Fotografija: Majda Vacka (druga zdesna) secira oko sa svojim kolegama na izbornoj nastavi iz biologije/Foto: Privatni album
Majda Vacka (druga zdesna) secira oko sa svojim kolegama na izbornoj nastavi iz biologije/Foto: Privatni album

Majda Vacka (16) iz Daruvara u užem izboru za Europsku prirodoslovnu olimpijadu

To prvi put za školu da je učenik dobio tako visoko rangiranu poziciju u prirodoslovnom području, kaže ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana HeroutMajda Vacka, učenica 2. razreda Gimnazije Daruvar, dobila je poziv za izbor ekipe za sudjelovanje na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi jer je na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz biologije osvojila četvrto mjesto pod mentorstvom Ivane Ančić Antolović.

- Ugodno smo iznenađeni pozivom jer je to prvi put za školu da je učenik dobio tako visoko rangiranu poziciju u prirodoslovnom području. Vjerujemo da će se Majda uspjeti plasirati na olimpijadu - rekla nam je ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana Herout.

Inače, na Europsku prirodoslovnu olimpijadu pozivaju se učenici temeljen rezultata na državnim natjecanjima od prošle školske godine iz fizike, biologije i kemije u kategoriji „Natjecanje u znanju“. Tako se pozivaju učenici 7., 8., 1. i 2. razreda, kako kaže Romana Herout, odnosno njih 25 po kategoriji, na predtestiranje koje će se održati u Zagrebu na PMF-u, 17. travnja.

Procedura natjecanja

Naime, na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi sudjeluju dva tima po tri učenika iz zemalja Europske Unije, a timovi kroz dva dana rješavaju praktične zadatke iz prirodoslovlja. Do sada je praksa olimpijade bila da se testiranje vršilo u dva dijela, međutim sada će biti samo jedan dio u trajanju od 150 minuta tako da će učenici odmah znati svoje rezultate. Test se sastoji od tri dijela, iz fizike, kemije i biologije, ako Majda to prođe, činit će tim koji se plasira na olimpijadu i predstavlja Hrvatsku.

- Olimpijada se trebala ove godine održati u Mađarskoj jer su oni ovogodišnji organizatori, međutim zbog epidemioloških uvjeta održat će se na daljinu u laboratoriju na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu jer su oni glavni organizatori u Hrvatskoj, kao i pred testiranje za izbor ekipe - istaknula je Romana Herout.

Trajanje olimpijade

Inače, olimpijada počinje 9. svibnja i traje do 14. svibnja, a prema riječima ravnateljice Romane Herout, specifična je po tome što traži interpolaciju znanja iz fizike, kemije i biologije, a ne činjenično i faktografsko znanje kao u klasičnim natjecanjima.

- Vjerujem da je za Majdu to još jedan dobar dodatak jer je ona izvrsna kemičarka i fizičarka. Godinama je išla na županijska školska natjecanja iz tih predmeta. To je jedna prava stvar za nju - dodala je ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana Herout.

Mentorica o Majdi

Majdina mentorica Ivana Ančić Antolović za Majdu je imala samo riječi hvale. Naime, kako ističe, Majda je učenica koja je usmjerena na razumijevanje i povezivanje gradiva, interpretaciju rezultata tabličnih i grafičkih prikaza, povezivanje te logičko zaključivanje.

- To je upravo ono što Majdu čini takvom učenicom jer može povezati više područja, pogotovo u kemiji u kojoj je izrazito uspješna što joj je pomoglo da ostvari upravo ovakve rezultate i na biologiji. Vrlo je vrijedna, zainteresirana za dodatni rad, uvijek se ističe, ima široki spektar znanja, a posebno što ju krasi je prirodoslovna pismenost i njena sposobnost da povezuje i logički zaključuje - kaže Ivana Ančić Antolović.

Na ponos mentorice

Mentorica Ivana iskreno se nada da će Majda proći testiranje, a s obzirom da joj je falio jedan bod za državno natjecanje iz kemije prošle godine, da barem na ovaj način to nadoknadi i dođe na ovakva natjecanja, kako kaže Ivana, na koja zaista i pripada, a koja je svojim trudom i zaslužila.

- Meni je čast imati svoje ime uz njeno jer je ona vrlo samostalna. Lako je meni kao mentorici s takvom učenicom koja sama sve radi, puno se trudi i prihvaća dodatne materijale koje joj dajem. Majda uči redovito, kontinuirano, a uz redovnu nastavu još ide i na izbornu nastavu iz biologije - istaknula je mentorica Ivana Ančić Antolović.

Skromna Majda

Kontaktirali smo i Majdu, ponos Gimnazije Daruvar, a kako kaže drago joj je što je ovako daleko dogurala. Inače, ova vrlo skromna učenica, kaže kako je za državno natjecanje učila mjesec dana, a sada je krenula učiti kontinuirano do samog testiranja uz sve obaveze koje oko škole ima. Po rezultatima s natjecanja "razvaljuje" biologiju, ali sama kaže da više voli kemiju.

- Ne očekujem da ću proći, ali bih svakako htjela probati i vidjeti. Do sada sam bila na županijskim natjecanjima iz kemije i biologije. Na kemiju idem od sedmog razreda, a na biologiji sam bila na županijskom ove godine, prošle godine, u osmom razredu i na državnom natjecanju. Svakako nakon srednje škole planiram nešto s biologijom i kemijom - poručuje Majda, a mi joj držimo fige da uspije i plasira se na, ni manje ni više, olimpijadu. 

Sretno, Majda!