Fotografija: Lipik je oslobođen zahvaljujući velikoj hrabrosti svojih branitelja koji su ga od prvog napada čuvali kao vjerni gospodari/Foto: Compas.hr
Galerija
Lipik je oslobođen zahvaljujući velikoj hrabrosti svojih branitelja koji su ga od prvog napada čuvali kao vjerni gospodari/Foto: Compas.hr

Kako je Lipik postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu

Lipik je 6. prosinca 1991. godine ponovo bio u hrvatskim rukama. Zasluge za veliku ratnu pobjedu pripadaju svima, ali posebno Lipičanima - braniteljima koji su svoj grad čuvali i branili mjesecima i nisu ga napuštali ni kada su napadi bili najžešćiLipik je na današnji dan 6. prosinca 1991. postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu sve do vojno-redarstvene akcije „Oluja“ kada je oslobođen najveći dio našeg okupiranog teritorija.

Prve granate na Lipik pale su na dječji dom 19. kolovoza 1991. godine. Bilo je mirno sve do predvečerja kada je nekoliko granata palo u Ulicu Matije Gupca i u blizini Vile Nenadović. Iako je do tada na Lipik znalo pasti svega nekoliko granata na dan koje nisu izazvale veće posljedice, stanovništvo se počelo masovno iseljavati. Oni koji su ostali uglavnom su boravili u podrumima.

Žestoke borbe

Poduzeća su prestala s radom. Samo je Lipička Staklana smanjenim kapacitetima radila sve do 22. rujna kada je neprijatelj prekinuo dotok plina u Lipik. Sve se promijenilo 24. rujna 1991. godine. Tada je počeo žestoki minobacački napad i od tada je na Lipik padalo na stotine granata dnevno.

Ovako su ulice Lipika izgledale za vrijeme najžešćih napada/Foto: Compas.hr
Ovako su ulice Lipika izgledale za vrijeme najžešćih napada/Foto: Compas.hr

U ranim jutarnjim satima 12. listopada neprijatelj je zauzeo dio Lipika južno od željezničke pruge.

Oko 6 sati ujutro kolona tenkova i pješaštva prešla je prugu i ulicom Marije Terezije prodrla prema centru. Branitelji u Hotelu Lipik otvaraju vatru po neprijateljskoj koloni i zaustavljaju jedan njezin dio. Dio kolone koja se probila do centra, žestoko se sukobila  s hrvatskim braniteljima, a dio kolone koja je zaustavljena kod Hotela, krenula je Slavonskom ulicom i izbila kod benzinske crpke na glavnu prometnicu.

Nova crta razgraničenja

Glavni smjer napada na Lipik bio je iz pravca Donjeg Čaglića, odnosno prometnice Lipik - Okučani. Drugi smjer napada bio je iz smjera sela Jagme prema Dobrovcu i Lipiku. Tada je Lipik napadalo gotovo tri tisuće neprijatelja. Branitelji u Hotelu Lipik odolijevali su napadima cijeli dan, a istu noć su se povukli prema dijelu Filipovca zvanom Tabor.

Lipik i Pakrac pretrpjeli su jedna od najvećih razaranja u Domovinskom ratu/Foto: Compas.hr
Lipik i Pakrac pretrpjeli su jedna od najvećih razaranja u Domovinskom ratu/Foto: Compas.hr

Pobunjeni Srbi i JNA okupirali su 12. listopada južni dio Lipika. Sutradan se u neokupirani dio Lipika vratilo 40-ak branitelja koji su uspostavili nove punktove u skladu s novom crtom razgraničenja.

Na ovim crtama razgraničenja vodile su se teške ulične borbe sve do 28. studenog kada su snažnom ofenzivom neprijateljske snage zauzele gotovo cijeli Lipik. Hrvatske snage povukle su se u Tabor i Prekopakru. Iako je u večernjim satima u Filipovac stigla pomoć od dva voda, početne položaje bilo je nemoguće vratiti. To je bio najteži dan za branitelje Lipika u cijelom Domovinskom ratu. Bilo je mnogo ranjenih i poginulih. Među poginulima je bio i zapovjednik obrane Lipika, legendarni Ibrahim Abushaala - Gadafi.

Povijesni dan za Lipik

Nakon pada Lipika, zapovjedništvo Druge operativne zone Bjelovar počinje s hitnim pripremama za oslobađanje. Bili su svjesni da neprijatelja treba napasti što prije, dok snage 5. banjalučkog korpusa ne dovuku u grad dodatne snage i ne učvrste obranu.

Napad je počeo 5. prosinca u 9 ujutro, a do noći su naše snage uspjele osloboditi sjeverni dio Lipika i učvrstiti obranu. Najveći posao odradila je lipička satnija 76. bataljuna koja je uspjela osloboditi Dobrovac i potpuno presjeći neprijateljske snage.

Prije 29 godina ovakve su scene u Lipiku bile svakodnevne/Foto: Compas.hr
Prije 29 godina ovakve su scene u Lipiku bile svakodnevne/Foto: Compas.hr

Napad prema Kukunjevcu bio je zaustavljen i odlučeno je da se sutradan pokuša s napadom iz drugog smjera.

Petak 6. prosinca 1991. bio je povijesni dan za Lipik. Hrvatske snage uspješno su nastavile napad i oslobodile grad, a do mraka je oslobođen i Kukunjevac. Neprijatelji su se žestoko borili i pokušali prodrijeti preko Dobrovca, ali su ih naše snage odbile.

Već 7. prosinca naši branitelji su pregrupirali svoje snage i obranu Lipika preuzela je lipička, odnosno 1. satnija 76. bataljuna, pripadnici lipičkog MUP-a i bataljun 104. varaždinske brigade iz Ivanca. Narednih dana srbočetnici žestoko su napadali Lipik i Pakrac, ali su ih branitelji uspješno odbijali.

Ova vojno-redarstvena akcija nazvana je "Orada", a koliko je bila dobro planirana i vješto izvedena, svjedoči i činjenica da je poginulo pet boraca, a ranjena dvadeset i dvojica.

Gradonačelnik uputio čestitku

Zasluge za veliku ratnu pobjedu pripadaju svima, ali posebno Lipičanima - braniteljima koji su svoj grad čuvali i branili mjesecima, najčešće sami, i nisu ga napuštali ni kada su napadi bili najžešći.

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 29. godišnjice oslobođenja održan je u subotu, 5. prosinca, skromno i dostojanstveno, u skladu s epidemiološkom situacijom.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana polaže vijenac na spomen obilježje poginulim braniteljima/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana polaže vijenac na spomen obilježje poginulim braniteljima/Foto: Compas.hr

U povodu Dana branitelja Lipika i 29. obljetnice oslobođenja tog slavonskog grada gradonačelnik Vinko Kasana uputio je svim građanima grada Lipika i svim braniteljima koji su sudjelovali u njegovoj obrani ovu čestitku:

"Obilježavajući Dan oslobođenja Lipika i Dan branitelja Lipika, s posebnom zahvalnošću i pijetetom, ali i s velikim ponosom prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske neovisnosti. Stoga osobitu zahvalnost izražavamo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli u borbi za slobodu našeg voljenog grada i domovine.

Lipik je 6. prosinca 1991. godine postao prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj i toga smo dana pokazali i sebi i drugima da od žrtve možemo postati pobjednici. Danas je Lipik otvoren grad, Lipik je multinacionalan grad i mi zajedno nastojimo stvoriti uvjete za dobrobit svih građana.

Svim sugrađankama i sugrađanima s područja Lipika, a napose hrvatskim braniteljima čestitam njihov Dan!

Vaš gradonačelnik, Vinko Kasana"

(Galeriju ratnih fotografija Lipika i njegovih branitelja koja je prije četiri godine bila izložena u Multikulturalnom centru Lipik, prenio je portal Compas.hr., a možete je pogledati klikom na fotografiju na vrhu članka)