Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Novogodišnji mamurluk jedan je od težih, a ovi savjeti olakšat će vam i sve ostale...

Skandinavci i Rusi, s druge strane, mamurluk liječe kiselim krastavcima, dok Irci biraju jak proteinski doručak od jaja, slanine, kobasica i krumpira pripremljenog na maslacuDiljem svijeta svi slave doček nove godine, a često se i pretjera s alkoholom što dovodi do mamurluka idući dan. Najčešći simptomi mamurluka su glavobolja, mučnina, dehidracija, umor, bol u mišićima te osjetljivost na zvuk i svjetlo. Sama jačina mamurluka ovisi o organizmu osobe, ali naravno i o količini i vrsti popijenog alkohola.

Od davnina je poznato da pojedina hrana pomaže u liječenju mamurluka. Već su Stari Grci, poznati po svojim slavljima Dioniza, boga vina, nosili bi vjenčiće od različitog bilja na glavama jer su vjerovali da će to spriječiti pijanstvo. Kako bi riješili mamurluk, jeli su sirova jaja, kupus ili pekli meso kanarinaca.

Skandinavci i Rusi, s druge strane, mamurluk liječe kiselim krastavcima, dok Irci biraju jak proteinski doručak sačinjen od jaja, slanine, kobasica i krumpira pripremljenog na maslacu.

U nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći da se riješite mamurluka u što kraćem roku.

Voda

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Alkohol djeluje kao diuretik što znači da tijelo gubi vodu tijekom noći pijančevanja. Ukoliko niste pili vodu prošlu noć, svakako vodite računa da popijete dovoljno vode prije nego vas mamurluk svlada. Mnoge namirnice poput svježeg krastavca, celera, tikvica i paprika bogate su vodom te pomažu vratiti tijelu hidrataciju.  Za smirenje mučnine i želučanih tegoba popijte šalicu čaja od mente, đumbira ili kamilice. 

Proteini

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Hrana bogata proteinima, poput jaja, grahorica, ribe, mesa i mliječnih proizvoda, pomoći će smiriti nadražen želudac i ubrzati oporavak organizma. 

Zeleno lisnato povrće

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Povrće poput špinata, kelja, rukole, blitve iznimno je bogato vitaminima, mineralni tvarima i vlaknima. Folna kiselina, vitamin C i vitamin K djeluju protuupalno i pomažu organizmu da se što prije “vrati na staro”, a zeleno lisnato povrće odličan je izvor ovih mikronutrijenata. Zeleno lisnato povrće možete ukomponirati u smoothie za međuobrok, iscijediti sok ili dodati u omlet, ako vam salata ne odgovara.

Jednostavno probavljive namirnice

Namirnice koje se lako probavljaju pomažu u liječenju brojnih stanja poput dijareje, a skupno se zovu BRAT namirnice. Ovdje spadaju banane, riža, kuhane jabuke i dvopek koji će dodatno pomoći smiriti nadražena crijeva. Dodatno, banane su bogat izvor kalija, koji pomaže u nadoknadi elektrolita izgubljenih tijekom prijašnje noći zbog konzumacije alkohola.

Topla juha

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Juha, a osobito pileća juha odličan je izbor za liječenje mamurluka. U jednom tako jednostavnom obroku osigurat ćete organizmu prijeko potrebnu vodu, pomoći nadoknaditi elektrolite, a piletina i povrće iz juhe izvor su hranjivih tvari. Ukoliko ne konzumirate hranu životinjskog porijekla, pripremite juhu od rajčice ili špinata s krumpirom.