Fotografija: Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica/Foto: Mojportal.hr
Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica/Foto: Mojportal.hr

Intuicija u poduzetništvu: Kako je pretvoriti u profit?

Sve o intuiciji, tajnom sastojku kreativnosti, daruvarskim poduzetnicama i onima koje to žele postati otkrila je Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica

- Svi mi imamo intuiciju ali je ne znamo aktivirati. No, postoji još nešto gore. Aktivirana je ali je ne možemo poslušati. Dakle, često je ne čujemo. I to je najveći problem. Intucija ovisi o našem raspoloženju. Što to znači? Ako smo pesimistični, mrzovoljni, nervozni, intuicija se teško probudi. Ako smo sretni, ako smo prpošni, ako smo dobre volje, intuicija puno lakše progovara, poručila jučer u vijećnici Grada Daruvara okupljenim poduzetnicama Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica, na besplatnoj edukaciji za poduzetnice na temu "Intuicija – moje poslovno oružje." 

Edukacije financira Grad Daruvar, a provodi Centar poduzetnica koji je do lipnja ove godine zvao Ženski poduzetnički centar. Imaju više od 2300 članica i 132 člana. Usmjereni su na sve žene u Hrvatskoj, odnosno u ovom dijelu Europe, koje se žele realizirati na realnom tržištu u različitim oblicima.

Ljubav i strah

Direktorica Centra poduzetnica, inače futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić (futurologija je u društvenim znanostima studija sadašnjih trendova radi predviđanja budućeg razvoja), okupljenim je poduzetnicama, i onima koje to žele postati, ispričala nekoliko zanimljivih i inspirativnih priča.Tako su okupljene žene, između ostalog, doznale kako se jedan od najpoznatijih njemačkih i svjetskih književnika Johann Wolfgang von Goethe puno koristio intuicijom u svom stvaralaštvu. Čak je za većinu svojih djela rekao da ih ne bi mogao kreirati da kroz njega nije progovorila intuicija. 

- Intucija se budi kad radite neke monotone stvari: hodate, tuširate se, brišete prašinu, kuhate. Ona se neće probuditi kada ste u trgovini i plaćate, kad vas živcira muž ili tako nešto. Nema šanse da se tada probudi. Kako se manifestira intuicija? Ona iIi rađa određenu bojazan, nelagodu, onaj osjećaj nervoze u trbuhu ili rađa određenu toplinu, ugodu. To su strah i ljubav. Ljubav i strah su dvije temeljne emocije koje prožimaju naše tijelo u različitim nijansama. 

Uspjeh na poslu

Kako da ne mozgamo previše, da oslobodimo svoju intuiciju? Sveučilište u Teksasu proučavalo je tri tisuće menadžera kako bi doznali što im je pomagalo u njihovim odlukama. Gotovo svi su rekli da su slušali svoju intuiciju. Govorili su da su znali biti u slijepoj ulici, da nisu znali što da odluče jer su imali nekoliko izbora koji su bili jednako kvalitetni ili jednako problematični I onda ih je njihova intuicija odvela na pravi put, kaže Sanela Dropulić poručivši na kraju okupljenim ženama kako je intuicija povezana s uspjehom na poslu.

- Ona vas vodi prema cilju na jednostavniji način. Jer ako ste dovoljno uporni, doći ćete vi do cilja. Ne opirite se, opustite se. Nekad treba pustiti, ne kontrolirati. Pusti neka teče, možda doteče do tebe, zaključila je Sanela Dropulić.

Do kraja ovog ciklusa ostale su još dvije besplatne edukacije. Prva će se održati 2. prosinca na temu Prodaja u "novo normalnom" , a 16. prosinca možete dosta toga korisnog doznati na edukaciji "Poslovna etika i styling - zašto su važni i zašto nam trebaju u poduzetništvu?".  Dolazak na sve edukacije potrebno je javiti na mail: info@poduzetnica.hr.