Ilustracija/Foto: Freepik
Jeste li kušali juhu zbog koje se hrvatski premijer ''prepolovio''? Sprema se brzo, fina je i zdrava
U najranijoj verziji, prije dolaska rajčice iz Novog svijeta, gazpacho se pripremao od kruha, maslinova ulja, octa, vode i češnjaka
Jedna od glavnih tema u medijima posljednjih mjeseci jest nova, vidno tanja figura hrvatskog premijera. Andrej Plenković '' stesao'' se u rekordnom roku, a iako su zli jezici odmah počeli nagađati da koristi sve popularnije injekcije za mršavljenje, on sam je to opovrgnuo. Otkrio je kako je nakon nedavne operacije srca počeo paziti na prehranu, izbacio je slatko te nastoji u svakodnevicu uvesti što više fizičkih aktivnosti.
A kad je riječ o prehrani, pišu mediji, na Plenkovićevom meniju dominira andaluzijska gazpacho juha koja je, kažu, oduševila i njegove najbliže suradnike pa je tako i oni često blaguju zajedno s njim.
Hladna juha
No, o kakvoj je deliciji zapravo riječ? Gazpacho nazivaju najpoznatijom hladnom juhom Mediterana. Nastala je u Andaluziji kao osvježenje za radnike u polju tijekom ljetnih žega. U najranijoj verziji, prije dolaska rajčice iz Novog svijeta, gazpacho se pripremao od kruha, maslinova ulja, octa, vode i češnjaka. Tu skromnu mješavinu vrijedne domaćice tukle su u drvenom mužaru kako bi se svi sokovi i okusi savršeno proželi.
Tek u 16. stoljeću u igru ulazi i rajčica te postupno oblikuje današnji, nadaleko poznati rubin-crveni gazpacho. Danas ga najviše povezuju s Córdobom i Sevillom, ali različite inačice ovoga jela postoje diljem Španjolske i Portugala, primjerice ajoblanco s bademom, gušći salmorejo, alentejanski gaspacho i dr.
Nematerijalna baština
Izvan Iberije, gazpacho je postao globalni trend i poslužuje se u restoranima od New Yorka do Tokija. Ponekad na stolove stiže u zelenoj varijanti koja se priprema s krastavcem, grožđem i začinskim biljem ili čak s lubenicom. Inače, gazpacho je postao i simbol mediteranske prehrane koja je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine kao jedinstven proizvod koji spaja povrće, ekstra djevičansko ulje i minimalnu termičku obradu.
A evo i klasičnog recepta za četiri porcije.
Za prste polizati
Sastojci: 800 g zrelih rajčica, 1 krastavac, 1 crvena paprika, ½ crvenog luka, 1–2 režnja češnjaka, 80 g bijelog, dan ranije pečenog kruha bez kore, 60 ml extra djevičanskog maslinova ulja, 2 žlice vinskog ili sherry octa, sol, papar, malo hladne vode ili par kockica leda.
Priprema: Kruh nakvasite pa ocijedite. Povrće nasjeckajte, sve ubacite u blender s octom, solju i paprom te glatko izmiksajte. Zatim, dok blender radi, polako ulijevajte ulje da se juha emulgira i postane svilenkasta. Po potrebi razrijedite vodom, provjerite kiselinu i sol, pa ohladite najmanje 2 sata jer upravo hladnoća zaokružuje okuse. Poslužite u zdjelama ili čašama, uz kap maslinova ulja, kockice krastavca i paprike, krutone ili listiće bosiljka. Gazpacho je najbolji onog dana kad je pripremljen. Iako više godi u toplim ljetnim mjesecima, vjerujemo kako vas neće razočarati ni ako ga pripremite ovih dana. Dobar tek!
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!