Fotografija: Nikola Kozić i Arijana Tame stvorili su hit mjesto u Bjelovaru za ljubitelje pizze/Foto: Arni
Galerija
Nikola Kozić i Arijana Tame stvorili su hit mjesto u Bjelovaru za ljubitelje pizze/Foto: Arni

Novo hit mjesto u Bjelovaru: "Naša pizza ovijena dimnom zavjesom jedinstvena je u Hrvatskoj!"

Iza jedinstvenih kulinarskih kreacija stoji mladi par Arijana Tame (23) i Nikola Kozić (24) koji je odlučio stvoriti svoj mali dio gastro svemiraNikolu Kozića (24) i Arijanu Tame (23) iz Prgomelja pored Bjelovara dijeli 230 kućanskih brojeva, odnosno otprilike tri kilometra cestovne udaljenosti.

Svako jutro on dolazi po nju i zajedno odlaze na posao, u pizzeriju koja im je u posljednja tri mjeseca postala drugi dom. Po dolasku, on oblači kuharsku pregaču, dok ona uskoči u konobarsku uniformu, nakon čega otvaraju vrata ugostiteljskog lokala koji na ulazu nosi tvorenicu od prva dva slova njihova imena.

Naime, Nikola i Arijana su vlasnici novootvorene pizzerije Arni u Bjelovaru. Iako su otvoreni tek manje od mjesec dana, njihove su atraktivne napoletana pizze preplavile društvene mreže te pokupile simpatije bjelovarskih ljubitelja dobre hrane. Koristeći originalne talijanske sastojke, svaki dan izbace više od 100 pizza, s time da često moraju ugasiti mobitel i dostavu jer jednostavno ne stignu pripremiti sve tražene narudžbe.

Nikola Kozić i Arijana Tame su već prvi dan rada prodali tri puta više pizza nego što su predviđali/Foto: Arni
Nikola Kozić i Arijana Tame su već prvi dan rada prodali tri puta više pizza nego što su predviđali/Foto: Arni

- Kad smo tek otvorili, naša su očekivanja bila da ćemo prodati 30 do 40 pizza dnevno, tek toliko da pokrijemo osnovne troškove, nismo ni razmišljali da bismo mogli ostvariti nekakvu zaradu. No, narudžbe su samo stizale i već smo prvi dan prodali više od 100 pizza! Nakon tjedan dana smo morali kupiti novu, veću peć za pizzu jer nisam sve stigao ispeći u tadašnjoj i zaposlili smo jednog pomoćnog kuhara kako bi mi pomogao u pripremi jela - govori nam Nikola.

Na pizzu došli i Talijani

U pizzeriji ih možete pronaći svaki dan, od jutra do mraka jer se trude sve raditi sami kako bi zadržali visoku ljestvicu kvalitete koju su si sami postavili. Primjerice, samo tijesto im se prije pečenja priprema 48 sati prije kako bi bilo baš u duhu talijanske tradicije. Gosti su, kaže Arijana, pritom prepoznali njihov trud, a bilo je i onih koji su rekli da su upravo kod njih pojeli ponajbolju pizzu u Hrvatskoj. Njihovu su pizzu jeli i Talijani koji su se poslom našli u Bjelovaru i odlučili rezervirati stol kako bi kušali dio vlastitog doma u stranoj zemlji.

- U promociji nam puno znači Instagram, no najviše nam gostiju dolazi putem usmene preporuke jer kod nas mogu pojesti pizzu koja je u potpunosti drugačija od ostale ponude u Bjelovaru - govori Arijana.

Kod priprema pizza žele jednostavno biti drugačiji/Foto: Arni
Kod priprema pizza žele jednostavno biti drugačiji/Foto: Arni

Među najpopularnijim izborima je, ističu, svakako Mortadella e pistacchio, gastro poslastica s kremom od parmezana, mozzarellom fior di late, mortadellom, kremom i crumbleom od pistacija te cherry rajčicama i burattom, no jednako veliku popularnost privlači i novo ime na meniju - Bresaola Superiore, pizza s umakom od cikle i goveđim pršutom koja se na stolu poslužuje pod zvonom, blago oplemenjena dimom jabukovog drveta. Za potonju nam čak kažu i da je jedinstvena u Hrvatskoj.

Iza ovih kulinarskih kreacija stoje upravo njih dvoje, mladi par koji je odlučio stvoriti svoj mali dio gastro svemira. Njihov privatni i poslovni život je pritom naširoko isprepleten, baš kao i “žilice” u tijestu njihovih pizza.

Isprepleten život

Arijana živi na glavnoj cesti u Prgomelju, dok je Nikola nastanjen u zadnjoj od tri ulice malenog naselja pored Bjelovara. S obzirom na malu udaljenost, njihovi su životi od samog početka izuzetno povezani. Roditelji im se međusobno poznaju, pohađali su istu osnovnu školu, čak su i za srednjoškolsko obrazovanje odabrali komplementarna zanimanja, ona kao hotelijersko turistički komercijalist i on kao kuhar.

Negdje se na tom zajedničkom putu rodila i ljubav koja pritom ne poznaje poslovne i privatne granice. Naime, Nikola i Arijana već pet godina dijele isto radno okruženje, odnosno u zadnjih pet restorana su zajedno radili.

Već planiraju nova zapošljavanja jer im posao naglo raste/Foto: Arni
Već planiraju nova zapošljavanja jer im posao naglo raste/Foto: Arni

- Važno je odvojiti privatnog od poslovnog. Ako se posvađamo na poslu, ta svađa završava s radnim vremenom - ističe Arijana.

Njihov profesionalan odnos prema poslu nije ništa umanjen ni sada, kada su otvorili restoran, što nas dovodi do sljedećeg važnog pitanja - zašto su se odlučili na tako velik korak?

Odgovor je moguće rezimirati u dva dijela, prvi je vezan uz snove i drugi uz nepoštene poslodavce.

Ideja za novu pizzu

Nikola nam, naime, priznaje da oduvijek mašta o vlastitom restoranu gdje će moći bez zadrške pustiti svoju maštu da vodi uzde u kreiranju jela. U to smo se i sami uvjerili za vrijeme razgovore kada je prije samog početka proklamirao Ariani da mu je sinula ideju za novu pizzu, neviđenu na hrvatskoj pizza sceni. Riječ je o ranije spomenutoj Bresoala Superiore koja se poslužuje ovijena dimnom zavjesom.

- Moj prvi posao bio je u pizzeriji, no zapravo sam oduvijek zaljubljen talijansku kuhinju jer je jedna od zahtjevnijih te traži puno pažnje, posvećenosti i učenja. Iako sam većinu karijere proveo na tavama, htio sam se vratiti pripremi pizza i tada sam upoznao Davora Milića koji mi je svojim savjetima i podrškom otkrio svijet napoletana pizza - govori Nikola.

Tijesto im se priprema 48 sati prije prije pečenja kako bi bilo baš u duhu talijanske tradicije/ Foto: Arni
Tijesto im se priprema 48 sati prije prije pečenja kako bi bilo baš u duhu talijanske tradicije/ Foto: Arni

Nakon snova, dolazimo do drugog para cipela, odnosno loših radnih iskustava. Za početak, ne dopustite da vas njihove godine prevare, jer Nikola i Ariana u svojim nogama već imaju godine i godine iskustva rada u restoranima u Rovinju, Savudriji, Novigradu, Cresu i Bjelovaru. U posljednjem objektu gdje su radili Nikola je bio glavni chef, dok je Ariana obnašala ulogu glavnog konobara, no zbog lošeg iskustva s poslodavcem su sezonu napustili prije završetka ljeta. U njima je tada zaiskrila ideja o vlastitom restoranu. Znali su da mogu, da znaju raditi i da pritom žele biti drugačiji od drugih, što po ponudi, tako i po odnosu prema poslu.

U rujnu prošle godine su stoga iznajmili prostor bivšeg kafića Chill Out te krenuli u dugu i napornu renovaciju do ostvarenja snova. Morali su sve mijenjati, od struje i vode do zidova te rasporeda soba, no u tom procesu im je pomoglo 30-ak prijatelja i poznanika koji su bez zadrške ponudili svoju pomoć.

Kuhari iznenađenja i širenje kapaciteta

I tako je došao 13. prosinac, dan službenog otvorenja. Prvi gosti su im bili neznanci, obična obitelj koja je došla na pizzu. Ariana se lomila da im kaže da su im oni prvi gosti, dok su se Nikoli prsti tresli dok je pripremao pizze. No, na kraju, izašli su sretni i zadovoljni, kao i stotine drugih gostiju poslije njih.

Svjesni da je ovo tek početak, ni Nikola ni Ariana se ne žele jako zaletjeti prema budućnosti. Plan im je trenutno, odmjereno kažu, zadržati kvalitetu i prilagoditi se potražnji, no kroz razgovor primjećujemo da ima tu još puno ambicije i snova. Pričali su nam o novim receptima, redovitom dovođenju kuhara iznenađenja koji će pripremati jela u njihovoj pizzeriji, ali i mogućem širenju kapaciteta. Uostalom, već smo spomenuli da su zaposlili pomoćnog kuhara, a u planu im je i dovođenje još jednog konobara te pizza majstora. S obzirom na njihova iskustva s poslodavcima, ostalo nam je još samo pitati kakvi će oni šefovi biti.

- Opušteni, bez presinga i pritiska. Radili smo kod puno poslodavaca i ne želimo biti takvi. Kao i kod priprema pizza, želimo jednostavno biti drugačiji - zaključuju naši mladi sugovornici.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!