Mladi Bjelovarčani u Švedskoj/Foto: TUPŠ Bjelovar
Mladi bjelovarski ugostitelji briljirali na natjecanju u Švedskoj: "U Bjelovar donijeli srebro i broncu"
Bjelovarsku školu i Hrvatsku u Švedskoj su predstavljali: Ines Mamić u kategoriji Tourist Destination, Eva Hrga u Front Officeu, Lovro Huzjak u Culinary Artu te Filip Bartolić u kategoriji Barista
Učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar postigli su izvanredan uspjeh u švedskom gradu Västeråsu, gdje su od 3. do 8. studenoga sudjelovali na "38th AEHT Annual Conference and Competitions". Riječ je o jednom od najuglednijih europskih natjecanja u turizmu i ugostiteljstvu.
AEHT, Europsko udruženje hotelijersko-turističkih škola, nevladino je udruženje sa savjetničkim statusom pri Vijeću Europe, čiji je cilj umrežavanje učenika, nastavnika i ravnatelja. Ovogodišnja prestižna manifestacija okupila je više od 420 učenika iz cijele Europe.
Vikinški igrokaz
Natjecanje i konferencija otvoreni su svečanom ceremonijom, na kojoj su sudionike i mentore pozdravili župan regije Vasmantland, gradonačelnik Västeråsa te predsjednica AEHT-a Ana Paola Pais. Posebno je značajan bio pozdrav Geronima Pleina, predsjednika Parlamenta mladih AEHT-a, koji je na tu važnu funkciju izabran upravo u Bjelovaru u proljeće ove godine, a čiji je zadatak promocija aktivnosti Udruženja.
Sam program otvaranja bio je zanimljiv spoj tradicije i suvremenosti - uz nastup popularnog glazbenika Chrisa Kläfforda, izvedbe tradicionalne glazbe i plesa te vikinški igrokaz, u kojem je glavnu ulogu tumačio ravnatelj škole domaćina Marcus Hallgren.
Bjelovarsku školu i Hrvatsku u Švedskoj su predstavljali: Ines Mamić u kategoriji Tourist Destination, Eva Hrga u Front Officeu, Lovro Huzjak u Culinary Artu te Filip Bartolić u kategoriji Barista. Pratili su ih mentori Jasmina Damjanović, Ana Špoljar, Igor Grgić i Tihomir Čurčija.
Masterclassovi i angažman mentora
Nakon službenog otvaranja, odrađeni su prvi brifinzi, gdje su učenici saznali s kime će surađivati tijekom natjecanja, jer se timovi formiraju na međunarodnoj razini. Natjecatelji su se marljivo pripremali sa svojim novim timovima te su sudjelovali na Masterclassovima.
Predavanje za disciplinu Culinary Art održao je ravnatelj škole domaćina, Marcus Hallgren, dok je Robert Bosma održao predavanje pod nazivom „Attention“ za ostale discipline. Dodatno, Eva Hrga i njezine mentorice prisustvovale su specijaliziranom predavanju „The Invisible Skills of Great Front Office Professionals“ koje je održao glavni sudac te discipline.
Angažman nastavnika nije bio ograničen samo na mentorstvo. Profesorica Jasmina Damjanović je na Generalnoj skupštini AEHT-a (General Assembly) predstavila projekte škole koji se fokusiraju na učenike s teškoćama u razvoju, dok je profesorica Ana Špoljar sudjelovala u job shadowingu, prateći rad kolega iz Tranellska gymnasiet, stječući vrijedna iskustva o radu i obrazovnom sustavu u švedskim strukovnim školama.
Sjajni rezultati
Ponos i euforija prštali su na gala večeri i proglašenju pobjednika kada su prozvani timovi bjelovarskih učenica:
Ines Mamić (Tourist Destination): Zajedno s partnericom Daniek iz Nizozemske i Jimom iz Luksemburga, Ines je imala zadatak pripremiti video i prezentaciju na zadanu temu "Västerås za ljubitelje prirode".
Odličnim nastupom, Ines je osvojila srebrnu medalju u svojoj disciplini.
Eva Hrga (Front Office): U timu s partnerom Benjaminom iz Austrije, Eva je uspješno odradila prijavu i odjavu gosta, telefonski poziv i e-mail komunikaciju s iznimnim profesionalnim pristupom.
Zahvaljujući izvrsnoj suradnji, Eva je osvojila brončanu medalju u svojoj disciplini.
Lovro Huzjak (Culinary Art): U timu s učenicom Anjom iz Austrije i Robinom iz Belgije, Lovro je pripremao hladno predjelo od smuđa s ribljim temeljcem i krastavcima te glavno jelo od veprovine s čičokom, butternut tikvom i jabučnim sokom ili octom, koristeći namirnice iz "tajne košarice".
Lovro je ostvario zavidno 4. mjesto u konkurenciji od 20 timova.
Filip Bartolić (Barista): Filip je, u timu s partnerom Janoom iz Estonije, kreirao vlastiti napitak na bazi espressa, koristeći citruse, sirupe i orašaste plodove, pokazujući kreativnost i preciznost.
Njegov je tim zauzeo 4. mjesto u konkurenciji od 16 timova.
Svi mentori i Škola izuzetno su zadovoljni ostvarenim uspjehom, koji je potvrda uspješnosti rada nastavnika i učenika, te njihove posvećenosti struci i izvrsnosti. Sudionici su stekli nova iskustva, upoznali kolege iz brojnih europskih zemalja te ostvarili važne kontakte.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!