Fotografija: Nova poslastica Leonarde Pejše/Foto: Privatni album
Galerija
Nova poslastica Leonarde Pejše/Foto: Privatni album

Klasik talijanske kuhinje "cacio e pepe" koju možete napraviti od samo tri sastojka

Leonarda Pejša postala je stalna suradnica našeg portala koja će vam svaki drugi vikend otkrivati svoje kulinarske specijalitetePakračanka Leonarda Pejša posvetila je vrijeme pauze od studija fizioterapije u Pakracu i vrijeme koje je imalo zbog prisilno zatvorenog kafića Maniva u kojem radi, svojoj najvećoj ljubavi – gastronomiji. 

Pronašla se u "slanome" i u pečenju kruha. Odnedavno radi i slastice, ali to joj predstavlja veliki stres i napor. Ono što joj nije stres i napor je kuhanje i općenito, igranje s jelima, osmišljavanje nekih novih varijanti i kombinacija. Obožava kuhanje, obožava vrijeme provoditi u kuhinji. Nekad joj se dogodi da se potpuno izgubi i da satima bude u kuhinji, a da nije ni svjesna koliko je vremena prošlo, a prijateljice je zezaju da će cijeli stan pretvoriti u kuhinju. Obožava talijansku kuhinju, a odmah nakon nje Azijsku, točnije bliskoistočnu. 

Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša/Foto:Antonio Pejša
Svestrana Pakračanka Leonarda Pejša/Foto:Antonio Pejša

Prve kuharske korake i tajne otkrila joj je mama Anita, a veliku podršku ima i u tati Damiru i mlađem bratu Antoniju, inače profesionalnom fotografu. Najveći gastro kompliment joj je udijelila njena bivša susjeda Zrna Garača koja joj je jednom prilikom rekla da je za ručak jela samo njen kruh. 

Leonarda je postala stalna suradnica našeg portala koja će vam svaki drugi vikend otkrivati kulinarske specijalitete iz svoje kuhinje.

Specijalitet koji nam je danas napravila je Cacio e pepe!

Sastojci:

400 g tjestenine (spaghettoni)

200 g pecorina romana

1 žličica svježe mljevenog crnog papra 

Priprema:

Tjesteninu stavite kuhati u nekih 1-2 L vode (što manje). Razlog tome je da nam se napravi što "škobnija" voda koja će nam napraviti kasnije fini umak. Što se tiče tjestenine, koristite što deblju vrstu, a kod nas sam pronašla spaghettone. Dakako, u slučaju da nemate nijednu takvu vrstu, obične će isto odigrati ulogu. Tjesteninu ćemo kuhati 1 min manje od navedenog vremena kuhanja na kutiji. 

Za to vrijeme pripremite pecorino (naribajte ga) i kada se voda od kuhanja tjestenine zabijeli (pred kraj), dodajte cca 2 žlice vode i napravite pastu od tvrdog sira. 

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Svježe mljeveni papar istostirajte na vrućoj tavi, ali ne predugo, kada pusti miris, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da fino "zacvrči". 

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Nakon toga, dodajte kuhanu tjesteninu i dodajte još malo vode i radite "risottare" (kuhinjskom hvataljkom miješajte tjesteninu da se ne zalijepi za dno tave i da se tjestenina ravnomjerno još skuha). 

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Kada je voda isparila(malo vode mora ostati), tavu mičemo s vatre, dodajemo pastu od tvrdog sira i brzo miješamo (jako energično) da nam sir ne koagulira, odnosno da se ne pretvori u žvakaću gumu.

Foto: Leonarda Pejša
Foto: Leonarda Pejša

Dobar tek!

Ako niste dovoljno sigurni u sebe i ako mislite da će vam sir koagulirati, onu pastu možete i malo razrijediti; također energično miješajte smjesu od tvrdog sira i vode, ako dodajete više vode!

Pecorino romano je intenzivan sir rađen od ovčijeg mlijeka i on čini ovo jelo izvan svih granica. Zamjena za pecorino može biti i grana padano koji je kod nas lako dostupan za razliku od pecorina, ali okusom je velika razlika. 

Iako, ja ovo jelo radim jako često i kada ostanem bez pecorina, radim i sa grada padanom. NIKAKO, ali nikako nemojte koristiti sir sibanac ili već naribani grana padano jer se isuši i svi fini okusi i mirisi ishlape. 

Ova tjestenina je toliko jednostavna, ali toliko zahtjevna. Ima svega tri sastojka, a sva tri vam mogu zadati muku. Učila sam na svojim greškama i ovo mi je najlakši način, ali ne znači da će biti i vama. Brzo radite i poslije uživajte u kremastom umaku bez dodataka maslaca, ulja ili slično, što rade pojedini restorani.