Fotografija: Daruvarski koktel majstor Denis Vlahovac napravio je jedan od najpoznatijih koktela, ali na svoj, poseban način/Foto: Ana Knežević
Galerija
Daruvarski koktel majstor Denis Vlahovac napravio je jedan od najpoznatijih koktela, ali na svoj, poseban način/Foto: Ana Knežević

Manhattan - koktel kojeg vjerojatno nećete zavoljeti na prvu, no brzo će vam prirasti srcu

Denis je ovaj put napravio jedan od najstarijih nama znanih koktela koji je nastao još davnih 1870.-ih kojem samo ime govori odakle je potekaoNakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Još jedan klasični koktel kojem samo ime govori odakle je potekao. Jedan od najstarijih nama znanih koktela nastao još davnih 1870.-ih, Manhattan je jedan od onih koktela koje vjerojatno nećeš zavoljeti na prvu, ali će ti prirasti srcu kroz par ispijanja. Za ovaj koktel trebati će vam jedan, a možda i dva sastojka koje vjerojatno nemate kod kuće, ali kada ih probate vjerujte mi koristiti ćete ih stalno. Jedan od tih sastojaka je slatki crveni vermouth.

Za ovaj koktel trebat će vam crveni vermouth/Foto: Unsplash
Za ovaj koktel trebat će vam crveni vermouth/Foto: Unsplash

Iako kod nas prevladava naručivanje Martinija kao pića s šećernim obrubom oko čaše i bijelim vermouthom proizvođača Martini, postoji još i crvena varijanta koja je slađa i koja ima drugačiju aromu. Naravno ovaj Martini nema veze s koktelom Martini koji se radi od votke ili džina uz dodatak bijelog vermoutha koji naravno može biti od proizvođača Martini. Nadam se da vam ovo nije previše zbunjujuće. Uglavnom slatki vermouth se pravi od baznog vinskog alkohola te se aromatizira raznim začinima te fortificira odnosno dodaje mu se jači alkohol te mu se dodaje šećer. Drugi sastojak koji će vam trebati je Angostura Bitters. Bittersi su kategorija u koktel svijetu za jako koncentrirani alkohol kojem su dodane arome.

Drugi sastojak koji će vam trebati je Angostura Bitters /Foto: Unsplash
Drugi sastojak koji će vam trebati je Angostura Bitters /Foto: Unsplash

Drugim riječima biljni alkoholni preparat. Obično se dodaje par kapi u koktele i daje jaku aromu od koje se napravi. Osim Angostura bittersa koji su porijeklom s Kariba iz Trinidada razlikujemo još bitterse od naranče, ružmarina, grejpa, celera i raznih drugih začina i okusa. Angostura se koristi u još jednom koktelu koji je već godinama najprodavaniji koktel na svijetu. U Old Fashionedu. Razlika između Manhattana i Old Fashioneda je u tome što je šećer iz Old Fashioneda zamijenjen slatkim crvenim vermouthom. Oba koktela su odlična za nekoga tko voli viski i njegov okus, a opet blaži nego da se pije čisti viski.

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Sastojci (za jednu osobu):

50 ml viskija (bourbon)

15ml crvenog vermoutha

4 kapi Angostura bittersa

Priprema:

1. Sve sastojke ulijte u visoku čašu i dodajte led

2. Dobro promiješajte da sastojci ohlade

3. U nisku čašu sa strane dodajte jednu veliku kocku leda

4. Iscijedite koktel iz visoke u nisku čašu preko kocke leda

5. Ukrasite višnjom ili korom naranče i uživajte

Foto: Denis Vlahovac
Foto: Denis Vlahovac

Živjeli!

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na:

https://www.cocktailempire.hr/

https://www.instagram.com/cocktail.empire/?hl=en

https://www.facebook.com/cocktailempireDV/