Fotografija: Nastup u Rusiji 2019. s Virovitičkim mažoretkinjama/ Foto: Privatni album
Galerija
Nastup u Rusiji 2019. s Virovitičkim mažoretkinjama/ Foto: Privatni album

Niko Žiher iz Garešnice ima tek 11 godina, a već je promijenio povijest mažoret sporta

Počeo je trenirati još u vrtiću, a nakon samo tri mjeseca osvojio je prvu medalju. Danas je ponosni vlasnik 54 medalje, višestruki je državni prvak i plesač kojeg vole svjetla pozornice (Za Nikinu ljubav prema mažoret sportu najzaslužnija je sedam godina starija sestra Ana koju je strastveno promatrao dok pleše, a potom od nje naučio prve mažoret elemente.

- Niko je promatrao Anu iz kolica i išao po nju na treninge. Uz seku je naučio vrtjeti štap a potom i sam krenuo na treninge. Kako se Ana s vremenom odlučila za rukomet, tako su Niki ostali njezini rekviziti. Od malena je imao osjećaj za ritam a već s pet godina je odbacio bagere i uzeo štap. Ne prođe dan da Niko ne vježba; kad ne pleše, znamo da je bolestan. Pleše u boravku, u svojoj sobi, u hodniku i na dvorištu. Često sam smišlja nove koreografije i nove elemente – kazala je za MojPortal.hr Nikina mama Mihaela, ujedno i predsjednica Udruge Garešničke mažoretkinje.

Niko s trenericom Mijom i mamom Mihaelom/Foto: Privatni album
Niko s trenericom Mijom i mamom Mihaelom/Foto: Privatni album

Niko se pridružio Garešničkim mažoretkinjama prije točno pet godina, u prosincu 2016. godine. Iako je na početku bio sramežljiv i povučen petogodišnjak, vrlo brzo je osvojio pozornicu, publiku i žiri. Nakon samo tri mjeseca treniranja nastupio je na svom prvom Državnom prvenstvu u Vodicama u kategoriji solo pom pon i osvojio svoje prvo zlato.

- Već u prvom mjesecu treniranja pokazao je svoj talent, bolje i brže je pamtio koreografiju i elemente, čak bolje od većine djevojčica. Najveći uspjesi koje sam postigla s njim su dva zlata na Svjetskom kupu u Rusiji, nastupi na audiciji i u polufinalu Supertalenta, te kvalifikacija na Europsko i Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine – kazala nam je Nikina trenerica Mia Belak.

Natjecanje u Petrinji, Niko prvi put plesao štap/Foto: Privatni album
Natjecanje u Petrinji, Niko prvi put plesao štap/Foto: Privatni album

Niko je veliki zaljubljenik u ples pa se ne obazire na zadirkivanja nekih dječaka. Srećom, takvi su u manjini, većina prihvaća njegovu strast i talent i smatra ga odličnim sportašem i plesačem. Kako su dječaci rijetkost u mažoret plesu, tako se obitelj Žiher susretala s različitim izazovima na tom putu. Od šivanja posebnih kostima za Niku, prekrajanja i kombiniranja, pa sve do borbe za nove kategorije zajedno s ostalim trenericama u Hrvatskoj koje u svom sastavu imaju dječake. Naime, izrazito su ponosni što su se u Savez Mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH) 2019. godine uvrstile kategorije „solo men“, a koje su postojale na razini europskih i svjetskih natjecanja.

Državni turnir u Virovitici/Foto: Privatni album
Državni turnir u Virovitici/Foto: Privatni album

- Kada je Niko prvi put došao na trening, bilo mi je stvarno neobično jer do tada nisam trenirala dječaka. Nakon samo nekoliko minuta treninga, uočila sam da je izuzetno sposobno i talentirano dijete. Pokazivao je veliku volju za radom, uvijek je htio znati više. Nikada nije odbijao izvoditi neki element niti mu je bilo neugodno sto je jedini dječak. Stvarno sam ponosna na njega, njegov rad i ljubav prema plesu, sve njegove uspjehe i nadam se da će jednoga dana biti izvrstan trener kao sto je i plesač – rekla nam je trenerica Nataša Kranjec.

Cijela obitelj, rodbina i prijatelji su uz Niku. Bodre ga na nastupima i vesele se svakoj njegovoj pobjedi. Sestra Ana, uz koju je počeo plesati, danas je zaslužna za neobične i lude frizure a pridružila mu se i na Supertalentu u ulozi krokodila 2018. godine.

Niko na snimanju Supertalenta/Foto: Privatni album
Niko na snimanju Supertalenta/Foto: Privatni album

- Supertalent je bio jedno veliko iskustvo za nas sve. Prijavila sam ga na njegovo inzistiranje kad je imao sedam godina. Mi smo imali veću tremu nego on. Iako su prošle tri godine od Supertalenta ljudi se još uvijek sjećaju Nikina nastupa i znaju ga prepoznati na ulici – kaže nam mama Mihaela.

Niko i ekipa na Supertalentu/Foto: Privatni album
Niko i ekipa na Supertalentu/Foto: Privatni album

Njegov talent i karizmu prepoznala je i članica žirija Martina Tomčić koja ga je prozvala malim Billyjem Elliotom zbog svoje tehničke vještine i „snage kojom može pojesti pozornicu“.

Niko u školi najviše voli tjelesni. Uz ples ga jako zanima i frizerstvo, što je vidljivo na njegovim neobičnim i drugačijim frizurama. - Kad odrastem želim biti frizer i trener mažoret sporta. Volio bih da se još neki dječak upiše na mažoretkinje – kazao nam je zlatni Niko.

Svjetski kup u Zadru 2021./Foto: Privatni album
Svjetski kup u Zadru 2021./Foto: Privatni album

Garešničke mažoretkinje i njihov mažoret dječak nižu uspjehe iz natjecanja u natjecanje pa su se tako i protekloga vikenda vratili s IX. Christmas Opena u Zagrebu s devet medalja – šest zlatnih, jednom srebrnom i dvije brončane. Niko je osvojio zlato i srebro u solo kategoriji, a s curama je osvojio zlato u kategoriji mini mix kadet, i zlato u kategoriji velika formacija juniori pom pon. Sada, nakon punih pet godina treniranja, ima ukupno 54 medalje.

IX. Christmas Open u Zagrebu 2021./Foto: Privatni album
IX. Christmas Open u Zagrebu 2021./Foto: Privatni album

- U ovih pet godina treniranja mogu samo reći da sam i više nego ponosna na svog malenog plesača jer je od onog sramežljivog dječaka izrastao u prekrasnog velikog dečka koji živi za ples. Sretna sam što sam njegova trenerica i što sam mu uspjela barem malo prenijeti te svoje ljubavi prema mažoret sportu – kaže nam trenerica Mia.

Niko na Sportskim igrama u Garešnici 2021. godine/ Foto: J. Čaisa
Niko na Sportskim igrama u Garešnici 2021. godine/ Foto: J. Čaisa

Ponosna mama Mihaela ističe da će joj zauvijek ostati u sjećanju rečenica prilikom proglašenja na natjecanju u Rusiji - „Niko Žiher from Croatia - the boy who changed the history of majorette sport!“ Niko Žiher iz Hrvatske sasvim je sigurno dječak koji je promijenio povijest mažoret sporta.

Pogledajte Nikin nastup na Supertalentu 2018. godine: