 
     
  Marko (desno) s prijateljima i članovima ekipe/Foto: PHI media Antonio Pejša
 
   
   
   
  Marko već tri puta skuhao najbolji grah na Grahfestu u Pakracu: "Nemam tajni sastojak, ali imam tajnu..."
"Uvijek kuham strpljivo, ne pretjerujem i stalno probavam. Na Grahfestu sam kuhao 2 kotlića, svaki po 30 litara i kuhao sam ga 3 i pol sata. Na kraju nije ostala ni jedna žlica i to mi je najveće priznanje", kaže nam Marko
U deset godina dugoj tradiciji održavanja Grahfesta u Pakracu, ove godine se po prvi puta dogodilo da je jedna ekipa, odnosno jedan kuhar obranio naslov pobjednika iz prethodne godine. Ostvario je to Marko Crnojević iz Novske i njegova ekipa „Quercusice“, a uspjeh je još vrjedniji ako se zna da je Marko skuhao pobjednički grah i 2022. godine, tada pod imenom „Quercus“.
Bez zaprške
Marko je u subotu 11. listopada ustvari kuhao 2 graha za ocjenjivanje jer na Grahfestu paralelno kuha i muška ekipa imena „Quercus“, u kojoj je on također glavni kuhar. Da se radi o pravom majstoru spremanja ovog tradicionalnog i omiljenog jela „na žlicu“ potvrđuje činjenica da je u konkurenciji 120 ekipa, grah spomenute muške ekipe „Quercus“ osvojio visoko 5. mjesto.
Zanimalo me postoji li tajna za kuhanje dobrog graha, odnosno postoji li neki čarobni sastojak?
- Po mom mišljenju i iskustvu nema nekog čarobnog sastojka, a moja teorija je da je za dobar grah potrebno vrijeme, odnosno treba ga temeljito kuhati. Uvijek kuham strpljivo, ne pretjerujem i stalno probavam. Mislim da ne treba žuriti ili pred kraj završavati na silu, s nekakvim zaprškama. Na Grahfestu sam kuhao 2 kotlića, svaki po 30 litara i kuhao sam ga 3 i pol sata. Na kraju nije ostala ni jedna žlica i to mi je najveće zadovoljstvo i priznanje kada se sve pojede i kada ljudi kažu da im je jelo ukusno. Uglavnom, volim kuhati, a volim i pojesti, kaže ovaj 29-godišnji inženjer drvne tehnologije koji radi kao voditelj proizvodnje u jednoj privatnoj drvnoj firmi u Novskoj.
Tetak Ivica
Kuhati je počeo na fakultetu, a grah ga je naučio kuhati tetak Ivica koji je lani bio bio u pobjedničkoj ekipi Grahfesta. No, nije Marko samo majstor kuhanja graha. Priznaje da ga na feštama, obiteljskim okupljanjima i sličnim druženjima u pravilu zapadne mjesto uz vatru. Izvještio je kuhanje i ostalih domaćih, tradicijskih jela, prije svega čobanca, zna peći roštilj, spremati kotlovinu, a nije mu stran ni ražanj na kojem preferira peći otkoštene janjce ili pečenice. „Sve ovisi o prigodi“, pojašnjava Marko koji je u kuhinji uvijek bio pomoć majci Andreji.
Grahfest i sajam Slavonski banovac prije svega doživljava kao priliku za druženje i zabavu pa je grah i ove godine kuhao s prijateljima Mateom i Ljiljanom Pierobon, Svenom Marinićem i Barbarom Tukara te suprugom Jelenom s kojom u ožujku sljedeće godine očekuje prvo dijete.
Grah "na veliko"
- I Grahfesti i cijeli sajam Slavonski banovac je prva liga, jedna jako dobra i zabavna manifestacija na kojoj svatko može pronaći nešto za sebi i puno toga vidjeti. Mi ga hvalimo na sve strane, kroz godine smo dovodili gosti i ekipe iz Zagreba, Zagorja i drugih krajeva Hrvatske, a ove godine su nam samo zbog Sajma u goste došli prijatelji iz Njemačke. Organizacija je super, sve na nivou kao i svake godine, komplimentira Marko.
Na kraju me zanimalo je ikada kuhao grah „na veliko“, primjerice kotao od 200 litara?
- Dosad nisam, ali bih se usudio i ne bi mi to bilo neki veliki problem. Sve je to u stvari prilično jednostavno, samo se povećaju količine i kako sam već rekao, treba kuhati strpljivo, dugo i temeljito, zaključuje Marko.
U svakom slučaju bilo bi zanimljivo kada bi se pronašao način da možda već sljedeće godine i ostali posjetitelji dobiju priliku kušati grah trostrukog pobjednika Grahfesta u Pakracu.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!
 
     
     
     
     
   
  