Fotografija: Sve bjelovarske carice
Galerija
Sve bjelovarske carice

Kazališne prvakinje, učiteljica pa čak i muškarac – evo tko je sve u 28 godina glumio caricu Mariju Tereziju!

„Jedne godine me s trona svrnula Mia Begović, tada sam postala obična kmetica, baš kao i kolega Milan Markovinović, koji je ranije glumio mog carskog muža Franza Josepha“, priča Margareta FabičevićCarica Marija Terezija stigla je u grad! Najveća bjelovarska fešta njoj u čast počela je jučer, a svoje drage podanike Njezino Carsko Visočanstvo dolaskom u središte grada će počastiti u subotu, kada će u pratnji svoje dvorske svite, prodefilirati centrom.

Nezaobilazna je to bjelovarska tradicija već 28 godina, iako prava Marija Terezija za života nikad nije stupila nogom u Bjelovar koji je osnovala. No, možda baš zato od prve Terezijane, koja je održana daleke 1996. godine, Bjelovarčani spremno i uvijek s velikom radošću dočekuju svoju caricu.

S obzirom da su tih dana sve oči u gradu uprte baš u nju, preuzimanje uloge Marije Terezije velika je čast i odgovornost. Jako dobro to zna Anita Vegh, bjelovarska učiteljica engleskog koja se još od školskih dana u HORKUD-u Golub bavi kulturno-umjetničkim amaterizmom u vidu glume, pjevanja, sviranja i kostimiranja. To su prepoznali su to u Turističkoj zajednici pa su joj 2016. godine ponudili da utjelovi slavnu Mariju Tereziju, što je rado prihvatila. Ta je uloga, kaže, za nju više od glume.

Velika čast

- To za mene velika čast. Sretna sam što na taj način mogu doprinijeti pozitivnom publicitetu našega grada. Nastojim što bolje odigrati ulogu Marije Terezije, a liku sam dodala caričin sleng i spontano iskrivljeni hrvatsko-njemački izgovor. Nadam se da to publiku nekada nasmije. Nastojim također prezentirati caricu kao ljubaznu, nasmijanu, ali ponekad i hirovitu. Inače i u privatnom životu zagovaram ljubaznost i šaljivost. Uz lijepu riječ i osmijeh svaka je situacija ugodnija – kaže Vegh.

Nakon jednogodišnje stanke, vraća se carica Anita/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Nakon jednogodišnje stanke, vraća se carica Anita/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

Taj pozitivan stav kod Anite su prepoznali Bjelovarčani pa su mnogi bili razočarani kada je lani, umjesto nje, u carskoj kočiji u grad stigla poznata televizijska voditeljica bjelovarskih korijena Barbara Kolar. Iako je ulogu odradila profesionalno, Bjelovarčani su na društvenim mrežama jasno i glasno poručili kako žele nazad „staru“ caricu pa su organizatori odlučili udovoljiti njihovoj želji.

A da je Anita Vegh odličan odabir za tu ulogu smatra i najdugovječnija bjelovarska carica, voditeljica Bjelovarskog kazališta Margareta Fabičević. Dugih niz godina upravo je ona bila bjelovarska Marija Terezija.

Margareta Fabičević, najdugovječnija bjelovarska carica/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Margareta Fabičević, najdugovječnija bjelovarska carica/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

Prosta štafeta

- Tijekom 17-godišnjeg razdoblja, od 1998. do 2015., samo par puta nisam bila carica. Jedne od tih godina carica je bila muškarac. Naime, kako svaki dolazak carice prati određena priča, te je godine zamišljeno da Marija Terezija primi štafetu u obliku muškog spolnog organa. Kao majka troje djece u tinejdžerskim godinama, jednostavno nisam mogla pristati na to – prisjeća se Fabičević.

Zbog toga su, kaže, organizatori u caričinu haljinu odjenuli jednog mladića, tadašnjeg člana Bjelovarskog kazališta koji je među podanike u Bjelovar stigao u prikolici koju je vukao legendarni bjelovarski traktorić „Tomo Vinković“.

Caricu je 2000. godine glumio - muškarac/Foto: Arhiva Bjelovarski list
Caricu je 2000. godine glumio - muškarac/Foto: Arhiva Bjelovarski list

Jedne ju je pak godine, priča, s carskog trona svrgnula glumica Mia Begović.

- Te sam godine, umjesto carice, glumila kmeticu, a kolega Milan Markovinović, koji je ranije glumio mog carskog muža Franza Josepha, također je postao obični seljak. Mene su već iduće godine vratili na prijestolje, no dobila sam novog muža, Dubravka Kovačevića – prisjeća se naša sugovornica.

I Mia Begović je jedne godine zasjala kao carica/Foto: Miroslav Martinić
I Mia Begović je jedne godine zasjala kao carica/Foto: Miroslav Martinić

Posebne Terezijane

Dodaje kako su te prve Terezijane bile posebne. Carska povorka obično je kretala od današnje Dvorane europskih prvaka u Hebrangovoj, a završavala na korzu. Prvih godina kostimi su se posuđivali u kazalištima diljem Hrvatske, a onda je i Maja dobila vlastitu haljinu, šivanu po mjeri.

A da s posuđenim kostimima nije uvijek bilo sreće, svjedoči i kazališna producentica Antonija Putić koja je također jedne godine imala čast glumiti Mariju Tereziju, dok je više puta bila u ulozi njezine dvorske dame.

Carina Antonija i car Pepi/Foto: TZ Bilogora Bjelovar
Carina Antonija i car Pepi/Foto: TZ Bilogora Bjelovar

- Prošlo je puno godina i ne sjećam se svega točno, ali mislim da sam jednom glumila i njezinu kćerku, Mariju Antoanetu. Uglavnom, jedne godine na sebi sam imala posuđenu haljinu s kojom nešto nije bilo u redu jer sam dobila strašan osip. Budžet za Terezijanu je tada bio vrlo skroman pa smo posuđivali kostime, a sjećam se da sam si sama izradila ogrlicu i krunu – prisjeća se Putić.

Uspomene iz tih vremena i danas vjerno čuva njezina baka Marija.

S ladom caricom svi su se željeli fotkati/Foto: Privatni album
S ladom caricom svi su se željeli fotkati/Foto: Privatni album

- Ona se sjeća detalja bolje od mene. Kaže da je sve bilo vrlo smiješno, ali i da su se svi željeli fotografirati s caricom. A ja se sjećam da sam tijekom prikaza govorila jako malo, uglavnom sam postavljala pitanja o rupama na cesti i sličnome – smije se Putić.

I dok sve do sada spomenute carice Bjelovarčani manje-više dobro pamte, prve dvije se još samo rijetki pamte.

Kazališne prvakinje

- Na prvoj Terezijani 1996. godine Mariju Tereziju je glumila prvakinja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Elizabeta Kukić, dok je godinu dana kasnije tu ulogu preuzela njezina kolegica Vlasta Ramljak iz Osijeka. Nakon toga na scenu stupaju Margareta i druge carice. Tadašnje Terezijane su bile posebne po tome što se za svaku pisao poseban prikaz, a često smo kroz njih kritizirali određene društvene pojave pa smo znali dobiti i po prstima – prisjeća se Mladen Medak Gaga, dugogodišnji organizator Terezijane.

Prva carica bila je Elizabeta Kukić/Foto: Arhiva Bjelovarski list
Prva carica bila je Elizabeta Kukić/Foto: Arhiva Bjelovarski list

Dodaje kako se za manifestaciju tada izdvajalo daleko manje novca nego danas, no svejedno su bile odlično osmišljene i originalne. Baš kao što je originalna, svaka na svoj način, bila svaka od dosadašnjih osam bjelovarskih Marija Terezija.

Na drugoj Terezijani caricu je utjelovila Vlasta Knezović/Foto: Arhiva Bjelovarski list
Na drugoj Terezijani caricu je utjelovila Vlasta Knezović/Foto: Arhiva Bjelovarski list

Pa ipak, ako pitate aktualnu caricu Anitu Vegh, sve one imaju nešto zajedničko.

- Kroz ulogu carice ja predstavljam sve svoje Bjelovarčanke: sve naše majke, bake, sestre, sve naše zaposlene žene, kao i domaćice. Pošto je Marija Terezija imala čak 16 djece i bila dugovječna, mudra i utjecajna vladarica, ulogu posvećujem svim ženama koje kroz život nose više tih zahtjevnih uloga. U ženskom srcu nerijetko bude briga, tuge i straha, ali uz odlučnost, ustrajnost, požrtvovnost, podršku bliskih osoba i bezuvjetnu odanost istinskim ljudskim vrijednostima, žena će iz tih izazovnih i stresnih situacija izaći ponosna i jača nego prije. Noseći carsku krunu na Terezijani zastupam sve naše žene, jer sam i sama u privatnoj ulozi majka, kći, sestra, prijateljica i učiteljica, žena ponosna na svoj grad, svoju školu, svoju obitelj, a osobito na svog sina Maksimilijana i kćer Elizabetu – kaže Anita Vegh, dodajući kako je svaka žena na neki svoj poseban način – carica!

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Grad BJelovar
Foto: Grad BJelovar

Dobijte informaciju odmah i zapratite nas na Facebooku TikToku!