Foto: Freepik
Muče vas plinovi i nadutost? Uvrstite ovih 7 namirnica u jelovnik i problemi će nestati u trenu
U većini svakodnevnih situacija, pravilan odabir namirnica i nekoliko malih dobrih navika dovoljni su da se trbuh ''spusti'', a vi lakše dišete
Nadutost i plinovi nisu rezervirani samo za ''teške'' obroke. Mogu se javiti i nakon sasvim običnog ručka, zbog brzog jedenja, premalo kretanja, zadržavanja vode ili osjetljivosti na određene sastojke. Dobra vijest je da se tanjur može pretvoriti u prvu liniju pomoći. Uz malo planiranja, neke namirnice djeluju umirujuće na probavu, potiču prirodno pražnjenje i smanjuju osjećaj ''napuhanog balona'' u trbuhu. Donosimo 7 konkretnih saveznika koje vrijedi imati pri ruci.
Đumbir: Ova namirnica apsolutni je pobjednik u borbi protiv nadutosti. Prirodno sadrži spojeve gingerole i shogaole koji pomažu pokretljivost crijeva i smiruju grčeve. Dodajte svježi đumbir u topli čaj s limunom, u smoothie ili ga naribajte u juhu. Ako vam je okus preintenzivan, započnite s tankom ploškicom natopljenom u toploj vodi nakon obroka.
Komorač (sjeme i čaj): Sjemenke komorača tradicionalno se žvaču nakon jela upravo zbog plinova. Eterična ulja iz sjemenki opuštaju glatku muskulaturu crijeva i olakšavaju izbacivanje zraka. Možete ih lagano tostirati i dodati salatama ili pripremiti čaj Dobar je i kao začin u jelima s mahunarkama.
Osjetljiv želudac
Metvica: Mentol djeluje spazmolitički, smanjuje grčenje i osjećaj nadutosti. Najjednostavnije ćete riješiti problem uz šalicu čaja od metvice 20 do 30 minuta nakon obroka. Hladni napitci mogu biti neugodni za osjetljiv želudac, stoga je topli čaj često bolja opcija. Ako vam smeta kiselina, pijuckajte polako, ne na prazan želudac.
Ananas: Sadrži enzim bromelain razgrađuje bjelančevine i može ublažiti osjećaj težine nakon bogatijih jela. Najviše ga ima u svježem ananasu pa treba izbjegavati sirupe i sokove. Porcija od jedne šalice svježeg ananasa nakon obroka je sasvim dovoljna. Odličan je u voćnim salatama s malo mente.
Papaja: Papain je ''rođak'' bromelaina, također pomaže probavi proteina i smanjuje osjećaj nadutosti. Birajte zrelu papaju, onu koja je mekana na pritisak. Možete je konzumirati i u obliku smoothieja s jogurtom ili kefirom. Dobra je i kao jutarnja užina uz šaku orašastih plodova. Ako prvi put jedete papaju, krenite s manjom porcijom.
Jogurt i kefir (s aktivnim kulturama): Probiotici pomažu ravnotežu crijevne mikrobiote, što rezultira s manje plinova i boljom probavom. Birajte varijante bez dodanog šećera i provjerite oznaku o živim kulturama. Ako sumnjate na netoleranciju laktoze, kefir i jogurt s niskim udjelom laktoze ili biljne alternative s dodanim kulturama mogu biti podnošljivije. Kombinirajte s bananom ili zobenim pahuljicama.
Jedite sporije
Banane: Bogate su kalijem, koji pomaže u ravnoteži natrija i smanjenju zadržavanja vode koja je česti ''krivac'' za napuhnut izgled trbuha. Zrele banane ujedno nude topiva vlakna blaga za probavu. Odlične su prije šetnje ili laganog treninga, koji će dodatno ''probuditi'' crijeva. Isprobajte ih kao dodatak jogurtu ili u zobenoj kaši.
Evo i nekoliko praktičnih savjeta koji će vam, uz same namirnice, pomoći da se riješite plinova i nadutosti: jedite sporije, temeljito žvačite, izbjegavajte gazirana pića uz obrok, smanjite žvakanje žvakaćih guma i izbjegavajte pića na slamku. Mahunarke namočite i kuhajte s lovorom ili komoračem. Ako se nadutost učestalo vraća ili je praćena bolom, potražite savjet liječnika ili nutricionista. Ponekad je, naime, potrebno prilagoditi prehranu specifičnim intolerancijama ili stanjima. No, u većini svakodnevnih situacija, pravilan odabir namirnica i nekoliko malih dobrih navika dovoljni su da se trbuh ''spusti'', a vi lakše dišete.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!