Fotografija: Denis Vlahovac spremio je novu tekuću poslasticu za vas/Foto: Ana Knežević
Galerija
Denis Vlahovac spremio je novu tekuću poslasticu za vas/Foto: Ana Knežević

Koktel od viskija, likera od naranče, sirupa od javora i šlaga

U ovaj koktel ne dodajemo kiselinu jer bi poremetilo šlag koji ćemo staviti na vrh tako da imajte na umu da pijete gotovo čisti slatki alkoholNakon što je proputovao pola svijeta, 30-godišnji Denis Vlahovac lani se na proljeće vratio se u Daruvar gdje je odlučio pokrenuti vlastiti biznis s koktelima i podići standarde u ugostiteljstvu.

Upravo u Daruvaru došao je na ideju da osnuje Cocktail Empire, agenciju koja unapređuje uslugu ugostiteljskih objekata. Želja mu je da njegovi klijenti osjete ambijent koji je on osjetio prije pet godine svojim prvim ulaskom u svijet koktela u koktel baru "Employees only" u New Yorku.

Denis vikendom pravi koktele u kafiću Ray u samom centru Daruvara/Foto: Mojportal.hr
Denis vikendom pravi koktele u kafiću Ray u samom centru Daruvara/Foto: Mojportal.hr

Današnji koktel će biti veoma neobičan jer osim što će biti alkoholno jak, sparit ćemo ga s šlagom. Dobit ćemo zanimljivu kombinaciju koja je pitka u ove toplije dane. Ono što će vam trebati je slatko vrhnje za šlag koje možete malo istući ili izmiksati toliko da malo zraka uđe u njega i da bude kremast. Uz njega ćemo koristiti liker od naranče koji možete kupiti ili ako imate vremena možete ga i sami napraviti tako da u par decilitara votke dodate koru naranče oguljenu s gulilicom bez bijelog dijela. Poklopite i tako ostavite da stoji koji tjedan.

Liker od naranče/Foto: Unsplash
Liker od naranče/Foto: Unsplash

Nakon toga dodate šećer i vodu u jednakom omjeru i dobili ste svoj liker od naranče. Tako možete i napraviti osnovni limoncello ukoliko naranče zamijenite limunom, ali o tome jednom drugom prilikom. Osim likera od naranče trebati će vam sirup od javora koji možete u gotovo svakom supermarketu kupiti te viski. Ja preferiram bourbon odnosno američki viski koji se radi od više kukuruza te je time slađi i blaži na okus od škotskog viskija primjerice. Ali koji god viski da vam zapadne za ruku, bit će dobar. U ovaj koktel ne dodajemo kiselinu jer bi poremetilo šlag koji ćemo staviti na vrh tako da imajte na umu da pijete gotovo čisti slatki alkohol.

Sastojci:

45ml američkog viskija - bourbon

20ml sirup od javora

15ml likera od naranče

Slatko vrhnje ili šlag

Priprema:

1. Sve sastojke osim šlaga ulijte u posudu koju možete zaklopiti (ukoliko nemate shaker poslužiti će primjerice termosica ili prazna staklenka krastavaca)

2. Dodajte 5,6 kocki leda u tu posudu

3. Promiješajte pokretima gore dolje da se svi sastojci izmiješaju i to radite 10 sekundi

4. Prelijte u čašu u kojoj je još par kocki leda

5. Tučeno vrhnje ili šlag stavite na vrh čaše

6. Dobiti ćete piće nevjerojatno primamljive žute boje inzenzivnog okusa viskija i naranče kojemu na vrhu je šlag kroz koji pijte ovaj koktel. Nemojte koristiti slamke I kao i uvijek uživajte odgovorno u piću!

Za više recepata zapratite Cocktail Empire by Denis Vlahovac na: 

www.cocktailempire.hr

Instagram

Facebook 

Denis Vlahovac suradnik je našeg portala i svakog će vam vikenda otkriti kako priprema neki od svojih koktela