

Foto: Jim Tannock








Od Bjelovara do Novog Zelanda: Kako je Eva Pemper postala jedno od vodećih imena u svijetu vina
Eva je nedavno osvojila zlatnu medalju za svoj Sauvignon Blanc iz 2024. godine na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards (DWWA), jednom od najznačajnijih i najuglednijih svjetskih natjecanja
Prije više od 13 godina, s magistarskom diplomom Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog fakulteta u ruci, ali bez posla i poznanstava, Bjelovarčanka Eva Pemper spakirala je kofere i otputovala na drugi kraj svijeta – u Novi Zeland.
Tada nije mogla ni slutiti da će njezino ime danas stajati na bocama vina koje osvajaju svijet. A da je u tome uspjela, potvrđuje i najnoviji, nevjerojatan uspjeh: zlatna medalja za njezin Sauvignon Blanc iz 2024. godine na ovogodišnjem Decanter World Wine Awards (DWWA), jednom od najznačajnijih i najuglednijih svjetskih natjecanja, gdje se u konkurenciji tisuća vina nagrađuju samo ona najbolja.
Nakon dolaska u Marlborough 2012. godine, najpoznatiju novozelandsku vinsku regiju i dom legendarnog sauvignona, uslijedile su godine učenja i stjecanja neprocjenjivog iskustva. Na jednom tehnološkom institutu na Sjevernom otoku Eva je završila postdiplomski studij iz enologije. Svoje je znanje, nastavljajući obiteljsku vinarsku tradiciju s Bilogore, brusila u poznatim vinarijama, a vlastitu vinsku priču započela je 2019. godine.
Prioriteti se mijenjaju, san ostaje isti
Rođenje kćeri Lily unijelo je novu dimenziju u njezin ionako dinamičan život. Eva priznaje da su izazovi veliki, no snalazi se balansirajući između majčinstva i poduzetništva.
- Multitasking je ključan za uspostavljanje ravnoteže između svega što moram odraditi svaki dan, kako poslovno, tako i privatno. Imam veliku podršku svog zaručnika i njegove obitelji - ističe 43-godišnja Bjelovarčanka Eva i dodaje da iako su se dolaskom djeteta prioriteti promijenili, njezina dugoročna vizija ostala je ista. Njezin brend, kaže, nije samo posao.
- Još otkako sam započela s vlastitim brendom, san mi je bio stvoriti nešto što će jednog dana preuzeti druga generacija. Oduvijek mi je želja da se obiteljska tradicija, započeta u Hrvatskoj, nastavi ovdje na Novom Zelandu, a tko zna, možda se jednog dana krug zatvori i vrati natrag u Hrvatsku - iskrena je Eva.
Od nove etikete do svjetskog zlata
Iako je brend "Eva Pemper Wines" u posljednjih godinu dana napravio goleme iskorake, Eva skromno napominje da su brend i posao još uvijek u fazi razvoja i traženja novih tržišta. Lansirala je novu, super premium liniju ‘Black Label’ s etiketom Reserve – Sauvignon Blanc djelomično odležan u barrique bačvama te Crni Pinot. Proboj na britansko tržište bio je velik korak.
- Bio je to velik izazov posljednjih godina zbog zasićenosti tržišta vinima s Novog Zelanda, posebice Sauvignon Blancom. Jako sam sretna što vina Eva Pemper uskoro kreću i tamo - objašnjava.
Ipak, zanimljivo je da joj je trenutno najvažnije tržište jugoistočna Azija – Koreja, Singapur i Kina.
- Razlog je većinom političke prirode, jer u EU, Velikoj Britaniji i SAD-u trenutno postoje brojni izazovi, pa su azijska tržišta sigurnija i jednostavnija - otkriva Eva svoju poslovnu strategiju te ističe kako već radi na novom projektu – pjenušcu proizvedenom tradicionalnom metodom, poznatom kao Méthode Marlborough.
Hrvatska vinarka u svom novom domu
Stvoriti prepoznatljivo ime u takvoj vinskoj sili kao što je Novi Zeland, Eva opisuje kao "najveći mogući izazov". Njezina filozofija je jednostavna.
- Potrebni su bezbrojni sati rada, odricanja i vjere u ono što radiš, a uspjeh će kad-tad doći. To je načelo kojim se vodim - napominje ova nevjerojatna Bjelovarčanka.
Tajna je, kaže, i u stvaranju osobnog brenda.
- Mislim da mi je uistinu pomoglo to što kupci znaju točno tko stoji 'iza etikete'. Nakon pandemije, postalo im je izuzetno važno znati priču iza proizvoda - ističe.
Iako zvuči romantično, posao vinara nije samo rad u podrumu.
- Kao glavna vinarka, dosta vremena provodim u proizvodnji, ali najviše vremena definitivno odlazi na administraciju, marketing, promociju i prodaju. Bez tih segmenata, nema ni proizvodnje - realno pojašnjava.
Nije zaboravila korijene
Unatoč uspjehu i životu na drugom kraju svijeta, svoje korijene ne zaboravlja.
- Definitivno se osjećam kao hrvatska vinarka, ali ne u tuđini, već u novom domu koji sam ovdje stvorila. Lokalna zajednica u Marlboroughu je zaista predivna i pruža punu podršku - napominje Eva.
Ipak, želja za povratkom i poslovnim povezivanjem s domovinom nikada nije nestala. To je, čini se, njezin konačni cilj.
- O povratku u Hrvatsku razmišljam otkako sam došla. Sanjam da ponovno pokrenem proizvodnju u vinariji mojih roditelja, ili barem otvorim kušaonicu u kojoj bih, uz svoja, nudila i vina naših lokalnih vinara. Želja mi je jednog dana, u suradnji s našim vinarima, stvoriti ‘Eva Pemper Plavac mali’, ‘Graševinu’ ili ‘Žlahtinu’. Idealno bi bilo provoditi šest mjeseci u Hrvatskoj, a šest na Novom Zelandu - zaključuje Eva.
Do tada, njezina jedinstvena priča nastavlja se ispisivati butelju po butelju, nagradu po nagradu, s etiketom koja ponosno nosi hrvatsko ime.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



