Fotografija: Vodič Čupo je mališanima na otvorenju dječje staze predao žig pa su sami utisnuli pečat u dnevnik puta/Foto: Martina Čapo
Galerija
Vodič Čupo je mališanima na otvorenju dječje staze predao žig pa su sami utisnuli pečat u dnevnik puta/Foto: Martina Čapo

Nemate plan za vikend? Odite na Bilogoru, čeka vas vrhunska zabava

Od iduće godine HPD Bilogora uvodi novitet. Imat će obiteljsku sekciju planinarskog društva za koju će organizirati prilagođene izleteVELIKO TROJSTVO – Otkako je službeno otvorena krajem rujna, dječja planinarska staza „Mali bilogorac“ prava je atrakcija među najmlađima, ali i onima nešto starijima. Staza duga nešto manje od četiri kilometra koju se može ishodati za samo sat vremena laganog hoda počinje kod Kamenitovca gdje je ujedno i kraj puta. A osim druženja u prirodi, staza obiluje edukativnim sadržajima pa ne čudi što je toliko dobro prihvaćena.

Anamarija Pađan, voditeljica projekta Dječje staze i Snježana Berak koja će i ove subote mališanima čitati priču na Kamenitovcu/Foto: Martina Čapo
Anamarija Pađan, voditeljica projekta Dječje staze i Snježana Berak koja će i ove subote mališanima čitati priču na Kamenitovcu/Foto: Martina Čapo

Anamarija Pađan iz HPD-a Bilogora, koja je najzaslužnija za realizaciju ovog projekta kazala nam je kako je dosad, o ovim mjesec dana od službenog otvorenja dječju stazu pohodilo više od 250 mališana. Dakako, riječ je o organiziranim dolascima i grupama, pa je zapravo realnih posjetitelja znatno više.

Odlične povratne informacije

- Povratne informacije su jako pozitivne, staza se svima sviđa, svi nam kažu da im je drago što se nešto takvo napravilo jer je realno nedostajalo nešto takvo gdje se djeca mogu družiti u prirodi, ali i naučiti nešto novo. Evo, i danas je jedna grupa gore, što nas izuzetno raduje – priznaje nam Anamarija i dodaje kako su za naredni vikend, za oba dva dana, pripremili pravu planinarsku poslasticu.

Druženje prijatelja koji se poznaju iz vrtića i škole posebno je razveselilo male sudionike/Foto: Martina Čapo
Druženje prijatelja koji se poznaju iz vrtića i škole posebno je razveselilo male sudionike/Foto: Martina Čapo

- Opet imamo organizirani razgled staze, uz planinare vodiče i Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Nakon povratka na Kamenitovac imat ćemo likovnu koloniju s tematikom jeseni za koju će se pobrinuti Društvo naša djeca, a Snježana Berak iz Dječje knjižnice ponovno će nam čitati priču, ovog puta na samom kraju druženja na Kamenitovcu. Prijava ovog puta nema, mogu nam se pridružiti svi koji to žele, a uvjerili smo se prije mjesec dana kako djeca od tri godine starosti pa na dalje bez ikakvog problema mogu ishodati zadanu rutu – ističe Anamarija i dodaje kako atraktivan izlet sve ljubitelje prirode čeka i u nedjelju. Riječ je o jednom tradicionalnom izletu u organizaciji HPD Bilogora Bjelovar.

Svi su dobrodošli

- Riječ je o izletu Vlakom na Bilogoru. Polazak je iz Bjelovara, vozimo se tri stanice vlakom, do Mišulinovca otkuda krećemo hodati prema Kamenitovcu. Trebat će nam otprilike sat i pol. Potom ćemo se kratko odmoriti i tko želi može nastaviti hodanje do Luga u Bjelovaru, za što je potrebno još oko dva i pol sata – pojašnjava Anamarija i naglašava kako su ova dva događanja zapravo posljednja što se tiče organiziranih za širu javnost.

Pečat kod Medinog izvora/Foto: Martina Čapo
Pečat kod Medinog izvora/Foto: Martina Čapo

- Imat ćemo još dva događanja za članove HPD-a. Odnosno, ići ćemo u Kutjevo na proslavu Martinja i na Papuk. Što se tiče dječje staze, više nećemo ništa organizirati sve do proljeća jer sada očekujemo lošije vremenske prilike. Pričekat ćemo proljeće i ponovno se aktivirati već u travnju kada nas čeka manifestacija Proljeće na Bilogori gdje ćemo opet organizirano pohoditi našu stazu Mali Bilogorci – zaključuje Anamarija Pađen i odaje nam kako svi oni koji to žele na Kamenitovcu mogu kupiti svoj primjerak dnevnika Mali Bilogorac u kojem je ucrtana ruta staze i koji je crtežima i tekstom prilagođen dječjem uzrastu.

Novitet u 2022.

Za iduću godinu pak, vrijedni članovi HPD-a Bilogora Bjelovar pripremaju novo iznenađenje namiijenjeno prvenstveno obiteljima s malom djecom.

Mališani su pomno slušali priču tete Snježane Berak/Foto: Martina Čapo
Mališani su pomno slušali priču tete Snježane Berak/Foto: Martina Čapo

- Naime, imat ćemo posebnu obiteljsku sekciju planinarskog društva za koju ćemo organizirati posebne, prilagođene izlete. Oni će biti koncipirani tako da ćemo primjerice osmisliti hodanje najviše do 10 kilometara za što je potrebno oko dva i pol sata te će se nakon toga posjetiti neka znamenitost. Primjerice, planinarenje Medvednicom i potom posjet Špilji, pa isto tako Vlakom na Bilogoru i obilazak staze, obilazak manjih planina u okolici poput Moslavačke gore, Papuka, Medvednice i slično. Na taj način želimo izaći u susret obiteljima s malom djecom koje će se organizirano moći družiti u prirodi i ujedno će biti članovi planinarskog društva - zaključila je Anamarija.

Likovna kolonija nakon obilaska nove staze/Foto: Martina Čapo
Likovna kolonija nakon obilaska nove staze/Foto: Martina Čapo