Foto: Freepik
Njegovo veličanstvo - kesten: Kako ga najlakše očistiti i ispeći + dupli recept za kesten pire
Mnogi odustaju od pripreme kod kuće jer se pretvori u borbu - ili eksplodiraju u pećnici, ili ih je nemoguće očistiti. Otkrivamo kako ga pripremiti na više načina bez ikakve muke:)
Nema jeseni bez tog prizora: ulica ispunjena dimom, karakterističan pucketavi zvuk i omamljujući, slatkasti miris koji vas vuče do kestenjara. Kesten je ultimativna jesenska "ulična hrana" koja grije promrzle ruke i veseli nepce.
No, mnogi odustaju od pripreme kod kuće jer se pretvori u borbu - ili eksplodiraju u pećnici, ili ih je nemoguće očistiti.
Ne brinite, tajna nije u snazi, već u tehnici. Otkrivamo provjerene metode za savršeno pečen kesten koji se čisti kao od šale, te kako od kuhanih napraviti legendarni desert - domaći kesten pire.
-------------
Dio 1:
Pečeni kesteni (i tajna lakog čišćenja)
Ključ uspjeha leži u jednom, jedinom koraku koji nikada ne smijete preskočiti.
KORAK 1: Priprema (Najvažniji korak!)
Kesten ima tvrdu vanjsku ljusku i tanku, ali žilavu unutarnju kožicu. Tijekom pečenja, vlaga unutar kestena pretvara se u paru. Ako ta para nema gdje izaći, kesten će eksplodirati.
Zarezivanje je obavezno:
Svaki, ali baš svaki kesten morate zarezati.
Kako zarezati?
Uzmite mali, oštri nožić (nazubljeni je idealan). Kesten čvrsto držite.
Metoda 1 (Najsigurnija): Položite kesten na ravnu stranu. Na njegovoj zaobljenoj strani zarežite dugačak, plitak rez od jednog kraja do drugog.
Metoda 2 (Klasična 'X'): Na zaobljenoj strani zarežite "X".
Cilj: Važno je probiti i vanjsku ljusku i unutarnju kožicu, ali ne prerezati plod.
KORAK 2: Pečenje (Odaberite svoju metodu)
Metoda A: Pečenje u pećnici (Najlakša)
Zagrijte pećnicu na 200°C do 220°C.
Zarezane kestene rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje. Nemojte ih gužvati.
Trik (po želji): Lagano ih poprskajte vodom. To će stvoriti dodatnu paru i pomoći pri čišćenju.
Pecite ih 15 do 25 minuta. Gotovi su kada se ljuska na zarezanom dijelu širom otvori, a kesten zamiriše i dobije lijepu boju. Vrijeme ovisi o veličini kestena.
Tijekom pečenja, dobro je jednom protresti lim.
OVDJE PRIČITAJTE KAKO SJAJNO ISKORISTITI OTPALO LIŠĆE ZA VAŠ VRT!
Metoda B: Pečenje na tavi (Brža)
Koristite staru tavu od lijevanog željeza (gusa) ili posebnu tavu za kestene (onu s rupama, ako pečete na vatri).
Dobro zagrijte tavu na srednje jakoj vatri.
Stavite kestene u jednom sloju.
Pecite ih, stalno miješajući i protresajući tavu, 15-ak minuta. Morate ih stalno okretati da ne zagore samo s jedne strane.
Korak 3: Trik za čišćenje bez muke
Ovo je tajna kestenjara!
Čim su kesteni pečeni (vrući!), odmah ih prebacite u čistu kuhinjsku krpu.
Zamotajte ih u krpu sa svih strana, formirajući zavežljaj.
Čvrsto stisnite zavežljaj rukama (pazite, vruće je!) da ljuske lagano popucaju.
Pustite kestene da se pare unutar krpe 5 do 10 minuta.
Vlaga i para zarobljene u krpi će odvojiti onu tanku, unutarnju kožicu od ploda.
Nakon 10 minuta, otvorite krpu i krenite s čišćenjem dok su još topli. Trebali bi se čistiti gotovo sami!
OVDJE OTKRIJTE 5 SJAJNIH RECEPATA OD BUNDEVE!
-------------
Dio 2
Recept za domaći Kesten Pire
Za kesten pire, kesteni se ne peku, već kuhaju. Proces čišćenja je ovdje malo teži, ali se isplati.
Sastojci:
- 1 kg sirovog kestena
- 500 ml mlijeka (ili pola-pola mlijeko i voda)
- 150-200 g šećera u prahu (po ukusu)
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ruma (po želji)
Za posluživanje: Slatko vrhnje (šlag)
Priprema:
Kuhanje i čišćenje (Najteži dio): Kestene zarežite kao i za pečenje. Stavite ih u lonac, prelijte vodom i kuhajte oko 30-40 minuta, dok ne omekšaju (ovisno o veličini).
Kestene morate čistiti dok su vrući. Ovo je ključno. Vadite ih par komada po par komada iz vruće vode (ostavite ostale unutra da se ne hlade) i odmah čistite i vanjsku ljusku i unutarnju kožicu. Ohlađeni kuhani kesten je nemoguće očistiti.
Drugo kuhanje: Očišćene plodove kestena stavite u novi lonac. Prelijte ih mlijekom (da ih taman pokrije). Dodajte vanilin šećer.
Kuhajte na laganoj vatri dok kesteni potpuno ne omekšaju i ne upiju većinu mlijeka (cca 20 minuta).
Pasiranje - dvije opcije za teksturu:
Za rustikalni pire: Usitnite sve štapnim mikserom.
Za klasični "špageti" pire: Ocijeđene kestene (sačuvajte mlijeko!) propasirajte kroz pasirku za krumpir (prešu za krumpir) ili mašinu za mljevenje mesa.
Završetak: U propasiranu smjesu dodajte šećer u prahu (probajte pa dodajte još ako treba) i rum. Ako je smjesa pregusta, dodajte malo onog mlijeka u kojem se kuhala. Dobro promiješajte.
Ohladite pire u hladnjaku barem sat vremena da se stisne.
Poslužite tako da pire ponovno protisnete kroz prešu za krumpir (da dobijete "špagete") i ukrasite velikom količinom tučenog slatkog vrhnja.
Bilo da uživate u vrućem pečenom kestenu umotani u deku ili u otmjenoj zdjelici kesten pirea, ova namirnica je pravi, nepatvoreni okus jeseni. Sada kada znate tajne pripreme, nema razloga da u njemu ne uživate kod kuće.
OVDJE OTKRIJTE KAKO SE RIJEŠITI AZIJSKIH I EUROPSKIH SMRDLJIVIH MARTINA!
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!