Fotografija: Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)
Foto: Vlado Kos/Cropix (ilustracija)

Ljekarne ostale bez poznatog lijeka za smirenje i nesanicu: "Neočekivano se povećala potražnja"

Kad je riječ o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najviše ih se troši na području Vukovara i Koprivnice, a u vrhu su još virovitički i bjelovarski kraj



Najveća domaća farmaceutska kompanija prijavila je nestašicu poznatog lijeka za smirenje, i to zbog “neočekivano povećane potrošnje”, piše Danica.hr.

Kako navode u riječkoj tvrtki Jadran galenski laboratorij, došlo je do nestašice lijeka Temelor 2,5 mg tablete djelatne tvari lorazepam. Razlog – neočekivano povećana potražnja. Lijeka neće biti na tržištu do 25. ožujka, navode u JGL-u.

Ublažava tjeskobu

Lorazepam je lijek koji ublažava tjeskobu i koristi se za kratkotrajno ublažavanje tjeskobe koja uzrokuje izniman stres te za liječenje poteškoća sa spavanjem uzrokovanih tjeskobom.

Nešto ranije i farmaceutski div Sandoz prijavio je nestašicu lijeka Sanval 10 mg filmom obložene tablete, 20 i 30 tableta tableta u blisteru, djelatna tvar zolpidemtartarat. Zbog problema u proizvodnji neće ih biti do kraja travnja.

Sanval pripada skupini lijekova koji se zovu hipnotici. Djeluje na mozak i pomaže kod spavanja. Sanval se koristi za kratkoročno liječenje poteškoća sa spavanjem u odraslih.

Potrošnja psihofarmaka

Kad je riječ o psihofarmacima, lijekovima koji djeluju na živčani sustav, najveću potrošnju imaju Vukovarsko-srijemska (270) i Koprivničko-križevačka županija (267 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika), piše Danica.hr.

U vrhu su još virovitički (265) i bjelovarski kraj (239). Najmanje lijekova za živce troše u jadranskim županijama, prije svega istarskom, splitskom i dubrovačkom kraju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!