Fotografija: Vrijedne učenice OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Vrijedne učenice OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr

Koliko malih i nešto starijih genijalaca! Ova djeca su primjer da mlade treba gurati, a ne kočiti

Na Tjednu tehničke kulture posebne zahvalnice dobili su Radio Klub Jan Hus povodom 50. obljetnice postojanja i Aeroklub Ždral povodom čak 75. obljetnice postojanja
Predavanjem astronoma Ante Radonića završio je i Tjedan tehničke kulture u Daruvaru. 

Bogati sedmodnevni program priveo se kraju ovog vikenda kada su na štandovima u centru grada prezentirani projekti i radovi Aerokluba Ždrala, Foto Film kluba Daruvar, Astronomskog društva Kumova slama, Radio kluba Jan Hus, Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica, Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar i Tehnička škola Daruvar.

<p>Bilo je i tehničke zabave za najmlađe/Foto: MojPortal.hr</p>

Bilo je i tehničke zabave za najmlađe/Foto: MojPortal.hr

Obilazeći štandove prvo smo razgovarali sa Zvonimirom Karnikom, predsjednikom Radio kluba Jan Hus. Njemu i članovima kluba na Trgu kralja Tomislava gradonačelnik Damir Lneniček uručio je i zahvalnicu povodom 50. godišnjice djelovanja kluba.

<p>Zahvalnicu su od Grada, koju im je predao Damir Lneniček, dobili i članovi Radio kluba Jan Hus povodom 50. godišnjice postojanja/Foto: MojPortal.hr</p>

Zahvalnicu su od Grada, koju im je predao Damir Lneniček, dobili i članovi Radio kluba Jan Hus povodom 50. godišnjice postojanja/Foto: MojPortal.hr

- Na svom štandu prezentirali smo radio postaju na kratkom i ultrakratkom valu. Riječ je o održavanju veza fonijom i telegrafijom za sve one koje zanima kako to izgleda. Prezentirali smo i amatersku radiogoniometriju ili takozvani lov na lisicu u kojem se s prijemnikom traže skriveni predajnici. Također, prezentirali smo elektroniku. Tu su s nama dečki koji su, predstavljajući naš klub, pobijedili na županijskim natjecanjima i oni prezentiraju svoje radove - rekao nam je Zvonko Karnik, čelnik daruvarskog Radio Kluba Jan Hus. 

Zahvalnicu gradonačelnika Damira Lneničeka dobio je i Aeroklub Ždral povodom čak 75 godina postojanja. 

<p>Gradonačelnik Damir Lneniček predaje Zahvalnicu članovima Aerokluba Ždral povodom 75. godišnjice postojanja/Foto: MojPortal.hr</p>

Gradonačelnik Damir Lneniček predaje Zahvalnicu članovima Aerokluba Ždral povodom 75. godišnjice postojanja/Foto: MojPortal.hr

- Izložili smo na štandu makete aviona poput trokrilca Crvenog baruna iz prvog svjetskog rata. Također imamo izložena i dva naša drona od kojih jedan može letjeti brzinom od 200 kilometara na sat - rekao nam je predsjednik Aerokluba Ždral Matija Čižmar.

Ono što je posebno veselilo bio je velik broj mladih ljudi oko štandova, a tako je bilo i kod štanda Tehničke škole Daruvar. Što oni prezentiraju, objasnio nam je nastavnik Mario Bilokapa. 

<p>Predstavnici Tehničke škole Daruvar/Foto: MojPortal.hr</p>

Predstavnici Tehničke škole Daruvar/Foto: MojPortal.hr

<p>Štand Tehničke škole Daruvar/ Foto: MojPortal.hr</p>

Štand Tehničke škole Daruvar/ Foto: MojPortal.hr

- Mi predstavljamo četverogodišnja zanimanja tehničar za računarstvo i tehničar za mehatroniku. Na 3D printeru prikazujemo kako se dizajnira u programu. Imamo i VU metar (Volume Meter) koji reagira na glazbu i on jače svijetli što je glazba glasnija. Također smo izložili robote s kojima se upravlja uz pomoć mobitela, robota koji reagira na pokret, odnosno koji se pomiče onako kako mi pomičemo ruku. Imamo i robota za nogomet te jednu LED kocku koja je programirana preko pločice kako bi joj se mogao mijenjati ritam svijetljenja kao na lampicama na božićnom drvcu - ispričao nam je Bilokapa.

Na štandu Astronomskog društva Kumova slama organiziran je program za najmlađe »Zviježđa na našem nebu« kojeg je vodila Dubravka Prević. Klinci su, naime, kroz igru s lijepljenjem zvjezdica učila i o astronomiji kroz igru.

<p>Astro vrtić za najmlađe i igranje sa zvijezdama i zvjezdicama/Foto: MojPortal.hr</p>

Astro vrtić za najmlađe i igranje sa zvijezdama i zvjezdicama/Foto: MojPortal.hr

<p>Astro vrtić/Foto: MojPortal.hr</p>

Astro vrtić/Foto: MojPortal.hr

Jako dobro izgledao je i štand Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica. Što su sve učenici te škole pripremili, rekao nam je učitelj Tehničke kulture Boris Weisser. 

<p>Štand Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica/ Foto: MojPortal.hr</p>

Štand Češke osnovne škole Josipa Ružičke Končanica/ Foto: MojPortal.hr

<p>Digitalna verzija igre "Kamen, papir, škare"/Foto: MojPortal.hr</p>

Digitalna verzija igre "Kamen, papir, škare"/Foto: MojPortal.hr

- Naši učenici su na štandu izložili digitalnu igračku »Kamen, papir, škare« koju su sami napravili. Pritiskom na dugme otvaraju se jedna od troja vrata koja nude kamen, papir ili škare i tako digitalno mogu igrati igru koja se inače igrala s prstima na rukama. Također smo izložili i model pokretnog mosta koji se automatski podiže kada mu se približi brod jer most ima ugrađen senzor koji ga prepoznaje, a također ima i aktivan semafor za automobile koji preko njega prolaze. I treća igračka je micro:bit jukebox koji na bazi malih micro:bita, koji su međusobno povezani, sviraju tri pjesmice. Pritiskom na tipke biramo melodiju koju želimo čuti - ispričao nam je Weisser. 

Vrlo zanimljiv štand imali su učenici Osnovne škole Vladimir Nazor koji su se bazirali na modelarstvo. 

<p>Jasminka Miklečić na štandu OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr</p>

Jasminka Miklečić na štandu OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr

- Ja sam Jasminka Miklečić iz Osnovne škole Vladimir Nazor i imam 12 godina. Na našem štandu smo izložili brodiće koje su izradili Ema, Tea, Hana i Rea. Imamo i suvenire Grada Daruvara koje smo izradili danas na štandu (grb Grada na šperploči), a imamo i naše robote kao i biciklistički poligon - ispričala nam je 12-godišnja Jasminka. 

<p>Mali genijalci iz OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr</p>

Mali genijalci iz OŠ Vladimira Nazora/Foto: MojPortal.hr

<p>Model broda kojeg su napravili učenici OPŠ Vladimir Nazor/Foto: MojPortal.hr</p>

Model broda kojeg su napravili učenici OPŠ Vladimir Nazor/Foto: MojPortal.hr

Pokraj njih nalazio se štand Foto Film kluba Daruvar s velikom količinom fotoopreme iz raznih vremenskih razdoblja što je posebno bilo zgodno za vidjeti mladima koji su se naučili snimati fotografije sa smartphoneima. 

<p>Ana Nađ i Slobodan Milašević iz Foto kluba Daruvar/Foto: MojPortal.hr</p>

Ana Nađ i Slobodan Milašević iz Foto kluba Daruvar/Foto: MojPortal.hr

<p>Fotografski vremeplov na štandu Foto kluba Daruvar/Foto: MojPortal.hr</p>

Fotografski vremeplov na štandu Foto kluba Daruvar/Foto: MojPortal.hr

- Kao članica Zajednice tehničke kulture i kao članovi Hrvatskog fotosaveza izložili smo jedan presjek fotoaparata s kojima su se radile fotografije od njezinih prvih dana pa do onih koji se koriste danas u masovnom fotografiranju - rekao nam je Slobodan Milašević, član Fotokluba Daruvar. Pokraj njega stajala je Ana Nađ, također dugogodišnja članica kluba iako joj je tek 14 godina.  

- Prijateljica mi je članica Foto kluba pa sam odlučila jednom otići s njom i tamo sam zavoljela fotografiju. Sada ima 14 godina, a članica sam fotokluba već sedam godina - rekla nam je Ana Nađ koja se fotografijom bavi, može se to slobodno reći, pola života. 

______________________

Mali genijalci iz OŠ Vladimira Nazora: Programiramo robota...

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Frankopanskoj ulici uče se, uz pomoć učiteljice Alenke Njegovac, raditi mala tehnološka čuda. 

Tijekom Tjedna tehničke kulture u školi su održane dvije radionice za učenike koje zanima tehnologija. 

- U ponedjeljak je bila radionica iz Arduina (otvorena računalna i softverska platformu koja omogućava stvaranje uređaja i naprava koje omogućuju spajanje računala s fizičkim svijetom op. a). Učenici su na eksperimentalnoj pločici sastavili ledice i onda su uz pomoć Arduina Una programirali kako će te ledice svijetliti. Rezultat im se svidio i izrazili su želju da i dalje rade takve stvari - ispričala nam je Alenka Njegovac. 

<p>Učenici na radionici izrade mikroračunala u OŠ Vladimira Nazora/Foto: Predrag Uskoković</p>

Učenici na radionici izrade mikroračunala u OŠ Vladimira Nazora/Foto: Predrag Uskoković

Dan kasnije pripremili su radionicu iz robotike; početno programiranje mBota. Riječ je o malom računalu koje se programira tako da se u programu mBlocku slažu naredbe blokovi. Program se prenese na robota mBota i robot potom izvršava naredbe. S tim malim tehnološkim čudom bavili su se učenici Luka i Leona. 

<p>Učenici Leona i Luka s učiteljicom alenkom Njegovac/Foto: MojPortal.hr</p>

Učenici Leona i Luka s učiteljicom alenkom Njegovac/Foto: MojPortal.hr

- Programiramo robota, mislim da će ići dobro i da će nas robot slušati - rekao nam je Luka. 

- Meni je super, svašta sam naučila. Sviđa mi se što ćemo pokrenuti robota. Išla sam i prošle godine na ovakva predavanja i to mi se jako sviđa, volim robotiku, možda bi se mogla time baviti kad narastem - s osmijehom nam je ispričala Leona. 

<p>Luka i Leona programiraju/Foto: MojPortal.hr</p>

Luka i Leona programiraju/Foto: MojPortal.hr