19. Gospodarski sajam sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju/Foto: Pixelio
Gospodarski sajam u Grubišnom Polju: Evo tko je napravio najbolje čvarke, a tko ima najbolji sir i med
Posebnu pozornost izazvalo je predstavljanje „Glavnog jela s Južne Bilogore“ - nove gastro atrakcije koju je kreirao poznati osječki chef Ivan Đukić, koristeći isključivo autohtone sastojke s ovog područja
Južna Bilogora ovoga vikenda mirisala je na domaće. Naime, više od 100 izlagača iz cijele Hrvatske okupilo se na 19. Gospodarskom sajmu sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju.
Na Sajmu, koji spaja tradiciju, okuse i ljude Južne Bilogore, predstavljeni su proizvodi domaćih OPG-ova, obrta i tvrtki, dok su kušaonice i mirisne radionice hrvatskih i manjinskih udruga privukle brojne posjetitelje željne autentičnih zalogaja.
Posebnu pozornost izazvalo je predstavljanje „Glavnog jela s Južne Bilogore“ - nove gastro atrakcije koju je kreirao poznati osječki chef Ivan Đukić, koristeći isključivo autohtone sastojke s ovog područja.
- Ovdje je sve stvar mirisa zemlje i okusa djetinjstva. Inspiraciju sam pronašao u jednostavnosti, u onom što ljudi Bilogore imaju u svojim kuhinjama, a to su pravi okusi, bez prečaca - rekao je chef Đukić.
Podrška s najviših razina
Sajam su svojim dolaskom podržali brojni uzvanici - zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je i službeno otvorio Sajam, saborski zastupnik Miro Totgergeli te posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Petar Džaja.
- Južna Bilogora živi autentičnost, održivost i njeguje autohtone proizvode nastale iz tradicije. U vremenu kada se sve globalizira, ovakvi događaji poput Gospodarskog sajma podsjećaju nas koliko vrijedi naša lokalna priča. Sretna sam što vidim toliko proizvođača, OPG-ova, obrta i tvrtki, koji se vraćaju svojim korijenima i pretvaraju ih u prilike za razvoj. To je prava snaga Hrvatske, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.
Prilikom otvaranja Sajma župan Marko Marušić naglasio je kako svake godine Sajam raste, donosi nove ideje i okuplja sve više ljudi koji njeguju domaću proizvodnju.
- Sve više obrtnika i OPG-ova dolazi na Sajam kako bi pokazali rezultate svoga rada, razmijenili iskustva i pronašli nove prilike za suradnju. Drago mi je da je Sajam postao prepoznatljiv simbol Južne Bilogore, rekao je, između ostalog, župan Marko Marušić.
Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Pavičić istaknuo je kako na Sajmu iz godine u godinu raste broj obiteljskih OPG-ova te kako Grad i Županija kroz javne pozive nastavljaju ulagati u poljoprivredu, stvarajući sve kvalitetnije uvjete za njezin razvoj na području Južne Bilogore.
- Kroz sinergiju s poljoprivrednicima stvaramo novu, autohtonu ponudu koja privlači turiste željne doživjeti Južnu Bilogoru te osjetiti i okusiti bilogorske proizvode - kazao je gradonačelnik Zlatko Pavičić.
Med, sir, vrganji i čvarci
Uz izložbene prostore s najfinijim sirevima, medom, biljnim pripravcima i suhomesnatim delicijama, posjetitelje u je nedjelju dočekao pravi spektakl - Čvarkijada, natjecanje za titulu Majstora čvaraka Južne Bilogore. Prvo mjesto osvojila je ekipa NK Bilogora 91, drugo je pripalo ŠRD Udica Grubišno Polje, dok su treći bili Moslavci.
Uz proglašenje majstora čvaraka, proglašeni su i najbolji sir i med - titulu najboljeg sira odnio je Zdenka topljeni sir za mazanje s kobasicama proizvođača Zdenka mliječni proizvodi d.o.o, dok je titulu za najbolji med odnio Miroslav Vostrel iz Petrinje sa svojim medom od kestena. Najboljim štandom na 19. Gospodarskom sajmu proglašen je Štand OPG-a Kunštović iz Bedekovčine.
Zanimljiv dio programa činile su i edukativna predavanja o gljivama i njihovoj ulozi u očuvanju prirodne ravnoteže.
Susreti, suradnje i okusi koji su obilježili ovaj vikend još će se dugo prepričavati, a Južna Bilogora već se priprema za novo izdanje Sajma i nove domaće priče koje tek treba ispričati.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!