Fotografija: Restoran Ura otvorit će se u Bjelovaru na proljeće/Foto: Unsplash
Restoran Ura otvorit će se u Bjelovaru na proljeće/Foto: Unsplash

Novi koncept restorana u Bjelovaru: edukacija i donacije za siromašne

Ono što treba istaknuti jest da će se radom restorana Ura ojačati kapaciteti barem tri udruge, jedne zadruge, jednog trgovačkog društva, pet zaposlenih i deset nezaposlenih osobaUred 4 You otvorit će restoran Ura u Bjelovaru koji će se temeljiti na društveno-poduzetničkim načelima. U prijevodu, to bi značilo da će osim klasičnih poduzetničkih ciljeva, restoran imati poslovnu politiku koja će se jednim dijelom temeljiti na društvenoj odgovornosti prema najranjivijima, ekološki odgovorno će se ponašati te će svoje poslovanje usmjeriti za dobrobit zajednice.

Otvaranje na proljeće

Ured 4 You tvrtka je koja provodi EU projekt pod nazivom Food 4 You, a osnovni cilj je jačanje poslovanja društvenih poduzetnika. Vrijednost cijelog projekta je nešto veća od 1,1 milijun kuna, a realizirat će se u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Tehnološkim parkom Bjelovar. 

Ono što svakako treba istaknuti jest da će se radom restorana Ura ojačati kapaciteti barem tri udruge, jedne zadruge, jednog trgovačkog društva, pet zaposlenih i deset nezaposlenih osoba.  

Cijelu ideju su na online konferenciji za medije u ponedjeljak predstavili voditelj projekta Željko Pavleković i asistentica voditelja projekta  Anita Filipović. 

Restoran Ura nalazit će se na adresi Vladimira  Nazora 22 u Bjelovaru, a otvorenje je previđeno proljeće 2021. godine. To će značiti i osiguranje novih radnih mjesta, a uz to će postojati mogućnost praktične nastave za mlade s trogodišnjim obrazovanjem po posebno prilagođenom programu s ciljem razvoja zajednice. 

Obroci za umirovljenike

Važno je naglasiti da će novootvoreni ugostiteljski objekt u uz redovnu ponudu u restoranu pružati pripremu i dostavu svakodnevnog obroka na području Bjelovara i bliže okolice.

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj nije dovoljno razvijeno, ponajviše zbog nedostatka financijskog kapitala, ali i izostanka poslovnih vještina društvenih poduzetnika, nedovoljne informiranosti  poduzetnika i građana o konceptu i svrsi društvenog poduzetništva.  

Poseban dio u projektu predviđen je za pripremu obroka za umirovljenike koji će im se dostavljati na njihovu kućnu adresu. Od ukupnog broja prodanih obroka umirovljenicima, 10 posto će se donirati za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja. 

Projektnim aktivnostima omogućit će se zainteresiranima da saznaju više o društvenom poduzetništvu i svim prednostima koje ovakav oblik poduzetništva omogućava. 

Vrijedni i marljivi ljudi

- Veselim se što smo uspješno prijavili projekt koji traje 30 mjeseci. U tom ćemo razdoblju  pokrenuti društveno-poduzetničku djelatnost i ostvarivati prihode koji će osigurati  opstanak poduzeća. Osigurat ćemo nova radna mjesta i povećati svijest o društvenom  poduzetništvu, a smatram da je to iznimno važno za dobrobit zajednice. Naš tim čine  vrijedni i marljivi ljudi i uopće ne sumnjam u uspjeh ovog projekta - rekao je voditelj  projekta Željko Pavleković. 

Detalji i novosti o otvorenju restorana bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Bjelovarskog centra za razvoj civilnoga društva, te na službenom Facebook profilu spomenute  organizacije. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a sadržaj ove  objave isključiva je odgovornost poduzeća Ured 4 You.