzibiliziralaZaposlenici Osnovne škole Garešnica i Dječjeg vrtića Maslačak prikupili 8300 kuna u 9. humanitarnoj akciji „Nisi sama – ideš s nama“

Pod motom "Uvijek je dobro vrijeme da bi se činilo dobro“ M. L. Kinga, zaposlenici OŠ Garešnica treći su se put uključili u humanitarnu akciju udruge Nismo same i kupnjom proizvoda donirali 5000 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju. Ovoga puta pridružile su im se i tete iz Dječjeg vrtića Maslačak, te nekoliko sugrađana koji su prikupili 3300 kuna pa je tako za žene koje se bore s teškom bolešću prikupljeno ukupno 8300 kn.

Niz humanitarnih akcija

Osnovna škola Garešnica do sad je zajedno sa svojim učenicima i roditeljima bila uključena u niz humanitarnih akcija. Želeći dati pozitivan primjer svojim učenicima i roditeljima, ali i cijeloj zajednici, ovaj su se put u humanitarnu akciju uključili upravo djelatnici škole. Prateći rad udruge Nismo same, učiteljica Andreja Kovač potaknula je djelatnike škole da se uključe u akciju „Nisi sama – ideš s nama“, projekt kojim se prikupljaju sredstva za prijevoz žena na kemoterapije. Ovom su akcijom ukazali na važnost empatije i humanitarnog djelovanja, te senzibilizirali svoju okolinu.

Humanitarna akcija djelatnika kao primjer učenicima i zajednici/Foto: OŠ Garešnica
Humanitarna akcija djelatnika kao primjer učenicima i zajednici/Foto: OŠ Garešnica

U svim dosadašnjim akcijama za projekt besplatnog taksi prijevoza žena oboljelih od zloćudnih bolesti na kemoterapiju udruge Nismo same, OŠ Garešnica donirala je sveukupno više od 11.000 kn. 

- U ovoj humanitarnoj akciji već tradicionalno sudjeluje 30-ak kolegica i kolega, koji su izuzetno zadovoljni izgledom i kvalitetom proizvoda te su sretni da mogu pomoći. Želimo pružiti pozitivan primjer svojim učenicima, ali i potaknuti zajednicu da se uključi u humanitarni rad bilo koje vrste. Simbolično, za dobar početak godišnjih odmora stigli su nam paketi s ljetnim artiklima „Nisi sama – ideš s nama“ čime smo pripomogli ženama koje se bore sa zloćudnim bolestima – rekla nam je učiteljica Andreja Kovač.

Pomoć u teškim trenucima

Ovoga lipnja prvi su se put uključili u akciju i djelatnici Dječjeg vrtića Maslačak, i to na poziv i preporuku učiteljice Andreje Kovač. Akciji se odazvao 21 zaposlenik iz tri vrtićka objekta. 

- Naručili smo proizvode u vrijednosti 3300 kuna i vjerujemo da će uplaćeni iznos pomoći oboljelima u njihovoj hrabroj borbi protiv zloćudnih bolesti. Svima nama u životu može zatrebati pomoć, zato je važno pomagati drugima u teškim trenucima i makar im malo usmjeriti misli na nešto pozitivno i vedro – rekla nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak Maja Jurković i pritom se zahvalila svojim djelatnicima na sudjelovanju.

Djelatnice Dječjeg vrtića Maslačak/Foto: DV Maslačak
Djelatnice Dječjeg vrtića Maslačak/Foto: DV Maslačak

Zaposlenicima Škole i Vrtića pridružila se i sugrađanka Sanja Petrić kojoj je u veljači 2020. dijagnosticiran rak dojke. Sanja je dobila dijagnozu pred sam početak epidemije koronavirusa, zabrane putovanja iz županije u županiju i svih onih zavrzlama koje je epidemija sa sobom donijela. Jedna je od onih žena koje potvrđuju koliko je zdravstveni sustav bio usporen zbog korone i kako je to bio izazov plus. 

Sanja Petrić redovito se uključuje u akcije "Nisi sama - ideš s nama"/Foto: Privatni album
Sanja Petrić redovito se uključuje u akcije "Nisi sama - ideš s nama"/Foto: Privatni album

- Od dijagnoze do operativnog zahvata prošlo je punih pet mjeseci. To je bila faza kad sam samu sebe uvjerila da je riječ o dobroćudnoj tvorevini, a tako sam pričala i drugima. Tek sam pred samu operaciju na Klinici za tumore shvatila da je riječ o zloćudnoj bolesti. Tada je uslijedio šok i suočavanje s dijagnozom. Sada sam sretna što sam mjesecima živjela u zabludi jer je tako bilo lakše dočekati operaciju – rekla nam je Sanja.

Pozitivna energija

Sanja trenutno ne priča o svojoj bolesti, ona priča o situaciji, liječenju, oporavku, putu na kojem je mnoge žene podsjetila koliko je važno zastati, misliti više na sebe, više se smijati, uživati u životu i, najvažnije od svega – redovito odlaziti na ginekološke preglede. A „situacija“ u ovoj fazi liječenja ne znači poricanje, ona i te kako zna kroz što prolazi, ali to radi lavovski, puna vedrine i optimizma jer vjeruje da se dobre stvari događaju dobrim ljudima. A svi oni koji znaju Sanju, znaju da je ona dobra, topla i vedra žena koja zrači pozitivnom energijom. 

Nagrađeni kalendarom za sudjelovanje u akciji/Foto: OŠ Garešnica
Nagrađeni kalendarom za sudjelovanje u akciji/Foto: OŠ Garešnica

- Nabijamo si pritiske, rokove, stavljamo sebe i svoje zdravlje na zadnje mjesto. Vrijeme prolazi i shvatiš da si svog limenog ljubimca odvezao na godišnji pregled, ali sebe nisi. Okružena sam divnim ljudima – od svoje obitelji i prijatelja do šefova koji su mi neizmjerna podrška i poticaj jer i sami u svojim obiteljima prolaze slične scenarije. Sretna sam što sam svoje prijateljice podsjetila da više misle na sebe. To nije sebično, to je potrebno za naše zdravlje i našu dušu. Stres je gadna stvar, akumulira se godinama i iznenada dođe na naplatu, zato svima poručujem da uspore, da uživaju u sitnicama i ne zamaraju se glupostima. Volite život jer je on predivan - rekla nam je Sanja.

Iscrpljujuća putovanja

Sanja je na tom svom putu upoznala velik broj žena, od 18-godišnjih djevojki, preko žena u zrelim godinama do starica koje se bore s malignom bolesti. Ali i žena koje su financijski u jako nepovoljnom položaju, koje nemaju podršku obitelji, ili su uz bolest ostale bez krova nad glavom u razornom potresu. 

- Nadam se da ćemo potaknuti i druge da se uključe u ovu humanitarnu akciju i pomognu ženama kojima je teško izdvojiti novac za prijevoz, a vjerujte mi, takvih žena ima. Znam koliko su mene iscrpili svakodnevni odlasci u Zagreb. Upravo zato je svaki vid podrške i financijske pomoći za te žene i više nego dobro došao – rekla nam je Sanja Petrić.

Akcija "Nisi sama - ideš s nama" tijekom prosinca 2019. godine/Foto: OŠ Garešnica
Akcija "Nisi sama - ideš s nama" tijekom prosinca 2019. godine/Foto: OŠ Garešnica

Ukoliko se želite uključiti u humanitarnu akciju kojom se prikupljaju sredstva za projekt taksi prijevoza na kemoterapiju žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama, još uvijek stignete. Deveta humanitarna akcija udruge Nismo same provodi se sve do 6. kolovoza 2021. godine. 

Projekt „Nisi sama – ideš s nama!“ jedinstvena je socijalna usluga koju Udruga Nismo same kontinuirano provodi od ožujka 2018., u suradnji s taksistima Udruženja Radio Taxi Zagreb. Do sada su zahvaljujući donacijama bili podrška za 383 žena oboljelih od raka, te su svojim korisnicama osigurali više od 13 400 vožnji na terapije koje znače život. Više informacija o njihovu radu možete pronaći na web-stranicama udruge Nismo same.