Fotografija: Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša, Nikolina Mimić Dujmović i privatni album
Galerija
Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša, Nikolina Mimić Dujmović i privatni album

LAĐARSKI SPEKTAKL Ekipe iz cijele Hrvatske i BiH ove subote veslaju na jezeru u Lipiku

"Prognoza je dobra, piće će biti hladno, šator ogroman, biti će i sadržaja za najmlađe, ali i mjesta gdje naši stariji sugrađani i navijači mogu odmoriti", poručuje Dalibor Horvat DaboSve je spremno za Lađarski kup koji će se ove subote, 8. lipnja, po drugi put održati na jezeru Raminac u Lipiku.

Na Lađarskom kupu okupit će se 12 ekipa iz skoro cijele Hrvatske - od doline Neretve do Siska, Đakova, Slavonskog Broda, Bjelovara i Zagreba. U Lipik dolazi 8 muških i 4 ženske ekipe te jedna ekipa iz Gračenice u BiH koja će veslati izvan konkurencije.

Gledatelji prošle godine na obali jezera Raminac/Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša
Gledatelji prošle godine na obali jezera Raminac/Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša

Publika će  uživati u zanimljivim utrkama lađa, ali i bogatim popratnim programom ispunjenim glazbom, gastronomskim specijalitetima, a najavili su i laserski show.

Senkine ideje

Organizator ovog lađarskog spektakla je Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar, a tim povodom razgovarali smo s Daliborom Horvatom Dabom koji je najzaslužniji što se Lađarski kup država upravo u Lipiku.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

- Zagrizli smo tu lađu i zavoljeli Neretvu toliko da dio nje želimo podijeliti s našim prijateljima koji ne mogu otići na Maraton lađa i pogledati nas uživo. Čim je lani završio prvi Lađarski kup, na valu dobivenih pohvala, svi smo lebdjeli do ljeta, ali ubrzo smo Riba, kapetan Matija Ivezić, Bero Rakun i ja krenuli smišljati što napraviti za drugi lađarski kup na Ramincu. Uključili smo ekipu iz Veprove glave, Chat GPT i udrugu inžinjera lađara iz Norveške (Norvežani su samo razmišljali o ribi u jezeru i kako da je se domognu ali Dado Bina koji je naučio norveški nas je na vrijeme upozorio na njihove podle namjere). No, zapeli smo i vrtjeli se u mjestu. Onda se pojavila moja supruga Senka, od koje redovito kradem ideje i onda se hvalim kako sam to ja smislio.  Sada neću otkriti sve, ma zapravo skoro ništa neću reći. Dođite na otvorenje u subotu u 14 sati i sve ćete vidjeti - govori nam u svom prepoznatljivom stilu Dalibor Horvat Dabo, naš daruvarski Lipičan, i poručuje svima da prate Faceboook stranicu Lađarski Kup Grada Lipika gdje mogu pronaći sve informacije.

Dalibor Horvat Dabo kaže da mu je veslanje u krvi/Foto: Privatni album
Dalibor Horvat Dabo kaže da mu je veslanje u krvi/Foto: Privatni album

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Dabo nam je otkrio da će u Lipik doći prošlogodišnji pobjednici Lađarskog kupa u Lipiku i Maratona lađa iz Zagreba, Sisak dolazi s dvije ekipe i novim trenerom, poznatim veslačem Ivanom Šabjanom. 

Najstarija ekipa

- Dolazi nam Stablina, jedna od najtrofejnih ekipa iz doline Neretve koja brzinske utrke rijetko gubi, zatim Argonauti iz Bjelovara o kojima ne moram pričat. Od njih uvijek očekujem neočekivano. Nadalje, stiže nam ekipa iz Đakova koja je prošle godine u Lipiku osvojila srebro i njihovo vrijeme za prave rezultate tek dolazi. Tu će biti i Sveti Ilija iz Metkovića, ekipa koja je uvijek među najboljima, što pokazuje i osvojeno četvrto mjesto na lađarskom kupu općine Slivno održanom prije nekoliko dana, i na kraju tu su moji Šumari. O nama govore da smo najstarija ekipa. Sad jesmo li stvarno najstariji, ne znam, ali znam da treniramo s jednakim entuzijazmom i glađu za uspjehom kao i prvi dan kada smo počeli - priča nam Dalibor Horvat Dabo dodajući kako će na Lađarskom kupu u Lipiku veslati i četiri ženske ekipe.

Ekipa Šumara/Foto: Privatni album
Ekipa Šumara/Foto: Privatni album

Foto: Nikolina Mimić Dujmović
Foto: Nikolina Mimić Dujmović

- Slavonski Brod ima lađarice i njima će ovo biti prvo natjecanje u lađi, Đakovčanke nastavljaju gdje su stale lani i vidjet ćemo mogu li iznenaditi kao njihovi dečki iz udruge lađara Đakova, Bjelovarske Sparte prvi put će biti u Lipiku. To su naše cure s kojima se srećemo na treninzima gdje često spariramo i uzajamno si pomažemo već dugi niz godina. Dolaze nam i Siščanke... e, te se cure stvarno znaju zabavljati. Tko je prošle godine ostao na fešti, mogao je vidjeti da su vješte u plesu i pjesmi jednako kao na veslu. Skromne su to prvakinje - nabraja nam Dabo i poziva sve da doću u subotu u Lipik i uživate u sportu kojeg, kako kaže, profesionalni veslači ne vole jer lađa nije napravljena da se s njom utrkuje nego je služila kao teglenica za robu i marvu.

Raminac je lani prvi put u povijesti ugostio tradicionalne neretvanske lađe/Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša
Raminac je lani prvi put u povijesti ugostio tradicionalne neretvanske lađe/Foto: PHI MEDIA/Antonio Pejša
Tomislav Smrček Čonč (desno) i Čonč za sirotinju (lijevo)/Foto: Privatni album
Tomislav Smrček Čonč (desno) i Čonč za sirotinju (lijevo)/Foto: Privatni album

Kako Maraton lađa postaje sve popularniji i prepoznat i izvan granica Hrvatske, uključilo se dosta veslača i trenera, donatora i sponzora, a prava je čast dobiti priznanje za odveslanih 10 ili 20 maratona. 

- U Lipiku će ponajbolje ekipe veslati sprint utrke ali nemojte misliti da je to lakše nego veslanje maratona, lađa prazna ima oko 800 kilograma i nije ju lako pokrenuti. Prognoza je dobra, piće će biti hladno, šator ogroman, biti će i sadržaja za najmlađe ali i mjesta gdje naši stariji sugrađani i navijači mogu odmoriti - zaključuje Dabo koji svima šalje Šumarski pozdrav: RSAAAA!!!!

Službeni plakat 2. Lađarskog kupa u Lipiku
Službeni plakat 2. Lađarskog kupa u Lipiku

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!