Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja: Evo gdje do kraja mjeseca možete kušati tradicionalna jela
"Pravilnik diktira da se treba zadovoljiti određeni broj dobavljača i namirnica sa lokalnog područja, a i interijer, treba isto u nekakvom tradicijskom stilu", objasnio je Marcel Medak, direktor TZ BBŽ-a
Nacionalna manifestacija Dani Okusa hrvatske tradicije, poznata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao "Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja", održat će se šesti put zaredom, promovirajući autentičnu lokalnu gastronomiju. Projekt, koji službeno kreće u petak 14. studenoga i traje do 30. studenoga 2025., ove godine uključuje 11 restorana iz županije, a novitet je ulazak daruvarskog restorana Greenberg u krug nositelja standarda.
Manifestacija će ljubiteljima gastronomije omogućiti da u objektima nosiocima standarda "Okusi hrvatske tradicije" uživaju u slijedu od tri tradicijska jela po promotivnoj cijeni od 19,00 eura.
Ove godine, projekt na nacionalnoj razini okuplja više od 150 ugostiteljskih objekata iz 14 županija, od kojih će 120 sudjelovati u samim Danima Okusa. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 13 objekata nositelji su standarda, a njih 11 sudjeluje u manifestaciji.
Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, izrazio je zadovoljstvo zbog rasta projekta i ulaska novih partnera:
- Stvarno mi je zadovoljstvo najaviti po šesti put "Okuse hrvatske tradicije", odnosno "Okuse Bjelovarsko-bilogorskog kraja", u daruvarskom restoranu Greenberg koji je postao novi nositelj "Okusa Bjelovarsko-bilogorskog kraja". Samim time povećava se broj ugostiteljskih objekata koji se uključuju u ovaj projekt.
Medak je naglasio i ključni fokus manifestacije:
- Ovaj projekt je usmjeren isključivo na održavanje tradicijske kuhinje i tradicijskih namirnica, što upravo naši gosti i žele. Biti član i nositelj ovakvog projekta zapravo treba ispuniti čitav niz ozbiljnih kriterija. Tako da, evo, ja bih ovim putem i čestitao restoranu Greenberg na ulasku u ovaj projekt.
Za ugostiteljske objekte ulazak u projekt Okusi hrvatske tradicije nije jednostavan. Pravilnik nalaže da se moraju zadovoljiti strogi kriteriji, od kojih je najvažniji fokus na lokalno i tradicijsko.
- Pravilnik diktira da se treba zadovoljiti određeni broj enoloških, znači određeni broj vina i drugih alkoholnih napitaka, a s druge strane, što se tiče kuhinje, stvarno treba zadovoljiti određeni broj dobavljača i namirnica sa lokalnog područja, i interijer, dakle, treba isto tako biti u nekakvom tradicijskom stilu - objasnio je Marcel Medak, dodajući da je konačni cilj da ponuda tradicijskih jela bude dostupna tijekom cijele godine.
Marin Kelbasa, suvlasnik i glavni kuhar restorana Greenberg objasnio je na koji način pripremaju svoja jela.
- Mi se strogo držimo tradicionalnog načina pripremanja jela, a sastojci su nam redom domaći, od lokalnih proizvođača. Iako je problem pronaći dobavljače koji vas tijekom cijele godine mogu opskrbljivati namirnicama, mi smo ih uspjeli pronaći tako da s tim, srećom, nemamo nikakvih problema. Dakle, kod nas je sve voće i povrće domaće, njega nabavljamo s OPG-a Suhanek iz Virovitice, sirevi su nam s OPG-a Jareš koji ima odlične mliječne proizvode, s OPG-a Dabić tijekom cijele godine dobivamo svježe salate i druge proizvode, a mesne delicije nabavljamo s mesnicom Bašljan koja je primarno krenula iz Garešnice, ali kako im se povećala potražnja, preselili su se u Zagreb. Ukratko, gledamo da je sve što gostima stavimo na stol proizvedeno u Hrvatskoj - rekao je Marin Kelbasa.
U restoranu Greenberg će se u sklopu projekta "Okusi Bjelovarsko-bilogorskog kraja" nuditi domaća juha od govedine s domaćim povrćem i domaćim rezancima, krem juha od špinata i koprive uz mliječne proizvode s OPG-a Jareš. Glavno jelo je teleća jetrica s krumpirom i kremom od špinata. Drugo jelo nam je svinjski lungić s rižotom od povrća i umakom od vrganja koji su ubrani ovdje, u okolnim šumama, Za desert nudimo pitu od domaćih jabuka s domaćom kremom od vanilije i sladoled od vanilije. Drugi desert su knedle od domaćih šljiva koje su također s lokalnih OPG-ova i umak od vanilije - kaže Kelbasa i rekao kako su gosti prepoznali kvalitetu domaćih proizvoda.
- Gosti koji dolaze kod nas su iz Daruvara, Pakraca, Lipika, Bjelovara, Garešnice i okolnih gradova, a počeli su nam dolaziti i gosti iz Zagreba kao i s mora. Ono zbog čega smo mi sretni jest da su prepoznali domaću kvalitetu i da nam se zbog toga gosti koji su već bili vraćaju, a novi također dolaze - kaže Kelbasa.
Trenutačno je na području cijele Republike Hrvatske 163 objekta nositelj standarda.
U Danima Okusa sudjeluje 11 objekata iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Četiri objekta s područja Turističke zajednice Daruvar-Pakrac su: Restoran Terasa i Restoran Taverna (Daruvarske toplice), Kavana Queen te novouključeni Restoran Greenberg iz Daruvara.
Ostali restorani su: Restoran Bjelovar, Izletište Vrata Bilogore, Restoran-vinarija Coner, Izletište Na malenom brijegu, Gostionica Ana, Bistro Kod bake i Hotel Garić.
Projekt Okusi Hrvatske tradicije bavi se unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela, umrežavanjem nosioca standarda, te sustavnim razvojem novih lokalnih turističkih proizvoda i događanja u području eno-gastronomije i kulture blagovanja.
Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije prepoznala je ovaj projekt kao ključnu priliku za promociju bogate gastronomske ponude, uz podršku župana Marka Marušića, ujedno i predsjednika Turističke zajednice. Polazeći od spoznaje da je gastronomija sve značajniji motiv za putovanje i važan element identiteta pojedinog kraja, ovaj projekt jača i promovira eno-gastronomsku ponudu cijele županije.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!