Posljednje pripreme prije serviranja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Posljednje pripreme prije serviranja/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

DADVENT U DARUVARU

Lovci u subotu u Daruvaru spremaju 600 porcija čobanca: ''Recept će biti poseban, evo zašto...'

''Sada smo se već uhodali, znamo što nas čeka, no prije je znalo biti svakakvih situacija. Recimo, prve godine je bilo toliko hladno da su nam se počele smrzavati plinske boce'', sjeća se Miroslav Tometić

Glavnu ulogu u nastavku DAdventa u Daruvaru ove subote, 13. prosinca, imat će daruvarski lovci. Članovi Lovačkog društva ''Fazan'' Daruvar na trgu će kuhati svoj nadaleko poznati čobanac od divljači.

- Već smo pripremili 170 kilograma mesa, a plan nam je skuhati oko 300 litara čobanca. To će biti dovoljno za 500 do 600 porcija. Na DAdventu kuhamo već treću ili četvrtu godinu, tako da Daruvarčni već znaju što mogu očekivati - priča nam Miroslav Tometić, predsjednik Lovačkog društva ''Fazan'' i glavni kuhar na DAdventu.

Prirodni sastojci

Dodaje kako će on i njegovi kolege kuhati prema starom receptu koju su im prenijeli njihovi stari kolege lovci.

- U naš čobanac idu samo prirodni sastojci. Prije svega, tu je meso jelenske i srneće divljači te meso divlje svinje. Dodajemo i prirodne začine, nema apsolutno nikakve kemije - otkriva naš sugovornik koji ne sumnja kako će i ove godine, baš kao i prijašnjih, sve porcije ''planuti''.

Daruvarski lovci kažu kako im je čast što će ove godine biti dijelom DAdventa.

Zadovoljna lica brojnih sugđana govore o tome kakav je bio lovački čobanac/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Zadovoljna lica brojnih sugđana govore o tome kakav je prijašnjih godina bio lovački čobanac/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

- Sada smo se već uhodali, znamo što nas čeka, no prije je znalo biti svakakvih situacija. Recimo, prve godine je bilo toliko hladno da su nam se počele smrzavati plinske boce na kojima smo kuhali pa smo ih morali zagrijavati električnim grijalicama. Lani smo pak, kad je čobanac bio gotov, shvatili da su nam šeflje prekratke pa smo jurili posuditi duže u Daruvarske toplice -smije se Miroslav.

Upoznavanje s lovcima

Srećom, riječ je o problemima koji su brzo riješeni, a Miroslav vjeruje kako će ove godine svi biti ok. Dodaje kako je ovo izvrsna prilika da članovi ''Fazana'', jednog od najstarijih društava u tome kraju, koje je osnovano još 1946. godine, predstave svoj rad.

- Mi smo i jedno od najbrojnijih lovačkih društava, imamo 56 članova. Na DAdventu ćemo izložiti i svoje trofeje, zastavu te predstaviti građanima svoj rad. Znate, ljudi često na lovce gledaju samo kroz odstrel, međutim mi radimo puno više za zaštitu prirode i životinja - kaže naš sugovornik.

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Članovi Lovačkog društva Fazan zaslužni su što je pola grada u subotu fino ručalo/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Članovi Lovačkog društva Fazan već nekoliko godina kuhaju na DAdventu/Foto: Dijana Puhalo/MojPortal.hr

Podjela lovačkog čobanca zakazana je za 12.30 sati. Osim druženja s lovcima, tijekom adventske subote od 9 do 13 sati održat će se adventski sajam s ponudom domaćih proizvoda, rukotvorina, suvenira i božićnih ukrasa na štandovima lokalnih izlagača.

Glazba i književnost

Večernji dio programa rezerviran je za druženje uz blagdanske okuse i zvukove. Od 18 do 23 sata posjetitelje očekuje ugostiteljska ponuda u adventskim kućicama, a u 20 sati na pozornicu stižu Novosel & Šargač & Mik, koji će svojim koncertom zaokružiti subotnju adventsku priču u centru grada.

Adventsko događanje nastavlja se i početkom novog tjedna. U ponedjeljak, 15. prosinca, u sklopu Adventa u muzeju, u 18 sati u dvorcu Janković bit će održana promocija dnevnika ''Limited Edition'' Krune Lokotara.

Organizatori pozivaju sve Daruvarčane i goste grada da im se pridruže, podrže lokalne izlagače i zajedno uživaju u blagdanskom ugođaju na daruvarskom trgu i u muzeju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!