Fotografija: Marko Novaković/Foto: Privatni album
Galerija
Marko Novaković/Foto: Privatni album

Marko (12) iz Daruvara drugi je najbolji tenisač u Hrvatskoj: "Želim u svjetski vrh!"

"Najviše volim kad dobijem laganu lopticu na forehand pa rastegnem protivnika da mora trčati da bi spasio lopticu. Forehand je najbolji udarac koji se treba znati", kaže MarkoDaruvarčanin Marko Novaković drugi je najbolji hrvatski tenisač u kategoriji dječaka do 12 godina starosti. Ovaj vrhunski rezultat 12-godišnji Marko potvrdio je u čak dva navrata. Najprije je prvog dana ove godine osvanuo na drugoj poziciji liste Hrvatskog teniskog saveza u svom uzrastu, a potom je tjedan dana kasnije istu poziciju zauzeo i na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske, održanom na terenima Zagrebačkog Velesajma.

Na Prvenstvu Hrvatske Marko je osvojio odlično drugo mjesto/ Foto: Privatni album
Na Prvenstvu Hrvatske Marko je osvojio odlično drugo mjesto/ Foto: Privatni album

- Ovaj rezultat zbilja mi puno znači i doista sam jako sretan, skromno i pomalo sramežljivo komentirao je svoj zadnji nastup Marko Novaković.

Tenis je, kaže, počeo trenirati sasvim slučajno, a kemiju je osjetio već nakon prvog udarca. Bilo je to prije otprilike šest godina. 

- Šetao sam s roditeljima jednog dana oko parka i vidio sam drugu djecu da igraju tenis. Odmah sam pomislio da bi se i ja mogao okušati, jer mi se taj sport činio kao stvorenim za mene. Čim sam probao mi se svidjelo i nastavio sam trenirati, prisjeća se svojih prvih teniskih koraka mladi Daruvarčanin.

Top 20 svijeta 

Marko je član daruvarskog Teniskog kluba Feniks, a njegov prvi dolazak na terene i danas se prepričava. Te anegdote prisjetio se predsjednik kluba Goran Popadić, a pamti je i sam Marko, odnosno "Markan", kako mu tepaju u teniskim krugovima.

- Goran me pitao kako se zovem. Rekao sam mu da se zovem Marko - kaže nam mladi tenisač.

Nakon toga ga je pitao jel bi htio postati tenisač.

- Da, htio bih biti u prvih 20 na svijetu - prisjeća se kroz smijeh naš mladi sugovornik koji je, kako kaže, već tada znao da iz Daruvara teško može postati najbolji na svijetu, ali pri vrhu bi već mogao biti.

- I dalje imam isti cilj, a vremenom su mi ambicije malo i porasle. Želim biti i bolji od TOP 20 -  dječje i potpuno iskreno ističe Marko.

Prvi turnir na kojemu je nastupao u Virovitici/Foto: Privatni album
Prvi turnir na kojemu je nastupao u Virovitici/Foto: Privatni album

Kada je tenis u pitanju, osmijeh mu ne silazi s lica/ Foto: Privatni album
Kada je tenis u pitanju, osmijeh mu ne silazi s lica/ Foto: Privatni album

Uz to, na listi želja nalazi se još jedna stavka.

- Jako bih htio zaigrati za reprezentaciju. Bio sam pozvan na Winter Cup u Češku, reprezentativno timsko natjecanje za mlađe dobne skupine, ali je turnir zbog korone nažalost otkazan. To mi je baš žao, pogotovo što pričam Češki i siguran sam da bi mi bilo lijepo. Također, poznajem i dečke s kojima sam trebao ići, kao i našeg izbornika. Nadam se da će Summer Cup ipak održati i da ću dobiti priliku igrati za Hrvatsku, odlučno govori mlada nada daruvarskog tenisa. 

Iako u "ozbiljan" svijet tenisa tek treba zakoračiti, Marko već sada intenzivno trenira svaki dan, u prosjeku po dva sata.

Trening za živce

- Zna mi biti naporno. I za živce i fizički, govori Marko.

- Kako za živce? - pitamo ga.

- Ako je protivnik malo jači ili ako treniram sa starijim dečkima ili pak s onima koji jako puno loptica vraćaju u teren, to je onda zbilja trening za živce. Bez obzira na to, baš jako volim ići na trening. Nikada mi nije teško i uvijek dajem najviše od sebe, pojašnjava mladi tenisač.

Prvenstvo Hrvatske do 10 godina u Osijeku/Foto: Privatni album
Prvenstvo Hrvatske do 10 godina u Osijeku/Foto: Privatni album

Najviše voli sparing treninge, a s trenerom Željkom nerijetko zbog treninga, posebice u zimskom periodu, potegne i do Zagreba, Slavonskog Broda ili Virovitice. Također, u Daruvaru ponekad zna zaigrati i s veteranima, a neke od njih čak i pobijediti. 

Uz brojne domaće turnire i natjecanja, ima iskustva i na međunarodnoj sceni. Nastupao je na turnirima u Krškom, Banja Luci, Prijedoru, ali i hrvatskim turnirima međunarodnog karaktera.

Osim tenisa, uživa igrati i stolni tenis/Foto: Privatni album
Osim tenisa, uživa igrati i stolni tenis/Foto: Privatni album

Osim tenisa, nikada nije trenirao niti jedan drugi sport.

- Ne volim baš ekipne sportove, više volim ovisiti sam o sebi. Jedini izuzetak su parovi u tenisu. Također, volim i stolni tenis, kao i pikado, dodaje.

Uzori Nadal i Federer

Teniski uzori su mu Rafael Nadal i Roger Federer, jer su, kaže, najbolji na svijetu.

- Nadal ima poseban stil igre i nitko ne igra takav tenis. On je dešnjak, a igra lijevom rukom. Sviđa mi se što stoji daleko iza linije, a Federer ima fantastičan osjećaj za lopticu i zna je usmjeriti točno onako kako on to hoće. Može kroz noge, iza leđa, kako god zamisli, loptica je uvijek u terenu, u maniru najvećih teniskih stručnjaka objašnjava 12-godišnji Marko te počinje opisivati svoj stil.

U TK Smrikve u Puli, u pozadini reket Rafaela Nadala, jednog od Markovih uzora/Foto: Privatni album
U TK Smrikve u Puli, u pozadini reket Rafaela Nadala, jednog od Markovih uzora/Foto: Privatni album

Marko s ekipom iz Kine u Puli/Foto: Privatni album
Marko s ekipom iz Kine u Puli/Foto: Privatni album

- Što se moje igre tiče, najviše volim kad dobijem laganu lopticu na forehand pa rastegnem protivnika da mora trčati da bi spasio lopticu. Forehand mi puno boje ide od backhanda, a uostalom to je najbolji udarac koji se treba znati, naglašava Marko.

Inače, Marko je odličan učenik šestog razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog Daruvar. O srednjoj školi, kaže, još ne razmišlja, baš kao niti o budućem zanimanju, osim onog profesionalnog tenisača, naravno. Dodao je i to da su mu prijatelji u školi velika podrška. Svi mu redovito čestitaju na novim uspjesima i sretni su zbog njega. 

Izlet na Plitivčka jezera/Foto: Privatni album
Izlet na Plitivčka jezera/Foto: Privatni album

Pehari i medalje nisu mu strani/Foto: Privatni album
Pehari i medalje nisu mu strani/Foto: Privatni album

Najveća podrška svakako su mu roditelji Romana i Darko. Iako je Marko taj koji odrađuje treninge i mečeve, odricati se moraju i oni.

- Najveći problem predstavlja nam nedostatak infrastrukture, posebice tijekom zime. Vanjskih terena u Daruvaru ima dovoljno, tako da je preko ljeto puno lakše, ali zimi je na raspolaganju samo jedna dvoranu i to na cigli, a dvoranski turniri su na tvrdoj podlozi, pojašnjava otac Darko. 

Pobijedio i bolest

Upravo je on jedan od "krivaca" za Markov tenis, jer je i sam zaljubljenik u taj sport, a nekada ga je i kratko trenirao.

- Zapravo moj bratić Željko Varga odigrao je najveću ulogu. On je ujedno i Markov glavni trener, a pored toga sličan put već je prošao sa svojim sinom, dodaje Markov otac.

Marko i njegov trener Željko Varga na turniru u Vinkovcima/Foto: Privatni album
Marko i njegov trener Željko Varga na turniru u Vinkovcima/Foto: Privatni album

Predsjednik kluba s početka naše priče, prisjetio se da je Marko kada se pojavio na prvom treningu bio punašniji dječak, međutim danas se to uvelike promijenilo.

- Marku je prije dvije godine ustanovljen preddijabetes pa smo morali promijeniti prehranu. Sada ima isto kilo kao i tada, samo je izrastao. Srećom još uvijek ne koristi lijekove i ne bi mu to trebalo predstavljati problem u budućnosti. Dapače, sport mu uvelike pomaže u toj borbi, naglašava Darko Novaković.

Dodaje i to da Marko još uvijek uspijeva uskladiti školske i sportske obveze, međutim za nešto drugo ne ostaje mu previše slobodnog vremena. 

U pobjedi i porazu uvijek je emotivan

Porazi, ali pobjede na teniskom terenu Marko doživljava poprilično emotivno.

- Ljuti se jako nakon poraza, ali kada je pobjeda jako je veseo i ne skriva niti malo. Iako nije uvijek, ali tenis je dosta česta tema u kući. Kada je neki meč na televiziji to se uvijek gleda, prati i komentira. Međutim, nađemo vremena i za druge stvari, priča Darko.

Marko na ATP Umagu/Foto: Privatni album
Marko na ATP Umagu/Foto: Privatni album

Uspjesi ovog mladog Daruvarčanima zaslužuju svaku pohvalu, međutim dio zasluga, pored spomenutog trenera Željka, svakako zaslužuju i ostali članovi TK Feniks. Naime, njihov rezultat potvrđen je već mnogo puta do sada.

Najveći potencijal daruvarskog tenisa

- Možemo se pohvaliti da su čak tri naša igrača otišla su na studij u američke college s punim stipendijama. U vrijeme dok su oni trenirali u Daruvaru bili su među pet najboljih u Hrvatskoj. Također, u klubu trenutno imamo 150 djece od kojih je 50 natjecatelja, pojašnjava predsjednik i trener Goran Popadić.

U prostorijama TK Zagi/Foto: Privatni album
U prostorijama TK Zagi/Foto: Privatni album

Međutim, priznaje da Marko definitivno ima najviše potencijala od svih navedenih. 

- Nitko od četiri dosadašnje perjanice kluba Igor, Joe, Paola i Matko nije odigrao službeni meč za reprezentaciju, iako su bili u reprezentativnim krugovima. Marko bi sigurno to ispunio već s 12 godina, samo da korona nije otkazala Winter Cup. Međutim, pred njim je blistava budućnost te ako ga ozlijede ne zaustave, sigurno će postati prvi Daruvarčanin kojemu će to poći za rukom, a izvjesno je da će i nadmašiti sve dosadašnje rezultate daruvarskih tenisača, zaključio je Popadić.