Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Gareščanka Mira (65) nema mira: Pjesme kojima navija za Vatrene lajkale tisuće ljudi!

„Drago mi je da su komentari na društvenim mrežama pozitivni. To je najvažnije, da budemo složni i podrška jedni drugima, kao naši reprezentativci,“ kaže MiraUoči svakog nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na nekom velikom natjecanju, osim prema svojim televizorima, Garešničani jednako nestrpljivo zirkaju i na Facebook profil svoje sugrađanke Mire Kovač. U tom moslavačkom gradiću već svi jako dobro znaju, čim nastupaju Vatreni, nastupa i njihova Mira!

Ova živahna umirovljenica (65) još za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine odlučila je hrvatsku reprezentaciju bodriti – pjesmom! Neke je sama napisala, neke prepjevala, odnosno tekst promijenila kako bi bio prikladan za navijanje i bodrenje reprezentacije, a svaki njezin uradak na društvenim mrežama skupi na tisuće pregleda i lajkova. Primjerice, najnoviji, „Hajde da ludujemo po Europi“, prepjev popularne Tajčine pjesme, koji je objavila uoči nedavnog hrvatskog okršaja sa Španjolskom, pogledalo je preko 4 tisuće ljudi.

Odraz domoljublja

- Moram priznati da me takav interes za moje pjesme iznenađuje. Ali, drago mi je da su komentari pozitivni i ohrabrujući. To je najvažnije, da budemo složni i podrška jedni drugima, kao naši reprezentativci. Ja vam inače nisam neki sportski tip, ne navijam posebno ni za Dinamo ni za Hajduk, kao većina ljudi, ali naša nogometna reprezentacija je nešto drugo. To je jedna posebna emocija, odraz domoljublja – priča nam Mira Kovač.

Kaže, fascinira je zajedništvo koje među ljudima zavlada dok nastupaju Vatreni. Kad bismo tako složni i jedinstveni bili i u drugim stvarima, dodaje, ne bi nam bilo kraja.

S veselomekipom iz Hrvatske žene/Foto: Privatni album
S veselomekipom iz Hrvatske žene/Foto: Privatni album
Mira nikad ne miruje/Foto: Privatni album
Mira nikad ne miruje/Foto: Privatni album

-To je predivan osjećaj. Zato se nisam puno živcirala ni kada su neki dan izgubili od Španjolaca. Vidjela sam, bilo je puno onih koji su negodovali, uvijek ima takvih generala nakon bitke. Ali, što je tu je, čemu se živcirati? Idemo dalje, već u srijedu protiv Albanije bit će bolje. Naši dečki su jednostavno takvi – vjeruje naša sugovornica.

Svojim pjesmama želi im, kaže, poručiti da je i ona uz njih, bez obzira na konačni ishod utakmica. A čitava priča oko bodrenja Vatrenih započela je nekako spontano, otkriva.

Savršen tekst

- Posljednjih 13 godina vodim Pjevačku skupinu „Hrvatska žena“ koje je jako dobro poznata svima u Garešnici i šire jer djeluje od 1994. godine. Ja sam, zapravo, jedina još aktivna od te početke ekipe. Uglavnom, za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kad je vladala potpuna euforija oko nogometa, i smo odlučile dati svoj doprinos navijanju i bodrenju Vatrenih – prisjeća se gđa Mira.

I tako su, kaže, nastale prve pjesme podrške. Mozak operacije bila je upravo ona, znala bi sate provesti smišljajući savršen tekst.

- Nije to baš tako jednostavno kako će čini, čak ni kada se pjesma samo prepjevava. Treba dobro pogoditi tekst, uskladiti ga s glazbom. Ode na to dosta vremena – tumači naša sugovornica.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Već prve pjesme garešničkih slavujica postale su pravi hit na društvenim mrežama, a one su se potrudile da sve bude savršeno. Pjevale su od glave do pete odjevene u kockice, baš kao i svirači koji su ih pratili.

- Htjele smo da i naši Vatreni vide da i mi žene u malo ozbiljnijim godinama navijamo za njih – smije se gđa Mira.

Jesu li Vatreni za to ikada doznali, priznaje, ne zna.

- Prije nekoliko godina reprezentacija je nastupala u Bjelovaru i tada sam stupila u kontakt s nekim iz organizacije kome sam uručila kovertu s mojim pjesmama posvećenima Vatrenima. Jesu li je dobili, ne znam ni danas – kaže Mira, dodajući kako to i nije važno. Važno je da su te pjesme usrećile i razvedrile na tisuće ljudi.

Usrećivanje drugih

A upravo to, usrećivanje drugih, kao da je životna zadaća ove Garešničanke čiji su karakter i priroda u potpunoj suprotnosti s njezinim imenom. Osim što čitav život pjeva i pleše, u slobodno vrijeme i slika te izrađuje različite ukrasne predmete, a piše i poeziju.  

Draga uspomena s majkom Katarinom koja je snimala ploče/Foto: Privatni album
Draga uspomena s majkom Katarinom koja je snimala ploče/Foto: Privatni album
Jedna od mnogobrojnih nastupa/Foto: Privatni album
Jedna od mnogobrojnih nastupa/Foto: Privatni album

- Mislim da sam te talente naslijedila od svoje majke Katarine. Ona je stalno nešto crtala, a i prekrasno je pjevala, svojedobno je u Jugotonu snimala ploče. Sa svojom kolegicom Katicom Kralj šezdesetih godina je snimila i poznatu pjesmu koja se i danas izvodi, „Moslavino moja mila“ – otkriva gđa Mira, dodajući kako je i njezin otac Đuro Đurica bio svirac pa se u njihovoj kući uvijek pjevalo i bilo je veselo.

A obiteljska glazbena tradicija će se, po svemu sudeći, nastaviti jer su i Mirine kćeri Nikolina i Katarina, koja je ime dobila po slavnoj baki, također pjevačice.

- Nikolina redovito nastupa sa svojom pjevačkom skupinom Hrvatske čitaonice Hercegovac, a često joj se pridruži i Katarina – kaže Mira koja ima i četvero unučadi. Obitelj joj je, kaže, najveća sreća i ponos.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
S prijateljima pjesnicima/Foto: Privatni album
S prijateljima pjesnicima/Foto: Privatni album

- Najmlađi unuk ovih dana završava osmi razred, a ostali su već odrasli. Nema ništa ljepše od toga kad čovjek vidi djecu i unuke koji su postali svoji ljudi – kaže naša sugovornica.

Nemirna Mira

Osim što ih često otpjeva, svoje pjesme Mira marljivo bilježi i na papir. Neke od svojih najljepših stihova ovih je dana objavila u zbirci „Pleter stihova“, zajedno s ostalim zavičajnim pjesnicima kojih u tom kraju ne nedostaje.

- Sve me to jako veseli. Svaka takva sitnica. Evo, recimo, nedavno sam bila sa svojim prijateljicama iz „Hrvatske žene“ na županijskoj smotri pjevačkih zborova, bile smo druge. Nitko sretniji od nas! Nikad nisam bila pasivna osoba i uvijek sam u pokretu. Moram nešto raditi, ići naprijed – kaže Mira.

Mira stvara prava umjetnička djela/Foto: Privatni album
Mira stvara prava umjetnička djela/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Baš kao i naši Vatreni. Na pitanje hoće li „pasti“ i koja navijačka pjesma i uoči sutrašnjeg okršaja s Albanijom, Mira se zagonetno se smješka.

- Vidjet ćemo, neka to bude iznenađenje – odgovara, a mi već znamo da prije toga ima za obaviti čitav niz drugih obveza – skuhati ručak za unuka, zaliti svoje cvijeće i povrtnjak, popiti kavu sa susjedima. Jer, takva je Mira – nikad mira nema!

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!