Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Marina iz Domankuša najuzornija je seoska žena u BBŽ-u: "Vozim traktor, kuham džem, kopam vinograd..."

„Posebno mi je drago što sam se na županijskom izboru predstavila u narodnoj nošnji Bilogore koju sam, kao i mnoge ručne radove, naslijedila od svoje prabake“, kaže MarinaZa sve je kriv suprug. A pomalo i dvoje načelnika s Bilogore. Da nije bilo njih, Marina Risek iz Domankuša danas vjerojatno ne bi ponosno nosila titulu Najuzornije seoske žene Bjelovarsko-bilogorske županije. Sad joj je, priznaje, drago što je na koncu pristala na nagovaranja i prijavila se na izbor.

- Još lani su me nagovarali da se prijavim. Prije svih Valentina Smiljanović, predsjednica Udruge seoskih žena Bjelovarsko-bilogorske županije. A onda i načelnik naše Općine Rovišće Slavko Prišćan i načelnica susjedne Općinske Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat. Lani nisam željela pristati jer sam bila svjesna da je to velika odgovornost i bojala sam se da ja to neću moći – priča nam Marina Risek koja je prošlog vikenda u Zrinskom Topolovcu proglašena najuzornijom seoskom ženom u BBŽ za 2024. godinu.

Podrška supruga

Ove godine pristala je sudjelovati na natjecanju, i to nakon što ju je ohrabrio suprug Damir.

- Razgovarali smo o svemu, rekla sam mu što me muči, a on mi je rekao da se prijavim i da on vjeruje kako ja to mogu. Njegova podrška mi je jako važna, tako da sam na kraju odlučila krenuti u ovu avanturu – priča nam Marina.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Ova majka trojice sinova – Mihaela (16), Davida (13) i Gabrijela (8) vlasnica je OPG-a u Domankušu, selu u koje se udala iz Pavlin Kloštra u susjednoj Općini Kapela. Nema čime se ne bavi na velikom obiteljskom imanju, smještenom na živopisnim obroncima Bilogore. Ondje u oborima šetkaju krave, kokoši, psi, ovce i mačke. Obitelj Risek obrađuje i velike površine zemlje, Marini nije stran rad na traktoru i drugim radnim strojevima, no omiljeni radni kutak joj je – vinograd.

Rad u vinogradu obožava/Foto: Privatni album
Rad u vinogradu obožava/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- To je mjesto na koje bježim od stresa, rad u vinogradu me veseli i opušta. Suprug i sinovi mi ga pomognu orezati, a sve ostalo ja obavim sama. Proizvodim vlastito vino, i crno i bijelo – priča nam Marina koju članovi obitelji, susjedi i prijatelji, gotovo nikada nisu vidjeli loše raspoloženu.

Iako život na selu zna biti težak, Marina sve obavlja uz smiješak.

- Ustajem svako jutro prije sedam sati, i to uglavnom zbog djece koju valja otpratiti u školu. Nakon toga sa svekrvom pijem kavu pa zajedno krećemo na posao. Živimo u istom domaćinstvu, a ona i ja zajedno obavimo najviše posla na imanju jer najviše vremena provodimo doma. Na nogama smo nekad i do ponoći – otkriva Marina.

Dobra svekrva

Priče o tome kako se sverkve i snahe vole kao psi i mačke, u ovoj vrijednoj obitelji iz Domankuša jednostavno ne drže vodu.

- Mi kažemo jedna drugoj sve što mislimo. I onda idemo dalje. No, dobro se slažemo. Meni njezina pomoć jako puno znači. Nije isto kad odnekud dolazite doma u hladnu kuću i kad vas netko lijepo dočeka. Ili vam isprati djecu u školu dok vas nema. Mislim da je čitavoj obitelji puno lakše i ljepše ovako nego što bi nam bilo da živimo odvojeno – kaže Marina.

Marina Za volanom traktora/Foto: Privatni album
Marina Za volanom traktora/Foto: Privatni album
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Najuzornija bjelovarsko-bilogorska seoska žena radi isključivo na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gdje posla, kaže, nikada ne nedostaje.

- Ja si uvijek nađem nekog posla. Sad u ljeto počinje intenzivno razdoblje. Kosimo travu, spremamo žito, posla ima u vrtu i na polju. Onda na jesen dolazi berba kukuruza i spremanje zimnice. Živo je i veselo. No, volim i zimu kada je na selu puno mirnije jer nema toliko posla. Inače sam aktivna i u zajednici, bavim se vatrogastvom, članica sam Općinskog vijeća, civilne zaštite…– kaže naša sugovornica.

Majstorica u kuhinji

Otkriva nam i  kako je prava zaljubljenica u zimnicu.

- Stalno izmišljam nešto novo. Radim džemove od raznog voća, kiselim povrće, radim razne sokove i sirupe. To me ja jako veseli – kaže Marina.

Za svoju obitelj i prijatelje ova vrijedna domaćica obožava i peći kolače i torte u čemu je, kažu svi koji je znaju, prava majstorica. U to su se, u konačnici, imali priliku uvjeriti i svi koji su prošlog vikenda zavirili na Marinin štand na izboru za najuzorniju. Svaki kolačić ispekla je sama, a pomno je uredila svoj izložbeni prostor starinama i ručnim radovima od kojih je neke izradila još njezina prabaka.

S načelnikom Općine Rovišće Slavkom Prišćanom/Foto: Privatni album
S načelnikom Općine Rovišće Slavkom Prišćanom/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Moram priznati da su štandovi drugih natjecateljica bili puno raskošnije ukrašeni, barem se meni tako činilo. Na žalost, više i nemam toliko zimnice i drugih proizvoda od lani kojima bih mogla ukrasiti štand. Tako da se veselim državnoj završnici jer će onda biti i džemova, i kukuruza, i ukrasnih tikvica i drugih čuda iz prirode – kaže Marina.

A bit će i onoga što je bilo na Marininom štandu i na županijskom izboru – starih predmeta koji otkrivaju zanimljive detalje o bilogorskoj tradiciji, ručnih radova i drugih divota.

- Posebno mi je drago što sam se na županijskom izboru predstavila u narodnoj nošnji Bilogore koju sam, kao i mnoge ručne radove, naslijedila od svoje prabake. To je jednostavna bijela nošnja i svi su me pitali gdje sam je nabavila. Na žalost, na državnom natjecanju neću moći nastupiti u njoj jer moja baka nije s područja općine Rovišće, čiju nošnju moram predstaviti, s obzirom da sada ovdje živim – kaže Marina.

Državno u Benkovcu

Dodaje kako se jako veseli državnom izboru koji će se u listopadu održati u Benkovcu. Bjelovarsko-bilogorsku županiju će ondje, uz Marinu, predstavljati i njezine prve dvije pratilje, Josipa Trgovac iz Bjelovara i Jasmina Bačak iz Velikog Trojstva.

- Kolegice su divne, posebno sam se lijepo sprijateljila s Josipom, čak sam navijala da ona pobijedi jer je bila najmlađa od svih nas, a vrijedna je i dobra osoba – priča naša sugovornica.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Pobjednica županijskog izbora za najuzorniju seosku ženu/Foto: Privatni album
Pobjednica županijskog izbora za najuzorniju seosku ženu/Foto: Privatni album

Na državno natjecanje ide otvorena srca.

- Nakon što sam konačno odlučila da ću se prijaviti na županijsko natjecanje, krenula sam bez pritiska, opušteno. Odlučila sam da ću dati sve od sebe pa kako bude. Ničemu se nisam nadala, nisam očekivala pobjedu, no na kraju je ispalo odlično. Tako će biti i s državnim. Idem u Benkovac upoznati nove ljude i zabaviti se jer mislim da to i jest cilj ovakvih natjecanja. Pripremit ću se najbolje što mogu i znam, i vjerujem da ću, zajedno s Josipom i Jasnom, na lijep način predstaviti Bjelovarsko-bilogorsku županiju – zaključuje Marina.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: BBŽ
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!