Fotografija: Gradu Pakracu je prije dvije godine Agencija za plaćanje u okviru Programa ruralnog razvoja odobrila 7 i pol milijuna kuna za obnovu središnjeg gradskog trga bana Josipa Jelačića / Foto: Grad Pakrac
Galerija
Gradu Pakracu je prije dvije godine Agencija za plaćanje u okviru Programa ruralnog razvoja odobrila 7 i pol milijuna kuna za obnovu središnjeg gradskog trga bana Josipa Jelačića / Foto: Grad Pakrac

Na području Pakraca provode se projekti vrijedni oko 340 milijuna kuna

Jedan od najiščekivanijih projekata je natkrivanje teniskog terena samonosivim balonskim platnom čiji radovi uskoro započinju, a kojim će se omogućiti suvremeni uvjeti za igranje tenisa neovisno o vremenskim uvjetimaGrad Pakrac pionir je u korištenju bespovratnih sredstava, koristi ih uspješno od početka ovog tisućljeća, a trenutno provodi projekte vrijedne oko 340 milijuna kuna.

To radi u suradnji s drugim gradskim institucijama, poduzećima i brojnim udrugama koje djeluju na području grada.

Projektima je obuhvaćena infrastruktura, kulturno-umjetničko područje, znanstveno-istraživačko područje, sport, uključivanje u zajednicu, skrb o socijalno ugroženim skupinama, povećanje zapošljivosti i brojne druge. 

U području infrastrukture najvažniji EU projekt koji se trenutno provodi zasigurno je projekt ‘’Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac vrijedan 239.916.263,13 kuna.

Najvažniji EU projekt koji se trenutno provodi sigurno je projekt ‘’Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac vrijedan 239.916.263,13 kuna / Foto: Grad Pakrac
Najvažniji EU projekt koji se trenutno provodi sigurno je projekt ‘’Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac vrijedan 239.916.263,13 kuna / Foto: Grad Pakrac

Završen je projekt ‘’Energetska obnova zgrade Športsko-školske dvorane Pakrac’’u vrijednosti 8.151.431,50 kuna, a pri kraju je i projekt ‘’Urbanističko-arhitektonsko rješenje središnjeg gradskog trga- glavni trg i pješačka ulica’’ vrijedan 7.859.601,50 kuna. 

Znanstvena istraživanja

- Znanstveno-istraživačko područje konačno je dobilo svoje mjesto u provedbi projekata s ciljem stvaranja temelja za provođenje znanstvenih istraživanja u Pakracu, a projekt koji se trenutno provodi je ‘’Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam u Pakracu’’ kojim se izrađuje projektno-tehnička dokumentacija u vrijednosti od 2.300.000,00 kuna za izgradnju budućeg Centra čija se izgradnja planira kroz sredstva osigurana sklapanjem Dodatka II. Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kaže nam Zrna Garača, viša stručna suradnica za gospodarstvo i EU fondove u Odsjeku za gospodarstvo, proračun i financije Grada Pakraca.

I sport se proteže kroz projekte koji se provode na području Grada, a jedan od najiščekivanijih projekata je ‘’Izgradnja i rekonstrukcija - izvođenje radova na natkrivanju teniskog terena samonosivim balonskim platnom’’ čiji radovi uskoro započinju, a kojim će se omogućiti suvremeni uvjeti za igranje tenisa neovisno o vremenskim uvjetima.

Vrijednost projekta je 635.668,75 kuna, a sredstva su osigurana na natječaju koji je raspisala Lokalna akcijska grupa Zeleni trokut koja prati provedbu projekta.

"Svijet graševine"

- Kulturno-umjetničko područje zastupljeno je na ovom području, već tradicionalno, među udrugama, a jedan od većih EU projekata koje Grad Pakrac provodi općenito gledajući je projekt ‘’Svijet graševine’’ u sklopu kojeg će se objekt Spahijskog podruma rekonstruirati, obnoviti i urediti na način da postane središnji objekt kulturno-turističke ponude grada Pakraca i kulturno-umjetničkih događanja. Projekt je vrijedan 65.278.666,02 kuna, dio projekta odnosi se na Grad Pakrac, a dio na Grad Pleternicu, govori nam Zrna Garača.

Uz Grad Pakrac na pripremi i provedbi projekata sudjeluje i LRA Poduzetnički centar Pakrac, gradska razvojna agencija koja osim na gradskim, radi na provedbi i drugih brojnih projekata koje provode samostalno i u suradnji s udrugama. Oni nude savjetodavnu pomoć poduzetnicima, koja je bila posebno izražena tijekom pandemije te besplatna osposobljavanja i stjecanje novih vještina za nezaposlene gdje je preko 60 osoba iskoristilo svoju priliku.

Poduzetnički centar Pakrac

Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac izradila je i projekt „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“ u sklopu kojeg se prošli mjesec na dijelu gradskog stadiona Pakrac promijenio krov iznad klupske kantine, vježbaone, sanitarnog čvora i skladišnog prostora. Riječ je o oko 400 četvornih metara na koji je stavljen novi takozvani „sendvič“ lim čime je zamijenjen dotrajali, 21 godinu star krovni pokrivač. Radove vrijedne oko 61.000 kuna izvela je Bravarija Lenče iz Pakraca.

U sklopu projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“ krajem listopada je na dijelu gradskog stadiona Pakrac stavljen novi krov / Foto: Pakrački list
U sklopu projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“ krajem listopada je na dijelu gradskog stadiona Pakrac stavljen novi krov / Foto: Pakrački list

Ukupna vrijednost projekta je 1.378.515,42 kuna i u punom iznosu nepovratno su sredstva osigurali Republika Hrvatska (15 posto) i Europski socijalni fond (85 posto). Kao nositelj se pojavljuje NK Hajduk Pakrac, a partneri su Grad Pakrac i Udruga „Mali most“. 

Pakrački Hajduk i partneri će kroz radionice, naravno kad to budu dozvoljavale epidemiološke mjere, organizirati predavanja i druga različita druženja i cijeli niz aktivnosti koji će obuhvatiti najmanje dvjestotinjak sudionika, a radit će se na osnaživanju djece i mladih za aktivno uključivanje u zajednicu, programi brige o zdravlju djece i mladih, programi podrške roditeljima u roditeljstvu...

Poduzetnički centar Pakrac pripremao je i projekt „Zajedno u drugu mladost“ kojeg provode Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik. Cilj mu je socijalizirati umirovljenike s područja Pakraca i Lipika, ali i iz drugih sredina, motivirati ih na druženje te im na taj način treću životnu dob učiniti zanimljivijom, sadržajnijom i lakšom. I te će aktivnosti zaživjeti kada emidemiološka situacija bude povoljnija.

Projekt vrijednosti 1,5 milijuna kuna, kojeg sa 85 posto financira Europski socijalni fond, a 15 posto država, započeo je početkom listopada i trajat će dvije godine.

Kako je rekla Vanja Ražov, voditeljica projekta, umirovljenici često odlaskom u mirovinu prestanu s brojnim aktivnostima, povuku se, postaju sve nezamjećeniji te postepeno izgube volju i želju za životom. Ovim projektom žele se potaknuti umirovljenici da, kada to zbog korone bude moguće, izađu iz svoja kuća i stanova i kroz mnoštvo aktivnosti i radionica obogate svoje umirovljeničke dane.

Projekt Zaželi

Povećanje zapošljivosti uvijek je aktualno pitanje, a doprinos u riješavanju istog daju razni projekti s ciljem stjecanja znanja I vještina nezaposlenim osobama. 

Europski projekt Zaželi, u svojoj drugoj fazi provodi se pod nazivom ‘’Žena ispred vremena’’, vrijedan je 3.250.300,00 kuna.

Europski projekt Zaželi, u svojoj drugoj fazi provodi se pod nazivom ‘’Žena ispred vremena’’, vrijedan je 3.250.300,00 kuna, a kroz projekt se zapošljava 35 žena koje skrbe o 210 korisnika / Foto: Grad Pakrac
Europski projekt Zaželi, u svojoj drugoj fazi provodi se pod nazivom ‘’Žena ispred vremena’’, vrijedan je 3.250.300,00 kuna, a kroz projekt se zapošljava 35 žena koje skrbe o 210 korisnika / Foto: Grad Pakrac

Kroz projekt se zapošljava 35 žena koje skrbe o 210 korisnika. Projekt od iznimnog značaja je i projekt ‘’Nismo sami’’, u vrijednosti od 1.069.089,20 kuna, a pomaže osobama s invaliditetom, posebice slijepim i slabovidnim osobama.

Projekt ‘’Maslačak ispunjava želje’’ pružio je ogroman poticaj radu dječjeg vrtića Maslačak koji je zahvaljujući ovom 2.685.362,95 kuna vrijednom projektu prilagodio radno vrijeme vrtića radnom vremenu roditelja i uveo popodnevnu smjenu, te omogućio zapošljavanje potrebnih stručnjaka.