Foto: Privatni album, Compas

Foto: Privatni album, Compas

ŽIVOTNI ZAOKRET

IT stručnjakinja iz Zagreba sreću našla u selu kod Lipika: ''Sada proizvodim vrhunske delicije od ruža''

Riječ je o proizvodima vrhunske kvalitete, a Sanjin namaz od ružinih latica primio je uglednu međunarodnu Great Taste Award nagradu, svojevrsnog Oscara u prehrambenoj industriji

Nakon 40 godina provedenih u IT sektoru, Zagrepčanka Sanja Penić posvetila se poslu koji nema gotovo nikakve sličnosti s onim čime se bavila cijeli život. Kako im se bližila mirovina te želji da imaju svoj kutak u koji će se moći sakriti od gradske vreve, još 2014- godine godina, ona i pokojni suprug te kćer u Klisi kod Lipika kupili su seosko imanje. Nekoliko godina kasnije Sanja je ondje posadila svoje omiljeno cvijeće, ruže, i to čak 350 sadnica.

- Čitav život sam poduzetnica, a taj poduzetnički duh ''kopkao'' me i ovdje na selu. Od 350 grmova ruža dobijete puno latica pa sam počela razmišljati o tome kako ih najbolje iskoristiti. Počela sam eksperimentirati s receptima i tako je nastao moj namaz od ružinih latica – priča nam Sanja koja, već pogađate, nije stala samo na namazu. Daljnje eksperimentiranje rezultiralo je i chuttneyem te sirupom od ružinih latica, a danas njezin OPG Rosa Petalis nudi i sušene te ušećerene latice ruža, luksuzne žele bombone od ruža, ali i druge delicije koje nemaju veze s tim raskošnim cvijetom, poput namaza od mrkve i mandarine, ekstra džema od lubenice, džema od jabuke i kruške sa začinima i dr.

Međunarodno priznanje

Riječ je o proizvodima vrhunske kvalitete, što potvrđuju i priznanja koje je OPG za njih primio, poput ugledne međunarodne Great Taste Award nagrade, svojevrsnog Oscara u prehrambenoj industriji, za namaz od ružinih latica Rosa Spread.

Sanja u svom ružičnjaku/Foto: Compas

Sanja u svom ružičnjaku/Foto: Compas

- Riječ je o globalnoj organizaciji koja ocjenjuje prehrambene proizvode diljem svijeta, a svakom proizvodu mogu dodijeliti maksimalno tri zvjezdice. Ja sam za namaz Rose Spread dobila jednu zvjezdicu, što je dokaz vrhunske kvalitete, no u budućnosti ću svakako težiti tome da se broj zvjezdica i poveća – smije se naša sugovornica dodajući kako je u ocjenjivanju njezine delicija sudjelovalo pedesetak članova žirija, odreda vrhunskih strunjaka na području prehrambene industrije.

No, nisu samo stranci ti koji su prepoznali kvalitetu njezinih proizvoda.

Vrhunski namaz iz Klise kod Lipika/Foto: SALTY BUSINESS

Vrhunski namaz iz Klise kod Lipika/Foto: SALTY BUSINESS

Paleta proizvoda s OPG-a Rosa Petalis sve je šira/Foto: Privatni album

Paleta proizvoda s OPG-a Rosa Petalis sve je šira/Foto: Privatni album

- Ove godine izlagala sam i na Samu zimnice i autohtonih proizvoda gdje je isti proizvod za kvalitetu dobio šampionsku plaketu, dok je chuttney dobio srebrnu plaketu – ponosno ističe naša sugovornica.

Koliko su njezini proizvodi posebni i unikatni najbolje opisuje činjenica da svaki proizvede i pripremi sama, vlastitim rukama.

- Suprug mi je preminuo prije deset godina, tako da sam na imanju u Klisi sada sama. Jedino što ovdje imam od mehanizacije jest robotska kosilica za travu, sve ostalo obavljam uobičajenim alatima, kao što su motika i škare, odnosno vlastitim rukama – otkriva Sanja, dodajući kako je njezino imanje i uzgoj na 1200 četvornih metara dobar primjer sve popularnijeg microfarminga, odnosno isplativog uzgoja na maloj površini zemlje.

Organski uzgoj

Njezine ruže organski su uzgojene, kaže, drugačije ih i ne bi mogla prerađivati u prehrambene proizvode, a kao i druge poljoprivredne kulture, osjetljive su na vremenske promjene i druge nedaće s kojima se susreću i uzgajivači brojnih drugih kultura.

Međunarodno priznanje za kvalitetu/Foto: Privatni album

Međunarodno priznanje za kvalitetu/Foto: Privatni album

Sanja uglavnom svoje proizvode predstavlja na sajmovima/Foto: SALTY BUSINESS

Sanja uglavnom svoje proizvode predstavlja na sajmovima/Foto: SALTY BUSINESS

- I ruže su osjetljive na mraz često ih napadaju kukci i druge štetočine koje se hrane listom ili laticama… S obzirom da ih uzgajam na otvorenom, morala sam se naučiti nositi s takvim problemima. Tako, primjerice, redovito sama spravljam organske pripravke za zaštitu – otkriva.

Na njezinu imanju u Klisi prevladavaju dvije sorte ovog popularnog svijeta – damašćanska ruža i rosa centifolia.

- Damašćanska ruža se ponekad naziva i bugarskom ružom, a specifična je svom slatkastom mirisu. Centifolia je pak poznata i kao majska ruža, a nakon dugo vremena ponovno je vrlo popularna, pogotovo u Francuskoj gdje se koristi u kozmetičkoj industriji. Naime, proizvođači su ondje godinama proizvodili sintetičke parfeme, a sada se ponovno vraćaju prirodnim sastojcima i organskom uzgoju cvijeća. I država potiče takav način proizvodnje pa se centifolia opet masovno sadi na francuskim poljima – kaže Sanja.

Jedinstvena delicija

Umjesto u parfemima, njezina centifolia s polja u Klisi završava u rijetkim delicijama kakve proizvodi vrlo malo gospodarstava u Hrvatskoj. Uz svaki od Sanjinih premium proizvoda ide i preporuka kako ga i u kojoj prilici konzumirati.

Sanjine ljepotice ruže/Foto: Privatni album

Sanjine ljepotice ruže/Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Slatkiši od ruža nikoga neće ostaviti ravnodušnim/Foto: Privatni album

Slatkiši od ruža nikoga neće ostaviti ravnodušnim/Foto: Privatni album

- Namaz od ružinih latica se, primjerice, ne konzumira kao većina drugih namaza, ne stavlja se na kruh ili palačinke jer se tako gubi dio svoga intenzivnog okusa. Eventualno ga možete namazati s maslacem na croissant. No, najbolje prija uz zrele sireve, posebno ovčji ili kozji – otkriva naša sugovornica.

Sa sirom se odlično slaže i chuttney, koji je odličan i uz meso divljači. Namaz se pak često stavljaj i u koktele, savršeno se sljubljuje s bijelim vinom, a običnu kuglicu sladoleda pretvorit će u deliciju koja će oduševiti svako nepce. Ili barem skoro svako, priznaje Sanja.

- Postoje ljudi kojima ne odgovara taj okus, što je normalno, no većina ipak reagira odlično. Do sada sam svoje proizvode prezentirala i prodavala samo na sajmovima i ti su nastupi bili uspješni. Mnogi se iznenade kad više što sve radim od ruža jer to baš i nije uobičajena vrsta prerade. U Hrvatskoj ima više nas proizvođača, no i dalje je ta vrsta proizvodnje zanemariva u odnosu na neke druge – smatra Sanja.

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Rose Spread je primio vrijednu međunarodnu nagradu/Foto: Privatni album

Rose Spread je primio vrijednu međunarodnu nagradu/Foto: Privatni album

Iako se ljudi čude slatkišima i drugim delicija od biljke koju smo navili držati u vrtu ili u vazi, Sanja se smije i kaže da to nije ništa novo i drugačije od onoga što su nekada davno radile naše bake. One su, puno prije nego što je rođen danas popularan pojam ''zero waste'' sve u kući i oko kuće radile na potpuno ekološki način, ne stvarajući gotovo nikakav otpad.

Zero waste bake

- Naše bake nekad su pripremale namaz od latica ruža, a moja današnja receptura ne razlikuje se puno od njihove. Mislim da od njih možemo puno toga naučiti. One su svako voće i povrće maksimalno iskoristile, znale su fermentirati, dugoročno čuvati, ništa se, za razliku od danas, nije bacalo. Recimo, danas bacamo koru lubenice, dok su one znale kako i nju iskoristiti. Ili, uzmimo za primjer dragoljub od čijeg lišća se može pripremiti vrhunski pesto, cvijet se može staviti u salatu, dok se sjemenke kisele poput kapara. Priroda je zaista čudesna i u njoj možemo pronaći sve što nam je potrebno. Dovoljno je da se osvrnemo oko sebe ili sagnemo kako bismo ubrali te darove – kaže naša sugovornica.

Djelić slavonskog raja koji se Sanja odabrala za sebe prepun je takvih darova, a naša sugovornica kaže kako u svome novom domu uživa.

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

- Do Zagreba mi treba nešto više od sat vremena. Ondje imam majku koja se nalazi u domu za starije, a imam i unučad, tako da sam često tamo, pogotovo u jesenskim i zimskim mjesecima kad na selu nema toliko posla – kaže naša sugovornica kojoj je drago vidjeti da se sve više ljudi vraća na selo.

- U selima oko Pakraca i Daruvara to je sve češća pojava, a čujem kako su imanja ovdje kupili čak i pojedinci iz inozemstva – kaže naša sugovornica koja se nada kako će trend stremljenja zdravom životu, usklađenom s prirodom, koji i sama uspješno prakticira, još dugo potrajati.

Gdje god se pojavi, Sanja sa svojim proizvodima izazove zanimanje/Foto: Privatni album

Gdje god se pojavi, Sanja sa svojim proizvodima izazove zanimanje/Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Sanjino imanje odličan je primjer microfarminga/Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!