Foto: Pexels
Ne brinite ako ste potpuno na njih zaboravili u smočnici: Ovih 7 namirnica nema rok trajanja
Dok većina hrane ima jasan rok trajanja, postoje i namirnice koje, uz pravilno čuvanje, praktički nemaju rok te mogu stajati godinama, pa čak i desetljećima
Koliko vam se puta dogodilo da u stražnjem kutu smočnice pronađete neku davno zaboravljenu namirnicu i pitate se je li još jestiva? I dok većina hrane ima jasan rok trajanja, postoje i namirnice koje, uz pravilno čuvanje, praktički nemaju rok te mogu stajati godinama, pa čak i desetljećima. One su as iz rukava u svakoj kuhinji, osobito kad vas iznenade gosti ili vas ulovi lijenost za odlazak u trgovinu. Otkrivamo devet takvih ''besmrtnih'' stanovnika smočnice koje se isplati uvijek imati pri ruci.
Med: Med je vjerojatno najpoznatija namirnica bez roka trajanja. Zbog niskog udjela vode i prirodnih antibakterijskih svojstava, u zatvorenoj posudi može trajati desetljećima. Ako se s vremenom kristalizira, to ne znači da se pokvario, već da je riječ o prirodnoj promjeni. Dovoljno ga je lagano zagrijati u vodenoj kupelji i ponovno će postati tekuć.
Sol: Kuhinjska sol praktički je vječna. Kao čisti mineral, ne može se pokvariti, ali ju je važno čuvati na suhom mjestu kako ne bi povukla vlagu i stvrdnula se. Još od davnina koristi se i kao prirodni konzervans za drugu hranu. U smočnici je pravi mali superjunak, jeftina je, jednostavna i neuništiva.
Pravilno skladištenje
Šećer: Baš kao i sol, i bijeli kristal šećer može trajati godinama ako ga čuvate na suhom i u dobro zatvorenoj posudi. Ne voli vlagu, jer od nje nastaju grudice, ali to ne utječe na njegovu iskoristivost. Možda neće izgledati savršeno, no u kolačima i kremama odradit će posao bez greške. Zato je šećer uvijek dobro imati u većoj zalihi.
Bijela riža: Bijela, rafinirana riža može trajati neograničeno dugo ako je pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi, daleko od vlage i štetnika. Za razliku od smeđe, ne sadrži ulja u ovojnici zrna, pa ne može užegnuti. Idealna je kao baza za brzi ručak ili prilog kad vam ponestane ideja. U kriznim situacijama, doslovno spašava dan.
Suhi grah i druge mahunarke: Suhi grah, slanutak ili leća mogu godinama stajati u smočnici, iako s vremenom malo dulje omekšavaju kod kuhanja. Bitno je da su u dobro zatvorenoj posudi, zaštićeni od vlage i kukaca. Od njih uvijek možete skuhati varivo, namaz ili salatu, čak i kad vam se čini da nemate ništa u kući. Zbog dugog roka trajanja odlični su za stvaranje kućnih zaliha.
Ocat: Alkoholni ili vinski ocat gotovo da nema rok trajanja zahvaljujući visokoj kiselosti. Čak i ako se na dnu stvori talog ili se pojavi lagana zamućenost, to ne znači da je neupotrebljiv. I dalje je siguran za konzumaciju i savršen za marinade, salate ili zimnicu. Osim u kuhinji, može poslužiti i kao prirodno sredstvo za čišćenje.
Bez kvarenja
Kukuruzni škrob: Kukuruzni škrob, koji često koristimo za zgušnjavanje umaka i krema, može trajati godinama. Važno je da ostane suh i dobro zatvoren, jer vlaga može uzrokovati grudice i kvarenje. Kad vam zatreba brzinski gusti umak ili puding ''na brzinu'', bit ćete zahvalni što ga imate. Ne zauzima puno mjesta, a često spašava recept.
Alkohol: Rakija, votka, gin i slična jaka pića praktički su neuništiva ako su pravilno pohranjena. Visok udio alkohola sprječava razvoj mikroorganizama, pa ne dolazi do kvarenja. Okus se može s vremenom tek malo promijeniti, ali piće ostaje sigurno za konzumaciju. Zato su stare boce u vitrini zapravo sasvim dobre za zdravicu.
Instant kava: Instant kava u prahu ili granulama, u dobro zatvorenoj ambalaži, može trajati jako dugo. Nema u sebi puno vlage pa se mikroorganizmi teško razvijaju. Ako je čuvate na suhom i tamnom mjestu, jutarnja šalica kave bit će uvijek spremna, čak i kad zaboravite da ste vrećicu otvorili prije godinu dana. Za prave kavoljupce to je zaista nezamjenjiva rezerva.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!