Fotografija: Deki i njegov instrument/Foto: Mario Barać
Galerija
Deki i njegov instrument/Foto: Mario Barać

Kiša, magla, zima... Sve se urotilo protiv Pozdrava ljetu. A onda je krenuo ludi tulum sa 7 gitara!

"Plan je bio da nešto pojedemo i okrijepimo se, ali kad smo vidjeli koji je to tulum gore, ostali smo fascinirani", kaže ekipa iz Kutine koja je na Omanovac došla biciklima iz 55 km udaljene Kutine
Nedjeljni program drugog dana Pozdrava ljetu, šumskog festivala dobre zabave i uživanja u prirodi na Omanovcu, slobodno se može reći da je održan pod motom „Kiši, magli i hladnoću usprkos“!

Improvizacija na kiši

Jer jaka kiša koja je padala od 12 sati onemogućila je održavanje velike većine planiranih i pripremljenih igara, radionica, sportskih i adrenalinskih poligona i ostalih zabavnih sadržaja na otvorenom. Ipak, organizatora to nije spriječilo da improvizira i izvuče maksimum iz uvjeta kakvu su bili u nedjelju na Omanovcu. Rezultat toga je odličan tulum i zabava koju je dobilo više od pedeset hrabrih posjetitelja Pozdrava ljetu, ne samo iz Pakraca i Lipika nego i iz Osijeka, Zagreba, Kutine koji su tijekom dana stalno ili povremeno sudjelovali u kiši prilagođenom programu. 

<p>Dalibor Talajić predstavio je knjigu "La Molnar"/Foto: Mario Barać</p>

Dalibor Talajić predstavio je knjigu "La Molnar"/Foto: Mario Barać

Sve je počelo u 10 sati kada je Dalibor Talajić održao „Književnu pričaonicu i slušaonicu“ na temu knjige „La Molnar“, autobiografije Daliborove majke Ljiljane Molnar Talajić, svojevremeno svjetski poznate i cijenjene operne pjevačice, posljednjeg verdijanskog soprana i po mnogima najbolje Aide svih vremena koja je pjevala u svim najvećim svjetskim opernim kućama u Beču, New Yorku, Londonu. Milanu...

Pogledajte kratki video o događanjima na Omanovcu:

Budući da je vrlo malo sačuvanih snimaka nastupa Ljiljane Molnar Talajić, bilo je lijepo poslušati dvije snimke koje je Dalibor reproducirao ovom prigodom. Nije potrebno biti posebno glazbeno obrazovan da se iz njih razazna kako se radi o posebno lijepom, prozračnom i baršunastom, a u isto vrijeme energičnom i čvrstom sopranu.

Volonteri iz Europe i Afrike

I otprilike to je bilo sve se tiče planiranog i održanog programa drugoga dana Pozdrava ljetu (skraćeno PLJ) jer je sve ostalo bilo rezultat improvizacije. Vidjelo se da kiša potpomognuta maglom i temperaturom koja nije prelazila 10 stupnjeva Celzijusa najteže pada posebnim gostima ovogodišnjeg Pozdrava ljetu, mladim volonterkama i volonterima iz Mozambika, Španjolske, Portugala, Malte, Poljske, Grčke, Njemačke i Italije. Loše vrijeme je značilo da neće imati prilike predstaviti se posjetiteljima sa svim pripremljenim sadržajima kao što su „Omanolympic“ poligonom sa sportskim igrama za djecu i mlade, zatim „Survive parkom“ i igrama snalaženja u prirodi niti sa „Volonterskim kutkom“. 

<p>Slastice u Volonterskom kutku/Foto: Mario Barać</p>

Slastice u Volonterskom kutku/Foto: Mario Barać

Ipak i volonteri su se prilagodili vremenskim (ne)prilikama pa su u nešto manjem obimu u njihovim sadržajima uživali oni rijetki posjetitelji. Osobno sam se uvjerio kako je ukusan njemački kruh sa sjemenkama, a posebno me oduševila malteška slatko-gorka pita. 

Intimno predstavljanje

„Na početku je među volonterima bilo malo žala što se zbog lošeg vremena neće moći predstaviti široj publici, ali i ovaj način predstavljanja koji su imali je imao svojih prednosti. Njihovo predstavljanje je bilo na neki način intimnije jer su se predstavili ljudima koji su ciljano došli na Omanovac. Sretni su se u subotu imali mogućnost predstaviti autohtonom kuhinjom svojih zemalja što je također bila vrijedna interakcija. 

<p>Interacionalna volonterska kuhinja/Foto: Mario Barać</p>

Interacionalna volonterska kuhinja/Foto: Mario Barać

U kasnijem razgovoru i analizama koje smo radili rekli su kako su uživali u svim sadržajima, da su se osjećali dobrodošlo, osjetili su pristupačnost i gostoljubivost domaćih ljudi, na čemu su posebno zahvalni. Kroz nedjeljno druženje su se imali prilike povezati i s lokalnim, mladim volonterima i općenito ta interakcija je bila dobra i vjerujem obostrano korisna“, rekao je Branimir Suk ispred nevladine organizacije „Ocean znanja“ koji provodi projekt „Top of potentials“, financiran od Hrvatske nacionalne agencije i Agencije za mobilnost i programe EU kroz program Europskih snaga solidarnosti, u sklopu kojeg mladi volonteri borave na Omanovcu. 

Obiteljski ples iz Mozambika

Kiša se oko 14:30 nakratko smilovala i prestala padati što je iskoristila volonterka Darcy iz Mozambika da predstavi Obiteljski ples koji se u njenoj zemlji održava na većim obiteljskim okupljanjima kao što su svadbe i slično. 

<p>Darcy je pokazala Obiteljski ples i njezinog Mozambika/Foto: Mario Barać</p>

Darcy je pokazala Obiteljski ples i njezinog Mozambika/Foto: Mario Barać

Ali, čim se nakon ovog plesa kućni duo „Neši & Peđa“ krenuo pripremati za nastup i postavljati binu ispred doma, kiša je rekla „ne“ pa je novi pljusak ugasio sve nade koncertnog nastupa i svirke s razglasom. No, duh Pozdrava ljetu jučer je bio nesalomljiv pa su se Nešo i Peđa, uz pomoć Kube, Sineta, Zoke i ženskih vokala preselili na terasu doma gdje je krenula svirka koja je prestala tek negdje oko 22 sata. 

U jednom trenutku na terasi je sviralo čak sedam gitara, a jednu od njih donio je Filip, član banda koji je dan ranije u subotu trebao svirati na Omanovcu u sklopu prvog dana PLJ, ali je taj dio programa otkazan zbog kiše. Filip nikada nije bio na Omanovcu, ali je nedjelju bio u obližnjim Lipovljanima pa je, kako kaže, iskoristio priliku da dođe i vidi Omanovac. 

<p>Na terasi na Omanovcu svira se i po pljusku/Foto: Mario Barać</p>

Na terasi na Omanovcu svira se i po pljusku/Foto: Mario Barać

„Ovo je stvarno super, ne mogu vjerovati da se još uvijek negdje održavaju ovakvi tulumi kakav je ovaj na Omanovcu. Stvarno nemam riječi, jedva čekam da o ovome ispričam ekipi iz banda i siguran sam da nećemo morati čekati sljedeći Pozdrav ljetu da sviramo na Omanovcu“, oduševljen je bio Filip. 

Body painting i cirkuska radionica 

Najbliže što smo se ove nedjelje približili suncu na Omanovcu bilo je kada su iz Zagreba stigli Sunčana i Hrvoje. Čim su na stol postavili opremu za body painting, led su probile klinceze i klinci koji su ponosno pokazivali lisičje nosiće ili Spidermanovu masku, a nakon djece za oslikavanje lica su se ohrabrile i mame i tate. U ranije planiranom nedjeljnom programu bila je predviđena i cirkuska i žonglerska radionica na otvorenom. Vrijeme nije dozvoljavalo njeno održavanje, ali su se Sunčana Hrvoje i brojni zainteresirani za ovu radionicu prilagodili pa je ona, bez obzira na skučen prostor, ipak održana i to vrlo uspješno. Dokaz tome je da je u njoj sudjelovao i naš domaćin Deki koji je, zahvaljujući Hrvojevim vještinama, zaprkosio gravitaciji i na trenutak poletio. 

<p>Cirkuska radionica/Foto: Mario Barać</p>

Cirkuska radionica/Foto: Mario Barać

<p>Bodi paintingom najoduševljeniji su bili klinci/Foto: Mario Barać</p>

Bodi paintingom najoduševljeniji su bili klinci/Foto: Mario Barać

<p>Cvita i njen lisičji nosić/Foto: Mario Barać</p>

Cvita i njen lisičji nosić/Foto: Mario Barać

Među hrabrijima jučer je bio Jure iz Sportske zajednice Grada Pakraca koji je, doslovno blatan do grla na Omanovcu nudio vožnje e-biciklima. Još luđom zvuči konstatacija da je stvarno i bilo dosta zainteresiranih za vožnju. 

Biciklima iz Kutine na Omanovac

Biciklisti su posebna priča jučerašnjeg PLJ i to ludo hrabra petorka koja je na Omanovac došla biciklima i to iz 55 kilometara udaljene Kutine. 

Damir i supruga Andrea Kostelac, Mihaela i Bruno Plaskonj i Hrvoje Burić, prijatelj iz Biciklističkog kluba „Kutina“ krenuli su iz Kutine 10 sati, a uz kraća stajanja na Omanovac su stigli oko 13:30.

<p>Ludo hrabri biciklisti iz Kutine koji su po ovako lošem vremenu biciklirali 55 kilometara do Omanovca pa još toliko natrag do Kutine/Foto: Mario Barać</p>

Ludo hrabri biciklisti iz Kutine koji su po ovako lošem vremenu biciklirali 55 kilometara do Omanovca pa još toliko natrag do Kutine/Foto: Mario Barać

„I inače dosta često dođemo na Omanovac jer nam je tu lijepo, volimo planinariti i uživati u lijepoj prirodi. Znali smo za program Pozdrava ljetu jer smo sve pratili preko Facebooka pa smo ranije planirani put za Omanovac zbog najavljene kiše sa subote odgodili na nedjelju. Na kraju je ispalo da je u subotu bilo bolje vrijeme nego u nedjelju. Plan je bio da nešto pojedemo, popijemo i okrijepimo se, al kad smo vidjeli koji je to bio tulum gore, ostali smo fascinirani - priča nam Kostelac.

"Ostali smo zbog tuluma"

- Kiša lijeva, a na terasi 6 ljudi svira i od nekud dolazi i sedma gitara. Stvarno svaka čast, zato smo i ostali duže od planiranog i baš smo uživali. Kasniji polazak nas je koštao novog pljuska koji nas je oprao od Omanovca do Pakraca i bili smo mokri doslovno do kože. Zato smo se sažalili nad ženama i u Pakracu im organizirali auto prijevoz za Kutinu, a nas trojica smo iz Pakraca u Kutinu stigli za dva sata. Kod kuće smo bili u 20:15. Bez obzira na to što smo pokisnuli, nitko od nas ne žali ni sekunde jer smo se stvarno neočekivano i odlično proveli“, rekao mi je dan kasnije u telefonskom razgovoru Damir Kostelac. 

<p>Žonglerska radionica/Foto: Mario Barać</p>

Žonglerska radionica/Foto: Mario Barać

Kiši, magli i hladnoći unatoč... U nedjelju se na Omanovcu dogodilo ono za što većina nas voli reći da je neplanirani tulum, a u pravilu je to najbolja i najkvalitetnija zabava. Potvrdila je to i ova nedjelja na Omanovcu koja je u stvari organizatoru bla svojevrsna utjeha. 

<p>Domaći volonteri bacili su Belu/Foto: Mario Barać</p>

Domaći volonteri bacili su Belu/Foto: Mario Barać

Jer, u pripremu i organizaciju ovogodišnjeg Pozdrava ljetu koji je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Pakrac, a u sklopu „Pakračkog ljeta“, uloženo je puno truda, energije, vremena. Zato je razumljivo da ostaje žal što je loše vrijeme pokvarilo planove i onemogućilo održavanje brojnih zanimljivih, kvalitetnih, zabavnih sadržaja. Ruku na srce, na tri ranija izdanja PLJ smo imali savršeno vrijeme pa je logično da nas je prije ili kasnije morao stići „jesenski“ Pozdrav ljetu kakvog smo imali ove godine. 

Zadovoljan i domaćin

Dan kasnije zadovoljan je bio i Deki, Dean Nagy, domaćina na Omanovcu i idejni začetnika Pozdrava ljetu. 

Planirao sam za kraj od njega uzeti izjavu, ali me lakonski „otkantao“:

„Pa bolje uzmi 3 rečenice od Talaje ili Traka ili Ivane nego moje... A ionako znaš moju poruku „Hvala što niste došli i tako me spasili“ napisao mi je. 

<p>Velik interes za improviziranu radionicu skrivanja u magli/Foto: Mario Barać</p>

Velik interes za improviziranu radionicu skrivanja u magli/Foto: Mario Barać

<p>Volonteri iz inozemstva osmislili su stolnu igru s loptom/Foto: Mario Barać</p>

Volonteri iz inozemstva osmislili su stolnu igru s loptom/Foto: Mario Barać

Ipak, svjestan da se ne dobiva često prilika obratiti putem medija kakav je MojPortal, uskoro je „podebljao“ svoju izjavu u novoj poruci. „I svakako napiši moje snove da će PLJ jednog dana prerasti u trodnevni festival svega. Hvala... I zahvaljujem se svim volonterima od srca, a pogotovo supruzi Daliji na ljubavi i strpljenju... I da već od sutra tražimo nove volonterke, audicija petkom od 21 sat, primamo pogotovo one starije, s dlakavim i nježnim brčićima“.

Deki!

<p>Talaja i Malik/Foto: Mario Barać</p>

Talaja i Malik/Foto: Mario Barać