Fotografija: Čarobna torta od mrkve sestara Klobučar/Foto: Arhiva
Galerija
Čarobna torta od mrkve sestara Klobučar/Foto: Arhiva

Kako smo neuspjeli kuglof od mrkve pretvorili u najfiniju tortu na svijetu

S malo usavršavanja kuglof od mrkve koji im nije baš najbolje uspio, postao je njihova najdraža torta, a sestre Martina i Matea Klobučar nadaju se da će se isto dogoditi sa svijetom oko nas i da smo iz kaotične 2020. prešli u jednu puno ljepšu godinu

Sestre Klobučar iz Daruvara od malih nogu kuhaju, a njihovi recepti koje objavljuju na svom instagram profilu @kao.kuham pregledava na tisuće pratitelja. Što se slastica tiče, inspiracija su im već poznati tradicionalni deserti koje pripremaju u nekim novim "zdravijim" varijantama čime dokazuju da se u kolač ne mora utrpati kilogram šećera kako bi on bio ukusan. Što se slanih jela tiče, osim klasičnih recepata u njihovim varijantama, osmišljavaju raznovrsne brzinske obroke, jer i same znaju koliko ponekad nemaju vremena za pripremu ručka.

Martina i Matea Klobučar
Martina i Matea Klobučar

Sestre Klobučar će za čitatelje našeg portala jednom tjedno otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane.

Za prvi dan nove godine pripremile su prefinu tortu od mrkve.

Sretnu Novu godinu žele vam Matea i Martina Klobučar/Foto: Martina Klobučar
Sretnu Novu godinu žele vam Matea i Martina Klobučar/Foto: Martina Klobučar

S malo usavršavanja neuspjeli kuglof od mrkve postao je njihova najdraža torta, a nekako se nadaju da će se isto dogoditi sa svijetom oko nas i da smo iz ove kaotične i katastrofične 2020. prešli u jednu puno ljepšu godinu. 

Dame i gospodo, uživajte u prefinoj torti od mrkve iz Martinine i Mateine kuhinje! 

Med je jedan od sastojaka koji ovu tortu čini posebnom/Foto: Martina Klobučar
Med je jedan od sastojaka koji ovu tortu čini posebnom/Foto: Martina Klobučar

ZA BISKVIT:

▪️350 g sitno ribane mrkve

▪️80 g sitno sjeckanih badema

▪️2 jaja

▪️200 g zobenog brašna 

▪️200 g grčkog jogurta

▪️200 g meda

▪️150 ml bademovog mlijeka 

▪️50 g kokosovog ulja

▪️pola praška za pecivo

▪️korica pola limuna

▪️prstohvat soli

PRIPREMA: Mrkvu naribajte, a bademe nasjeckajte i ostavite sa strane.

Bademi i mrkva se stavljaju u smjesu bez miksanja/Foto: Martina Klobučar
Bademi i mrkva se stavljaju u smjesu bez miksanja/Foto: Martina Klobučar

U posebnoj posudi izmiksajte jaja te im dodajte sve ostale sastojke, a na kraju umiješajte bademe i mrkvu bez miksanja. Smjesa će biti poprilično rijetka.

Smjesa će biti dosta rijetka ali to vas ne treba zabrinjavatiFoto: Martina Klobučar
Smjesa će biti dosta rijetka ali to vas ne treba zabrinjavatiFoto: Martina Klobučar

Podijelite ju na tri dijela te svaki pecite u kalupu (one su pekle u kalupu promjera 18 cm) obloženom aluminijskom folijom kako bi se lakše izvadio. Svaki biskvit pecite na 180°C otprilike 25 minuta.

Test čačkalicom ovdje ne funkcionira jer je biskvit sam po sebi dosta mokar, no ohlađen će biti baš kako treba. Kad se ispeče, izvadite ga iz kalupa, ali ostavite da se dobro ohladi prije nego što ćete maknuti foliju.

ZA KREMU NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE:

Izmiksajte:

▪️400 g sirnog namaza ili kremastog posnog sira

▪️50 g grčkog jogurta

▪️100 g eritrita (ili drugog granuliranog zaslađivača) u prahu - dakle može i bijeli šećer u prahu, ali mi meljemo eritrit u mlinčiću za kavu 

Kad se biskviti ohlade, nakremajte tortu i ukrasite po želji.

Kad se biskviti ohlade, stavlja se krema i ukrasi po želji/Foto: Martina Klobučar
Kad se biskviti ohlade, stavlja se krema i ukrasi po želji/Foto: Martina Klobučar

Ako se odmah ne pojede, čuvajte ju na hladnom mjestu.

Evo kako je na kraju ispala njihova torta od mrkve/Foto: Martina Klobučar
Evo kako je na kraju ispala njihova torta od mrkve/Foto: Martina Klobučar

Torta od mrkve/Foto: Martina Klobučar
Torta od mrkve/Foto: Martina Klobučar