Fotografija: Foto: MojPortal.hr
Galerija
Foto: MojPortal.hr

Mladi Daruvarčani na radionici Rotary kluba Bjelovar uz pomoć Vacoma programirali e-automobil

"Razvijali smo elektroautomobil upravljan micro:bitom. Učili smo programiranje u Pythonu, odnosno kako s računalom upravljati električnim vozilom", rekao je Igor ValentićU Digitalnom inovacijskom centru Daruvar jučer je održana radionica "Microbit auto" za mlade učenike Tehničke škole Daruvar. Radionicu je organizirao Rotary klub Bjelovar u suradnji s tvrtkom Vacom, Tehničkom školom Daruvar i Digitalnim inovacijskim centrom Daruvar.

Voditelj radionice bio je predsjednik Rotary kluba Bjelovar Igor Valentić, inače inženjer elektrotehnike i vlasnik tvrtke Vacom. Mladi Daruvarčani su pod Valentićevim vodstvom učili uspostavljanje funkcija elektroautomobila upravljanog micro:bitom. 

Cilj radionice

- U radionici smo razvijali elektroautomobil upravljan micro:bitom. Učili smo programiranje u programskom jeziku Python, odnosno kako s računalom upravljati električnim vozilom. Obuhvatili smo funkcije očitavanja senzora na elektroautomobilu, senzora gasa, funkcije upravljanja elektromotorom, pa samo obrađivali podatke i očitanja. Dakle, sve što je potrebno da se pogoni elektrovozilo - rekao je Igor Valentić.

Igor Valentić, organizator radionice i vlasnik Vacoma/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr
Igor Valentić, organizator radionice i vlasnik Vacoma/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr

- Cilj radionice je jednostavnim zadatkom s lako ostvarivim i vidljivim rezultatima razbiti strah od programiranja i promovirati perspektivna STEM zanimanja među mladima. Ovladavanjem osnova programiranja i završetkom jednostavnog zadatka polaznici ostvaruju vidljive i uzbudljive rezultate: pokreću i upravljaju elektro automobilom koji mogu sami voziti! - zaključio je Valentić.

Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr
Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr

Razvijen je zanimljiv i dinamičan edukativni program s brzo vidljivim rezultatima koji je moguće savladati već u nekoliko kratkih radionica, ovisno o uzrastu polaznika.

Iako je ovaj elektroautomobil daleko od razine Rimčeve Nevere, svakako vrijedi od nekud početi.

Vidljivi rezultati

- Elektroautomobil smo napravili mi u Vacomu u suradnji s učenicima iz Tehničke škole Daruvar. Sam okvir autića je bio gotov, a mi smo dodali elektro motor i potrebnu elektroniku i tako ga modificirali da bi postao elektroautomobil - kazao je Valentić.

Cilj radionice je zainteresirati mlade ljude za STEM, programiranje i djelatnosti koje su neizbježne u budućnosti. Savladavanjem osnova programskog jezika Python i završetkom jednostavnih zadataka polaznici su ostvarili vidljive rezultate.

Ekipa koja je bila na radionici s Igorom Valentićem (drugi s lijeva) i električnim automobilom/Foto: MojPortal.hr
Ekipa koja je bila na radionici s Igorom Valentićem (drugi s lijeva) i električnim automobilom/Foto: MojPortal.hr

- Sigurno postoji potencijal u ovim mladim ljudima, oni su naša budućnost i nadam se da ćemo s vremenom imati što više mladih programera, IT-jevaca i budućih poduzetnika koji će donijeti prosperitet ovom kraju - rekao nam je Valentić o mladim Daruvarčanima.

Na radionici je vladala opuštena atmosfera, nitko nije imao osjećaj kao da je u školi. Bilo je smijeha, pio se sok, grickali su se štapići i jeli keksi. 

Osnove progamiranja

- Bilo mi je jako zanimljivo, uvijek sam zainteresiran za programiranje. Uglavnom sam već znao funkcije koje smo obavljali, ali uvijek mi je zabavno igrati se s tehnologijom. Planiram se razvijati u ovom smjeru, cilj mi je upisati Tehničko veleučilište u Zagrebu, a ova radionica mi je bila odlična kako bi ponovio osnove programiranja - rekao nam je Igor Tuković, učenik Tehničke škole Daruvar.

Isprobavanje električnog automobila/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr
Isprobavanje električnog automobila/Foto: Ivan Gašpar/MojPortal.hr

Na kraju radionice su svi učenici provozali elektroautomobilom po dvorištu Digitalnog inovacijskog centra Daruvar. A ako se itko slučajno zapita otkud tragovi guma po dvorištu, samo ćemo reći da momci nisu štedjeli na gasu. No naravno, sve je to bilo neophodno kako bi se testirao proizvod. 

Isprobavanje električnog automobila/Foto: MojPortal.hr
Isprobavanje električnog automobila/Foto: MojPortal.hr

================================

Prijavite se za STEM stipendije Rotary kluba Bjelovar

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Rotary klub Bjelovar dodjeljuje najmanje dvije jednogodišnje stipendije za studente nižeg ekonomskog statusa za studiranje u STEM području za školsku godinu 2022/23. u iznosu od 1660 kn mjesečno kroz devet mjeseci.

- Željeli bismo prije svega pomoći studentima prve godine studiranja u IT sektoru i programiranju ali uzeti ćemo u obzir i druga STEM područja i godine studija. Ovim stipendijama nastojimo podići obrazovnu strukturu mladih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, povećati interes za ovim deficitarnim i dobro plaćenim zanimanjima i tako povećati izglede za ekonomski razvitak i boljitak lokalne zajednice - poručuju iz Rotary kluba Bjelovar.

Pošaljite svoju molbu, životopis i motivacijsko pismo na email: stipendije@rotary-klub-bjelovar.hr i možda ćete baš vi  biti dobitnik jednogodišnje stipendije!

Natječaj za dodjelu Stipendije Rotary kluba Bjelovar za studente nižeg socio-ekonomskog statusa za školsku godinu 2022./2023. je objavljen na OVOJ poveznici, a obrazac prijave za natječaj možete skinuti na OVOJ poveznici.